Respiratia urat mirositoare: cauze si tratament

Duminica, 09 Iulie 2017, ora 07:57
12785 citiri
Respiratia urat mirositoare: cauze si tratament
Foto: Smile Med

Halena sau halitoza, cum este denumita medical respiratia urat mirositoare, este o problema care afecteaza inainte de orice viata sociala. Dincolo de acest aspect, poate semnala mai multe probleme de sanatate care, netratate, se pot agrava.

Principala cauza: lipsa unei igiene orale corespunzatoare

Cauza cea mai des intalnita a problemelor urat mirositoare este dantura. De fapt, problemele acesteia. Practic, lipsa unei igiene orale corespunzatoare, compusa din periaj corect si folosirea atei dentare, duce adesea la dezvoltarea bacteriilor orale. Acestea se dezvolta in locurile greu accesibile, unde resturile alimentare raman blocate, rezultand astfel mirosul fetid. Mirosul de obicei dispare dupa un periaj corect.

Igiena orala riguroasa este esentiala mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni parodontale. Retractia gingivala favorizeaza acumularea resturilor de alimente in jurul dintilor si astfel apar bacteriile si respiratia urat mirositoare.

Pentru a evita aceste probleme este necesar nu doar sa curatati dintii, ci si limba. Si aceasta se poate umple de bacterii, iar ceea ce popular numim "limba incarcata" se asociaza cu o respiratie urat mirositoare.

Halitoza ar putea fi si rezultatul unei gingivite. Aceasta afectiune este cauzata cel mai adesea de tartru si implicit de toxinele care se strang sub gingie, iritand-o. Infectia cu candida albicans sau infectiile dentare se numara si ele printre cauzele unei respiratii urat mirositoare.

Alimentatia

O alta cauza a halenei este alimentatia. Anumite alimente, precum ceapa, usturoiul, provoaca o respiratie urat mirositoare imediat, in timp ce altele, precum cafeaua, au un efect latent. In ambele cazuri, periajul dentar si folosirea apei de gura ajuta la eliminarea acestui efect neplacut.

Halitoza mai poate fi cauzata si de infectii ale tractului respirator (pneumonie, bronsita), infectii cronice ale sinusurilor, diabet, reflux gastric cronicizat, boli ale ficatului sau ale rinichilor.

Citeste si Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Igiena orala si aparatele ortodontice

Tratamente

Igiena orala riguroasa nu este suficienta pentru a preveni astfel de probleme. Este important ca, de doua ori pe an, sa vizitati medicul stomatolog pentru a face o evaluare a sanatatii bucale si a trata diferite afectiuni care ar putea cauza o respiratie grea si nu numai.

Detartrajul si periajul profesional sunt doua metode necesare in preventie.

De asemenea, eliminarea fumatului si consumului excesiv de cafea sunt masuri pe care le poti lua pentru a preveni halena, dar si alte probleme de sanatate.

Consuma multa apa, deoarece si gura uscata (xerostomia in limbaj medical) poate cauza o respiratie urat mirositoare.

Medic stomatolog Ionut Florea

www.smilemed.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Respiratia urat mirositoare, #cauze respiratie urat mirositoare, #tratamen trespiratie urat mirositoare , #dinti