Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Maselele de minte - Le extragem in orice situatie?

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 20:20
6722 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Maselele de minte - Le extragem in orice situatie?
Foto: LLL Dental

Ca in orice alt domeniu, si in domeniul stomatologic circula nenumarate mituri, mai mult sau mai putin adevarate. Unul dintre ele este acela ca maselele de minte, odata aparute, trebuie extrase, nefiind folositoare.

Realitatea insa este ca nu dorim sa extragem orice dinte cu probleme, ci doar pe aceia care nu mai pot beneficia de niciun tratament, explica pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupascu.

Extragem o masea de minte doar daca este cariata, provoaca dureri sau, daca din cauza pozitiei, deranjeaza ceilalti dinti. Accesul la maselele de minte este ingreunat de pozitionarea lor foarte in spate si, de cele mai multe ori, devine imposibila tratarea lor, astfel ca se recurge la extractie.

In cazul extractiilor maselelor de minte inferioare, apare riscul legat de prezenta nervului alveolar inferior in vecinatatea radacinilor molarilor. Lezarea accidentala a acestui nerv poate duce la afectarea sensibilitatii unei portiuni din obraz sau a buzei inferioare. Sfatul nostru este sa nu renuntati la maselele de minte mandibulare decat daca au probleme clare. Riscul afectarii nervului alveolar inferior este foarte mic, dar este real, exista.

Atunci cand extractia este clar indicata, recomandam extractiile atraumatice, deoarece lezeaza cel mai putin osul si tesuturile moi din jurul dintelui. Orice extractie se efectueaza sub protectia anesteziei, iar in unele cazuri este nevoie de un tratament cu antibiotice.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Solutia, daca ti-e frica de cabinetul stomatologic

De asemenea, medicul stomatolog trebuie sa fie informat in legatura cu orice afectiune sau daca luati tratamente medicamentoase, chiar daca aparent ele nu au legatura cu problema pentru care ati venit.

Dupa ce se extrage o masea de minte sau orice alt dinte, trebuie sa urmati strict sfaturile medicului: pastrati compresele sterile peste locul extractiei cat va este recomandat (1-2 ore) ; igiena se pastreaza doar clatind usor cu apa de gura cu clorhexidina de a doua zi; puteti manca dupa doua ore de la extractie, dar cu grija sa nu intre resturi alimentare in plaga; evitati efortul fizic si alimentele fierbinti sau prea reci, care pot produce hemoragie; puteti ajuta vindecarea gingiei cu geluri speciale (Elugel si Gengigel) ; inlocuiti dintii extrasi cu lucrari protetice pe implanturi sau punti pe dintii ramasi.

In concluzie, nu credeti in mituri, ci cereri sfatul profesionistilor, caci ei vor sti cel mai bine ce vi se potriveste. Si aveti grija de zambetul dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il puteti avea!

Dr. Claudiu Lupascu

LLL Dental

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Extractia maselelor de minte, #masele minte inutile, #extractie masele minte afectare nervi, #masele minte mituri, #masele minte stomatolog, #LLL Dental , #dinti