Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, arma de nadejde in lupta impotriva cariilor

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 18:02
3534 citiri
Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Sigilarea dintilor, arma de nadejde in lupta impotriva cariilor
Foto: Clinica Stomatolofica Trident

Sigilarea dintilor reprezinta o cale foarte eficieta de a preveni aparitia si dezvoltarea cariei dentare. Este o manopera din cadrul pedodontiei, care in ultimii 40 de ani a devenit din ce in ce mai cunoscuta si s-a perfectionat, recunoscandu-i-se beneficiile asupra sanatatii dintilor, avand un rol important in preventia orala.

Procedura se indica atat in cazul dintilor permanenti, cat si a celor temporari, explica pentru Ziare.com doctorul Cristina Tanase.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: De ce e periculoasa sangerarea gingivala

Studiile arata ca sigilarea dintilor de lapte impiedica dezvoltarea cariilor si a unor probleme grave ce ar putea afecta intregul organism. Progresia cariilor in cazul dintilor sigilati este de 2,6%, spre deosebire de 12,6% in cazul dintilor care nu au fost sigilati. Ideala este sigilarea dintilor in primul an de la aparitie, in cazul celor permanenti, perioada optima este intre varsta de 6 ani si 14 ani. Exceptional, se pot sigila si dintii adultilor, daca indeplinesc anumite conditii privind integritatea acestor zone care se sigileaza.

Este o masura de prevenire a formarii cariilor pe suprafetele dentare ce prezinta relief retentive, santuri si fosete, adica pe molari si premolari, uneori si fosetele altor dinti.Saliva este o bariera de protectie pentru suprafetele dentare netede, insa nu spala si suprafetele cu santuri si fisuri. De aceea, dintii care contin aceste santuri au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la varste fragede.

Chiar daca igiena dentara a pacientului face parte din ritualul zilnic, sunt locuri in care periuta de dinti nu poate ajunge, drept pentru care posibilitatea aparitiei cariilor creste exponential. In acest caz, procedura de sigilare este solutia optima de prevenire, avand un rol foarte mare in dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Prin aceasta procedura, dintii posteriori sunt acoperiti cu composite fluide care vor proteja dintii de atacul carios. Este important acest proces, deoarece stratul lucreaza ca un scut protector.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: De ce nu trebuie sa ne mai temem de aparatele dentare

Aplicarea sigilantului este o metoda simpla, neinvaziva si nedureroasa, dureaza cateva minute, nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie si nu impune folosirea instrumentarului rotativ sau a frezelor.

Medicul stomatolog curata dintele, il igienizeaza corespunzator si il usuca, dupa care aplica un strat protector pe fiecare dinte in numai cateva minute. Stratul protector se pune pe suprafata dintilor de mestecare, acolo unde se regasesc cele mai multe fisuri. Dupa aceea, se aplica lichidul de sigilare, fixat cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile.

Realizata corect, procedura rezista o perioada indelungata de timp.Totusi, factori precum igiena dentara, tipul de alimentatie, frecventa controalelor stomatologice influenteaza persistenta sigilarii.

Cu toate acestea, este importanta igiena dentara zilnica, controlul la fiecare sase luni la medicul stomatolog pentru un periaj si un detartraj profesional, fluorizarea topica, folosirea atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare.

Sfatul dentistului pentru un zambet sanatos: Cand si de ce sunt recomandate implanturile dentare - cum se fac

Sigilarea nu inseamna niciun inconvenient din punct de vedere estetic. Stratul de sigilare a dintilor este vizibil doar de aproape, de catre medicul stomatolog. Stratul poate fi transparent, alb sau usor nuantat, pentru a completa imaginea de ansamblu a dintilor.

Pretul pentru sigilarea inseamna o investitie pentru mai multi ani, chiar si un deceniu, reprezentand, de fapt, o investitie in sanatate.

Doctor Cristina Tanase

Medic stomatolog pedodont

www.clinicatrident.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ce reprezinta sigilarea dintilor, #sigilarea dintilor, #preventie carii sigilarea dintilor , #dinti