Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dantura e mai sensibila iarna? Ce e de facut

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:34
3244 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dantura e mai sensibila iarna? Ce e de facut
Foto: LLL Dental

Odata cu sosirea sezonului rece, foarte multi oameni acuza sensibilitate dentara, de cele mai multe ori, aceasta fiind generata de contactul cu aerul rece de afara.

Sensibilitatea dentara reprezinta o senzatie de durere spontana, la nivelul dintilor, pe care pacientii o descriu in diverse situatii, cum ar fi: contactul cu alimente sau bauturi reci sau calde, in timpul inspirarii aerului rece sau in timpul periajului dentar. Ea apare in absenta leziunilor carioase, explica pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupascu.

Suprafata vizibila a dintilor este acoperita cu un strat de smalt ce protejeaza dentina (principalul tesut din care este alcatuit dintele), iar atunci cand protectia este inlaturata, dintele poate deveni sensibil.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Preventia dentara - detartraje, fluorizare, sigilare

Dintii mai pot deveni sensibili in urma retragerii gingiei sau a afectiunilor gingivale, in urma periajului excesiv/agresiv sau a consumului de alimente si bauturi acide, care determina uzura stratului de smalt.

Reducerea sensibilitatii dintilor se poate realiza prin folosirea unei paste de dinti care ajuta la desensibilizarea dintilor sau prin utilizarea apelor de gura cu continut ridicat de fluor. Indicat este sa apelati la un medic stomatolog daca durerea persista. Dupa o atenta evaluare a situatiei dumneavoastra, acesta va va putea da si alte sfaturi personalizate.

In situatia in care va confruntati cu sensibilitate dentinara, este important sa retineti urmatoarele aspecte: periajul dentar trebuie sa fie efectuat delicat, cu o periuta moale si fara presiuni mari; evitati bauturile carbogazoase cu continut de acid citric sau citricele, pentru ca ataca suplimentar smaltul dintelui; detartrajul efectuat periodic contribuie la sanatatea gingiilor si are doar efecte benefice.

De asemenea, pe perioada sezonului rece, un alt lucru la care trebuie sa fiti atenti este supunerea dintilor la variatii mari de temperaturi, cum ar fi: expunerea lor la temperaturi sub limita inghetului si apoi consumarea de bauturi fierbinti sau expunerea la temperaturi ridicate in sauna si apoi consumarea de bauturi foarte reci.

O igiena corecta, precum si vizitele regulate la cabinetul stomatologic, sunt masuri care va vor asigura confortul dentar in orice anotimp.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Pentru ca gura sa miroasa a flori, dimineata

Aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea, indiferent de sezon!

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sensibilitatea dintilor iarna, #dureri dinti iarna cauze, #sensibilitate dentara cauze, #sensibilitate dentara solutii , #dinti