Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Ce este bruxismul si ce trebuie facut

Luni, 26 Octombrie 2015, ora 22:03
4400 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Ce este bruxismul si ce trebuie facut
Foto: Imperialdent

Scrasnitul dintilor sau bruxismul este un obicei destul de intalnit la copiii sub 11 ani si de multe ori este considerat normal.

Poate ridica semne de ingrijorare atunci cand apar dureri, uzura severa a dintilor sau probleme de somn, explica Dr. Adriana Gargarici, medic dentist, pentru Ziare.com. Cauzele nu sunt cunoscute in totalitate, insa stresul psihologic este considerat un factor major.

Se refera la miscarea dintilor si a maxilarelor fara a realiza o activitate functionala, precum masticatia, vorbirea sau inghitirea. Aceste forte parafunctionale repetate pot dauna dintilor atunci cand au loc obiceiuri realizate in mod inconstient.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Igiena orala a bebelusilor - cum si de la ce varsta se face

Copiii sunt cei mai predispusi la crearea unor obiceiuri inconstiente, precum roaderea unghiilor, sugerea degetului sau a obrajilor. Inclestarea sau scrasnitul dintilor in timpul zilei apare in general in situatii de stres sau de concentrare intensa. Daca ii este atrasa atentia, copilul se poate opri sau isi poate corecta obiceiul. In timpul noptii, insa, nu poate fi intrerupt constient.

La bebelusii sanatosi, bruxismul poate incepe la varsta de un an, imediat dupa aparitia dintilor frontali. La copiii mici, scrasnitul dintilor poate fi pus pe seama imaturitatii sistemului neuromuscular, ce controleaza masticatia.

De asemenea, bruxismul apare frecvent la copiii care sforaie sau respira pe gura. Anumite teorii sustin ca exista o legatura intre scrasnitul din timpul somnului si obstructia cailor aeriene superioare sau cu marirea in volum a amigdalelor. S-a dovedit ca scoaterea amigdalelor sau a formatiunilor adenoide a redus scrasnitul dintilor la anumiti copii.

La adolescenti, factorii implicati pot fi fumatul, alcoolul, folosirea drogurilor, alaturi de anumite medicamente, trauma sau stres.

Deoarece, in general la copii la un moment dat dispare acest obicei, tratamentul nu este recomandat intotdeauna, ci doar atunci cand apare uzura accentuata a dintilor, insotita de alte semne sau simptome.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: 5 trucuri pentru o dantura frumoasa

Dr. Adriana Gargarici, medic dentist, Stomatologie generala.

www.imperialdent.ro

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bruxismul sau scrasnitul dintilor la copii, #sfat dentis bruxism, #sfat dentis scrasnit dinti , #dinti