Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dantura si sarcina

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 11:05
3299 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Dantura si sarcina
Foto: LLLDental

Sarcina este o perioada pe cat de frumoasa si emotionanta, pe atat de plina de schimbari in corpul femeii. Iar cavitatea bucala nu este ocolita de modificarile produse in cele noua luni de sarcina si chiar in perioada post-natala.

Din fericire, cele mai multe problemele care pot aparea la nivelul cavitatii bucale in aceasta perioada pot fi preintampinate cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune si cu vizite regulate la cabinetul stomatologic.

Cea mai des intalnita problema dentara in timpul sarcinii este legata de sangerarea gingiilor. Multe femei insarcinate descopera ca gingiile lor sangereaza atunci cand se periaza sau cand folosesc ata dentara. De obicei, responsabila pentru aceasta neplacere este gingivita de sarcina (inflamatia gingiei), explica pentru Ziare.com dr. Manuela Lupascu.

Particulele alimentare prinse intre dinti si gingii atrag bacterii care pot duce la aceasta inflamatie. Desi aceasta boala poate afecta pe oricine, hormonii produsi in timpul saricinii de multe ori o agraveaza, prin faptul ca determina umflarea tesuturilor si cresterea aportului sangvin la nivelul gingiilor.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Afectiunea parodontala

Cea mai buna modalitate de a evita gingivita in timpul sarcinii este sa va periati si sa folositi ata de gura in mod regulat (de preferat dupa fiecare masa, dar minimum de doua ori pe zi), chiar daca acest lucru va produce disconfort. De asemenea, nu uitati de apa de gura, care trebuie si ea folosita zilnic.

Tratamentul gingivitei in timpul sarcinii

Bineinteles, daca gingivita a avansat si nu mai este suficienta igiena dentara pe care o puteti face dumneavoastra acasa, este recomandat tratamentul stomatologic. Tratamentul gingivitelor consta in indepartarea factorului etiologic principal - placa bacteriana si a tartrului - prin detartraj, periaj profesional si air flow cu pulbere de bicarbonat de sodiu.

Acest tratament va fi completat ulterior de dumneavoastra printr-o igiena mai buna, utilizarea atei dentare si a periutelor interdentare.

Este foarte important sa luati in serios ingrijirea dintilor in aceasta perioada, intrucat exista unele dovezi ca afectiunile gingivale sunt corelate cu problemele sarcinii. Spuneti-i medicului dumneavoastra stomatolog ca sunteti gravida, dar nu intrerupeti vizitele de rutina la el si la igienist din cauza sarcinii.

El va sti ce proceduri se pot face in timpul sarcinii, precum si care este indicat sa fie amanate pentru perioada urmatoare (de exemplu: radiografii, anestezii etc.).

O alta problema stomatologica pe care o reclama adesea femeile insarcinate este cea a aparitiei cariilor dentare pe parcursul celor noua luni sau in perioada post-natala.

In timpul sarcinii, bacteriile normale si echilibrul acido-bazic din cavitatea bucala se pot schimba si predispun la aparitia cariilor. Daca se pastreaza insa o igiena foarte buna si se fac controalele regulate la medicul stomatolog, sunt sanse foarte mari ca dantura sa nu fie deloc afectata de sarcina si sa nu creasca nici incidenta aparitiei cariilor dentare in aceasta perioada.

Pentru a va pastra sanatatea danturii, este important ca in perioada aceasta sa mancati in mod constant alimente bogate in vitaminele A si C, calciu si fluor. Vitamina C ajuta dintii si gingiile sa fie rezistente, iar fluorul are o actiune preventiva cand vine vorba de carii. De asemenea, este indicata utilizarea pastelor de dinti si a apei de gura care contin fluor.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Bruxismul - efecte asupra danturii si tratament

Pentru a preintampina problemele dentare ce pot aparea in timpul acestei perioade, va recomandam ca la inceputul sarcinii sa va verificati starea dintilor. Recomandam periajul dentar profesional al dintilor si gingiilor facut chiar la inceputul sarcinii si apoi inainte de nastere.

Va asteptam in cabinetul nostru pentru a va ajuta sa zambiti fara retineri si in perioada sarcinii!

dr. Manuela Lupascu, medic stomatolog specialist in stomatologie generala

LLL Dental

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Dantura si sarcina, #schimbari dantura sarcina, #probleme dinti sarcina, #femei insarcinate probleme dinti, #dr Manuela Lupascu LLLDental, #dr Manuela Lupascu stomatolog , #dinti