Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cauze neasteptate ale cariei dentare

Joi, 22 Mai 2014, ora 10:30
5723 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cauze neasteptate ale cariei dentare
Foto: LLLDental

Caria dentara s-a transformat incet, dar sigur, intr-un flagel al vietii moderne, fiind principalul factor responsabil de durerea dintilor la orice varsta. Pe masura ce am trecut la o alimentatie bazata pe produse procesate si rafinate, in special zaharuri, incidenta cariei dentare si nevoia de plombe dentare (obturatii dentare) a crescut exponential.

Si totusi, care sunt cauzele exacte ale aparitiei cariilor? Resturile alimentare ramase in cavitatea bucala alcatuiesc substratul alimentar necesar dezvoltarii pentru cele 300 de specii bacteriene ce alcatuiesc flora bacteriana locala, cu rol major in aparitia si dezvoltarea mecanismelor de formare a cariei dentare.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Afectiunea parodontala

Astfel, de la o simpla demineralizare reversibila si superficiala a smaltului dentar se poate ajunge la o pierdere majora de tesuturi dure dentare, inclusiv micsorarea vitalitatii dintelui, prin afectarea pulpei (nervului), provocand astfel durere de dinti.

Caria dentara poate evolua clinic rapid si spectaculos: de la o coloratie a smaltului se poate ajunge la o pierdere masiva de substanta dentara, cu afectare estetica si masticatorie majora. Caria poate evolua lent, fara durere, pe parcursul unei perioade indelungate de timp, dar atunci cand avanseaza apar dureri la stimuli fizici (rece si cald) sau chimici (dulce, acru), explica pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupascu.

Recomandarea noastra este sa va prezentati la controalele periodice pentru a preveni aparitia cariilor. Tratamentul este unul mult mai simplu atunci cand este facut intr-un stadiu incipient al cariei.

Iata care sunt primele semne care ar trebui sa va ingrijoreze si sa va determine sa va faceti o programare la stomatolog:

- aparitia de coloratii rezistente la nivelul dintilor;

- coloratii in zonele in care se intalnesc dintii (punctele de contact) si pierderea transluciditatii smaltului;

- jena dureroasa la masticatie si periaj intr-o anumita zona dentara;

- durerea dintilor la stimuli chimici (dulce, acru) si fizici (rece, cald) care dispare dupa indepartarea stimulului;

- senzatie de gust si miros neplacut (halena) ce provine din zona interdentara, unde se intalneste si smalt pigmentat;

- pierdere de substanta dentara in diverse proportii, insotita de jena.

Daca va ingrijoreaza tratamentul cariilor dentare, trebuie sa stiti ca acesta nu este deloc unul complicat. Dintelui afectat de carie ii va fi restaurata functionalitatea pierduta (estetica, masticatorie etc.) printr-un tratament ce presupune indepartarea tesuturilor dentare alterate cu ajutorul instrumentarului rotativ HI-TECH.

Cu turbinele si piesele de mana de ultima generatie, zgomotele si vibratiile sunt reduse in intensitate, iar tesuturile sunt protejate de supraincalzire prin sase jeturi de apa. Leziunile carioase minore pot fi indepartate si cu ultrasunete.

Urmeaza dezinfectia cavitatilor rezultate si protejarea plagii dentinare restante. In etapa restauratorie, se va reconstitui morfologia si aspectul pierdut, pentru a reintegra estetic si functional dintele afectat, prin obturatii dentare (plombe) sau incrustatii dentare (obturatii create in laborator, pentru situatiile in care pierderea tesutului dentar este importanta din punct de vedere cantitativ).

Bineinteles, situatia se complica atunci cand, din cauza cariei dentare, este afectata pulpa dintelui. Daca ajunge sa provoace durere de dinti care persista si dupa incetarea stimulului declansator, inflamatia pulpei dentare (nervului) este ireversibila. In aceasta situatie, singura modalitate de tratament este scoaterea nervului si efectuarea tratamentului de canal.

Orice alta abordare, inclusiv asteptarea, poate provoca o durere de dinti foarte mare. Desi orice stomatolog isi doreste ca pacientii sai sa aiba dinti sanatosi, daca evolutia cariei dentare a ajuns in acest punct, devitalizarea sau extractia sunt singurele solutii.

In acest context, devine esential ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti si sa se transforme in schimb intr-o experienta placuta, profilaxia fiind cuvantul cheie.

Ce inseamna profilaxie? Prevenire. Totul incepe cu o metoda corecta de periaj si de folosire a metodele auxiliare de igienizare a cavitatii bucale (periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal). In completare, vizitele periodice (cel putin o data la sase luni) la stomatolog trebuie sa devina un obicei.

Cariile apar si la sugari!

Este foarte important de subliniat ca acest flagel al vietii moderne, caria dentara, poate afecta la orice varsta. De exemplu, o forma serioasa de carii la copii se regaseste in randul sugarilor, fiind numita si carie de biberon. Aceasta apare din cauza expunerii prelungite a danturii copilasului la lichide cu un continut ridicat de zahar, cum ar fi laptele, laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite, precum ceaiul.

Si in randul copiilor mai mari caria este, din pacate, problema cel mai des intalnita. Cariile neglijate ale dintilor de lapte pot influenta negativ dezvoltarea dintilor definitivi, rezultand anomalii de forma, volum si structura. Pierderea precoce a dintilor de lapte va duce, din cauza lipsei de spatiu, la anomalii ale eruptiei dintilor definitivi (malpozitiile sau inghesuirile dentare).

Totodata, cariile complicate ale dintiilor temporari pot avea repercusiuni in dezvoltarea generala a copilului prin alterarea functiei masticatorii. Si, nu in ultimul rand, cariile dintilor de lapte dau dureri si creeaza disconfort copilului, ceea ce face imperioasa tratarea lor.

Dintii de lapte se pot caria la fel de usor ca cei definitivi, dar evolutia cariei la copil este mai rapida decat la adulti. De aceea, recomandam parintilor sa acorde atentie sporita igienei orale a copiilor si sa elimine factorii de risc care pot produce carii pe dintii de lapte si, mai apoi, pe cei definitivi.

Pe cat se poate, ar trebui sa se elimine dulciurile dintre mese sau inainte de culcare. Iar daca parintele observa o noua carie sau afectiune bucala, atunci trebuie sa apeleze la medicul pedodont (dentistul copiilor) pentru a se incepe tratamentul cat mai repede.

Aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Cauzele neasteptate ale cariilor dentare, #carie evolutie, #semne probleme dantura, #miros urat gura, #carii dentare copii, #Claudiu Lupascu LLL Dental , #dinti