Implantul dentar - pro si contra

Duminica, 29 Iunie 2014, ora 22:33
13211 citiri
Implantul dentar - pro si contra

Asa cum in mai toate domeniile tehnica moderna aduce noutati socante, stomatologia ne ofera de la o vreme un tratament care se adeseaza atat refacerii conditiilor de sanatate, cat si aspectului atragator al infatisarii: implantul dentar.

Tebuie sa recunoastem ca inceputurile n-au fost tocmai atragatoare. In anii 1960-1970, practicienii au incercat primele implanturi, desi metoda nu era inca suficient testata si nici omologata. Cateva nereusite au fost suficiente pentru a crea pe buna dreptate rezerva si neincrederea publicului.

Dar specialistii n-au renuntat la cercetari si in scurt timp profesorul suedez Piotr Ingmar Branemark a conceput un implant pe baza de titan, in forma de surub, care stabilea o relatie stransa direct cu osul. Profesorul si-a numit sistemul "osteointegrare".

Perfectionat ulterior, implantul dentar a ajuns sa fie practicat in clinicile de profil din aproape toata lumea evoluata, inclusiv in tara noastra. Implantul se practica astazi in conditii de siguranta, iar reusita celor care l-au incercat contribuie la o raspandire din ce in ce mai larga, atat in scopuri de tratament cat si in scop estetic.

Dar, ca orice interventie medicala, nici implantul nu poate fi aplicat in orice conditii si la orice pacient, fiind chiar contraindicat in cazul unor suferinzi, noteaza pulsplus.

Avantajele fata de alte procedee

Implantul permite inlocuirea dintelui pierdut fara a afecta starea aventualilor dinti adiacenti, cea ce nu se intampla la pocedeele clasice.

In al doilea rand, s-au identificat pentru implant materiale cu o mare biocompatibilitate in raport cu tesuturile vecine, ceea ce elimina riscul fenomnului de respingere sau de alergie.

In al treilea rand, materialul implantat se integreaza perfect in tesutul osos, ceea ce face ca acesta sa nu resimta lipsa dintelui natural lipsa, evitand astfel deformarea scheletului facial si modificarea infatisarii exterioare.

Un avantaj net fata de orice alt procedeu se refera la durata lunga de viata a dintelui implantat (zeci de ani), ceea ce nu se poate asigura prin procedee clasice.

In sfarsit, dintii implantati pot reface perfect estetica initiala a danturii si - daca pacientul doreste - o poate imbunatati.

Dezavantaje

Intretinerea dintilor implantati nu se poate rezuma la simpla periere zilnica sau curatire cu ata dentara. Pentru ca lucrarea sa ramana cu adevarat fiabila, pacientul trebuie sa se prezinte la un control medical cel putin de doua ori pe an.

Pacientul nu poate folosi orice pasta de dinti, ca in cazul dintilor naturali. Pasta trebuie prescrisa de medicul care a efectuat implantarea si care o alege in functie de starea tesuturilor tari si celor moi ale pacientului.

Dar principalul dezavantaj al implanturilor dentare sta pentru multa lume in pretul lor. Acesta este relativ ridicat si, in plus, nicaieri in lume, casele de sanatate nu suporta asemenea tratamente, pentru simplul motiv ca au alte prioritati.

Inerentele contraindicatii

Inainte de a efectua implanturile, orice specialist verifica starea pacientului iar, in anumite cazuri, ii face cunoscut ca este incompatibil cu asemenea tratament, din cauza afectiunile pe care le are.

Aceasta ii priveste in principal pe cei care sufera de boli ale sangelui sau unele afectiuni hepatice, boli ale sistemului nervos central, tumori maligne, functionarea defectuoasa a unor organe, boli sistemice ale tesutului conjunctiv, tuberculoza si complicatiile sale, diabetul zaharat de tip I, hipertonia muschilor masticarii si altele.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#implant dentar avantaje, #implant dentar dezavantaje, #fenomen respingere , #dinti