Proteza dentara, punte dentara sau implant? Care este cea mai buna alegere

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 12:54
48616 citiri
Proteza dentara, punte dentara sau implant? Care este cea mai buna alegere
Foto: Clinica Trident

Problemele stomatologice care necesita inlocuirea unuia sau a mai multor dinti au rezolvari destul de directe: proteza dentara (atunci cand nu mai exista nici un dinte pe arcada), punte dentara (cand lipsesc unul sau mai multi dinti) sau implant.

Alegerea o face pacientul, insa atunci cand decide, ar fi bine sa ia in considerare mai multi factori decat cel financiar. Iata cateva lucruri despre fiecare varianta.

Puntea dentara inseamna slefuirea dintilor de langa cel/cei ce trebuie inlocuit/i, deoarece necesita un punct de sprijin. Aceasta slefuire inseamna indepartarea unei cantitati mai mici sau mai mari de substanta dura dentara, uneori trebuie scos nervul acelui dinte care este slefuit.

Totodata, dintii care sustin puntea dentara sunt supusi unor forte mai mari decat cele normale. Ei trebuie sa suporte si fortele care in mod normal s-ar exercita asupra dintilor lipsa. Aceste forte pot duce la resorbtii ale osului in jurul dintilor stalpi (in cazul puntilor mai lungi).

Implantul dentar este de sine statator, nu afecteaza in niciun fel dantura vecina, iar forta care se exercita asupra sa este in axul lui, ceea ce impiedica resorbtia osului adiacent.

Implantul dentar este, pe acelasi considerent, si mult mai stabil, se integreaza perfect in ansamblul general al danturii, pare natural si nimeni nu va sti ca ai un implant. Uneori ramane un spatiu sau apare dupa ceva timp intre punte si gingie, iar acel spatiu retentioneaza resturi alimentare.

Numarul implanturilor care nu reusesc din cauza intolerantei organismului este extrem de redus. De cele mai multe ori, implantul se realizeaza pe termen lung si foarte lung.

Proteza dentara pe de alta parte nu se muleaza perfect pe gingie si se poate simti nenatural, in plus, de multe ori se poate desprinde sau deveni instabila, lucru care nu se intampla in cazul implantului.

Pentru ca se sprijina pe gingie, proteza poate jena sau chiar cauza disconfort sau durere.

Daca nu se poate realiza o lucrare fixa pe implanturi, se poate stabiliza o proteza existenta sau una noua cu 2,3,4 implanturi.

Proteza dentara scade cu 25% forta naturala de masticatie. In cazul implantului, procentul este de cel mult 5%.

Implantul previne retractia gingiei si stopeaza atrofierea osului, in timp ce proteza dentara nu poate impiedica deteriorarea osoasa.

Daca si tu trebuie sa alegi intre implant si proteza dentara, incearca sa pui in balanta toti factorii inainte de a lua o decizie, pentru a fi sigur ca ai luat cea mai buna hotarare.

Dr. Cosmin Ulman

Medic Coordinator Clinica Trident

www.clinicatrident.ro tel: 0377 101 416

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Proteza dentara sau implant, #Proteza dentara dentist, #punte dentara dentist, #implant dentist , #dinti