Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de aparat dentar

Vineri, 04 Martie 2016, ora 15:28
4466 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Avantaje si dezavantaje pentru fiecare tip de aparat dentar
Foto: Mihaela Dan

Corectarea muscaturii dentare, dintii strambi, distantati sau inghesuiti reprezinta doar cateva dintre motivele pentru care tot mai multi parinti se intereseaza de posibilitatea inceperii tratamentului dentar de catre cel mic.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert, recomanda cititorilor Ziare.com ca primul control al copilului la ortodont sa aiba loc la varsta de 7 ani.

In alegerea unui aparat dentar potrivit pentru copil, parintii trebuie sa tina cont in primul rand de varsta si problemele dentare, iar apoi de criteriile estetice, financiare etc.

Alaturi de medicul specialist care se ocupa de tratarea micului pacient, parintii pot alege dintre urmatoarele variante de aparate dentare pentru copii:

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Ce nu ai voie sa mananci daca ai aparat dentar

Aparatul dentar mobil

Acesta este recomandat in perioada 7-12 ani si are urmatoarele avantaje: este nedureros si usor de aplicat chiar de catre copil; se poate realiza intr-o gama variata de culori, facandu-l mai atractiv pentru copii si largeste maxilarele mici ale copilului, pregatindu-le pentru eruptia unor dinti permanenti mari, de adult, evitand astfel extractia dintilor la o varsta mai mare.

Dezavantajul este ca, daca dintii sunt foarte mult rotiti si inclinati, aparatul nu are capacitatea de a-i alinia perfect, caz in care va fi necesara ulterior aplicarea unor bracketuri.

Aparatul functional (de silicon)

Acest tip de aparat dentar se poarta doar cateva ore pe zi (2-5 ore) si noaptea si are rolul de a impiedica practicarea unor obiceiuri daunatoare pentru dinti: sugerea degetului, respiratia pe gura, deglutitia infantila etc.

Tratamentul actioneaza asupra ambelor maxilare simultan, aducandu-le in raport corect unul fata de celalalt. Mai exact, este trasa mandibula mai in fata, atunci cand este necesar, corectand profilul facial.

Dezavantajul aparatului de silicon ar fi ca este mai voluminos spre deosebire de alte aparate dentare.

Aparatul dentar fix

Aparatul dentar fix vine cu avantajul ca are capacitatea de a face alinieri de mare finete ale dintilor. In plus, acesta exista intr-o mare varietate de forme (bracketuri in forma de inima, stea, floare etc), materiale (metal, ceramica, safir) si culori ale elasticelor, insa nu poate fi aplicat decat in anumite situatii inainte de 11-12 ani.

Alte tipuri de aparate dentare, precum disjunctorul, masca Delaire sunt folosite mai rar, cand mandibula a crescut mai mult decat maxilarul, dar au avantajul ca reduc mult riscul ca la varsta adulta sa fie efectuata o interventie chirurgicala de taiere a mandibulei pentru a obtine o pozitionare corecta a dintilor.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, ca sa nu mai apara cariile - Se poate face si la adulti?

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Avantaje si dezavantajele aparatului dentar, #avantaje aparat dentar, #dezavantaje aparat dentar , #dinti