Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Ce nu ai voie sa mananci daca ai aparat dentar

Luni, 01 Februarie 2016, ora 10:16
21121 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Ce nu ai voie sa mananci daca ai aparat dentar
Foto: Orto Implant

Felicitari! Ati facut inceput calatoria spre destinatia mult dorita: un zambet frumos si sanatos. V-ati pus aparat dentar fix, dar zvonurile legate de alimentatie va ingrijoreaza.

Va veti bucura sa aflati ca rasfatul culinar nu s-a incheiat odata cu inceperea tratamentului, desi aceasta schimbare v-ar putea determina sa deveniti mai inventivi din punct de vedere culinar, explica pentru Ziare.com medicul stomatolog Mihaela Dan.

Poate ca va intrebati ce puteti manca? Ei bine, vestea buna este ca puteti manca mai multe tipuri de alimente, fara grija ca ati putea deteriora sau rupe firele.

Alimente permise

Asadar, va puteti bucura de fructe in continuare: pere, banane, portocale, capsuni, pepene, kiwi, fructe uscate, mere - cu precizarea ca nu muscam direct din mar, ci il taiam bucati pentru a-l mesteca pe masele. Fructele tari, la randul lor, pot fi consumate ca suc, shake, smoothie.

Acestea din urma reprezinta o optiune buna pentru a savura o masa delicioasa. Puteti pune ce va place mai mult - sau ce aveti la indemana - intr-un blender, adaugati cereale pentru a face masa mai satioasa si chiar o mana de spanac, dupa care amestecati bine. Iata o reteta de smoothie sanatoasa si delicioasa:

Si lactatele sunt permise in aceasta perioada, astfel ca putem pastra in alimentatie iaurt, lapte, branza, smantana, cascaval, frisca, iar micul dejun poate ramane la fel de hranitor cu o portie de cereale cu lapte sau iaurt.

O sa fiti surprinsi, poate, dar puteti manca in continuare carne, fie ca este de vita, porc, pasare (fara oase), peste sau fructe de mare.

Nu in ultimul rand, legumele si salatele sunt binevenite ca intotdeauna, consumate de aceasta data sub forma de suc sau fierte - cele tari (morcovi, broccoli etc.), crude - cele moi.

Cei care iubesc dulciurile se pot bucura de ele in continuare sub forma de inghetata, tort, fursecuri etc. - insa aveti grija, caci desi nu afecteaza aparatul, excesul produce carii.

Alte alimente pe care le puteti consuma fara grija in continuare sunt: oua, supe, orez, paine, guma de mestecat (desi nu este aliment) etc.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cat costa un aparat dentar

Ce alimente trebuie evitate

Pentru o perioada, insa, vor aparea niste schimbari in dieta si obiceiurile dvs., caci vor fi interzise anumite alimente care ar putea indoi sarmele aparatului. Un astfel de eveniment nu este de dorit, nu numai pentru ca ar fi dureros, dar si pentru ca ar putea prelungi durata tratamentului.

Asadar, pana la demontarea aparatului dentar, sunt interzise in primul rand alimentele dure, cum ar fi alunele, floricelele de porumb, morcovii, maslinele cu samburi etc.. Si painea prajita crocanta, chipsurile tari, crackers etc. - ar trebui evitate toate, deoarece pot indoi sarmele sau dezlipi bracketurile.

Alimentele lipicioase - caramele, bomboane gumate (jeleuri) etc. - pot ramane printre bracketuri favorizand aparitia cariilor sau chiar le pot dezlipi.

Nu in ultimul rand, trebuie sa renuntam la obiceiuri cum ar fi rontairea pixurilor, unghiilor sau ghetii (desi nu sunt alimente), care sunt daunatoare tuturor persoanelor, nu doar celor cu aparat dentar.

Asadar, aparatul dentar nu ar trebui sa va sperie. Din fericire, puteti manca in continuare multe dintre alimentele pe care le iubiti.

Tratamentul va poate ajuta nu doar sa va indreptati dintii, ci si sa va descoperiti talente ascunse de bucatar, in combinarea unor alimente foarte variate pentru o dieta hranitoare si delicioasa.

Si, desigur, amintiti-va sa va hidratati si sa beti apa pe tot parcursul zilei, evitand bauturi dulci, mai ales ca dintii sunt chiar si mai sensibili la carii decat de obicei atunci cand purtati aparat dentar.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Alimente interzise cand ai aparat dentar, #alimente permise aparat dentar, #alimente interzise aparat dentar , #dinti