Obturatiile dentare - cum pot fi evitate, dar si cum sunt ingrijiti dintii dupa realizarea lor

Sambata, 01 Iunie 2019, ora 08:02
4950 citiri
Obturatiile dentare - cum pot fi evitate, dar si cum sunt ingrijiti dintii dupa realizarea lor
Foto: Manuela Lupascu

Obturatia dentara (sau plomba, in termeni obisnuiti) reprezinta tratamentul restaurator al unui dinte deteriorat de carii si este una dintre manoperele efectuate cel mai frecvent in practica stomatologica. Este si principalul factor responsabil de durerea dintilor, fiind o cauza comuna pentru care pacientii se prezinta cel mai des la medicul stomatolog.

Cauzele aparitiei cariilor

Resturile alimentare, neinlaturate prin periajul regulat, alcatuiesc substratul necesar dezvoltarii placii bacteriene si al tartrului. Prin actiunea lor indelungata erodeaza smaltul dintilor si ocupa un rol major in aparitia si dezvoltarea mecanismelor de formare a cariei dentare. De multe ori, prezenta cariei poate fi lipsita de simptome si, de la o coloratie a smaltului, se poate ajunge la o pierdere semnificativa de substanta dentara, cu afectare estetica si masticatorie majora.

De asemenea, poate avea o evolutie lenta, pe o perioada mai lunga de timp, dar atunci cand avanseaza, apar dureri la stimuli fizici (rece si cald) sau chimici (dulce, acru).

Este important de subliniat ca acest flagel al vietii moderne, caria dentara, poate afecta sanatatea orala la orice varsta, incepand de la cei mici si pana la persoanele varstnice.

Cum pot fi evitate cariile

Unul dintre factorii importanti care ne ajuta sa ne protejam dintii de carii este vizita regulata la medicul stomatolog, care trebuie facuta la fiecare sase luni sau chiar mai des de atat, daca se recomanda. Astfel, aceasta experienta poate deveni una placuta, iar pacientul nu se mai prezinta la dentist pentru ca este nevoit din cauza durerii. Insa, daca deja au aparut primele semne ale unei carii dentare, atunci este mai mult decat necesar a se efectua o evaluare clinica cel mai repede cu putinta. In acest fel, problema se poate rezolva mai repede si mai simplu si implica mai putine costuri.

Un alt instrument eficient care ne ajuta impotriva cariilor sunt tratamentele profilactice, adica detartrajele si periajele profesionale, completate de air-flow, un dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare, asigurandu-se astfel o curatare mai intensa a zonelor mai greu accesibile. Sedintele de profilaxie trebuie realizate tot de doua ori pe an, sau chiar si la intervale mai scurte de timp, daca igienistul dentar considera ca este nevoie.

Aceste metode de preventie sunt insuficiente in lipsa unui program corespunzator de igiena orala respectat acasa. Se recomanda folosirea instrumentelor auxiliare de curatare, si anume ata dentara, dusul bucal si apa de gura.

Periajul trebuie efectuat dimineata si seara, timp de 2-3 minute. Curatarea interdentara este si ea importanta deoarece reuseste sa indeparteze resturile alimentare si placa bacteriana cu mai multa precizie decat periuta de dinti, prevenind astfel aparitia tartrului. Dusul bucal este un dispozitiv care elibereaza un jet puternic de apa catre dinti si gingii. Elimina resturile alimentare iar jetul de apa actioneaza in zonele in care periuta si ata dentara nu pot patrunde.

In completare, o dieta sanatoasa si echilibrata are un impact pozitiv atat in prevenirea cariilor, cat si asupra organismului in general. Astfel, un regim alimentar bogat in vitamine si minerale va contribui la pastrarea sanatatii orale.

Fructele si legumele trebuie sa fie nelipsite din dieta noastra. Cele tari (merele, perele, telina sau morcovii) actioneaza ca un agent de curatare pentru dinti, iar prin faptul ca necesita mestecare temeinica asigura curatarea dintilor si stimularea gingiei, mentinandu-le puternice.

Dintr-o dieta benefica danturii nu are cum sa lipseasca consumul suficient de apa, care ajuta la curatarea dintilor, inlaturand o parte dintre alimentele si bacteriile ramase in cavitatea bucala dupa mese care, daca nu sunt inlaturate, se transforma in placa dentara. De asemenea, consumul de apa contribuie la reglarea pH-ului din gura.

Ingrijirea dintilor dupa efectuarea obturatiilor dentare

Iata cateva sfaturi utile care ar trebui urmate:

- Se recomanda evitarea consumului de alimente sau bauturi colorate in primele 12 ore, intrucat acestea pot pigmenta suprafata obturatiei dentare;

- Este posibil sa apara o sensibilitate dupa, care ar trebui sa dispara la cateva zile;

- Dupa obturarea dintilor, se poate folosi o pasta de dinti cu fluor pentru o protectie suplimentara impotriva cariilor;

Culoarea si rezistenta in timp a unei obturatii dentare este influentata de anumite obiceiuri, precum fumatul, consumul de alimente colorate, traumatismele sau bruxismul. De aceea, este important ca acesti factori sa fie tinuti sub control.

Controalele periodice, tratamentele profilactie si un program de igiena orala corespunzator ne pot ajuta sa ne protejam dantura impotriva aparitiei cariilor. Daca totusi ele apar, cu cat sunt tratate mai repede, cu atat sunt mai mari sansele ca dintii sa fie salvati. Astfel ne putem bucura de zambet frumos si sanatos un timp indelungat.

Dr Manuela Lupascu - medic coordonator clinica LLLDental

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Cum poti evita obturatiile dentare , #dinti