Top 5 afectiuni dentare intalnite la persoanele varstnice

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 20:23
11566 citiri
Top 5 afectiuni dentare intalnite la persoanele varstnice
Foto: Clinica Trident

Odata cu trecerea timpului, oamenii incep sa aiba probleme de sanatate, iar afectiunile orale reprezinta un factor important in alterarea starii de sanatate.

Printre problemele de sanatate orala cele mai comune care apar la adulti sunt cele de ordin dentar.

Mai jos sunt cele mai comune afectiuni dentare pe care un adult le poate resimti destul de devreme, daca vizitele la medicul dentist nu sunt facute in mod regulat si daca nu se acorda importanta nici celor mai mici simptome.

Top 5 afectiuni dentare intalnite la persoanele varstnice:

1. Gingivita

Aceasta reprezinta o inflamatie cronica a gingiei de cauza microbiana. Prezenta depozitelor de tartru reprezinta un suport pentru placa bacteriana si poate exercita si o actiune mecanica "iritativa", determinand astfel o crestere in volum si o dislocare a gingiei.

Pacientii cu gingivita semnaleaza sangerare si usoare dureri la periaj si masticatie, prurit gingival si senzatie de usturime.

Intre 50 si 90% dintre adulti au gingivita, care, daca este netratata, poate duce la afectiuni parodontale.

2. Afectiuni parodontale

Gingivita netratata evolueaza si afecteaza tesutul osos provocand boli parodontale. In jurul dintilor apar inflamatii urmate de resorbtii osoase, moment in care dintii se pot mobiliza, ducand astfel la pierderea lor. 8 din 10 adulti au probleme parodontale si este una dintre cele mai frecvente cauze ce conduc la afectarea stabilitatii unitatilor dentare.

3. Sensibilitate dentara

Printre cele mai neplacute afectiuni dentare se numara si sensibilitatea dentara. Odata cu inaintarea in varsta, multi oameni resimt la nivelul dintilor o sensibilitate la alimente/bauturi reci, calde sau la dulciuri. Este un disconfort de scurta durata, insa destul de intens.

Afectiunea apare in urma subtierii smaltului dintelui sau retragerii gingivale. Pentru a evita astfel de probleme dentare, este recomandat sa se utilizeze o pasta de dinti cu fluor, apa de gura si periuta de dinti cu peri moi.

4. Gura uscata

Senzatia de gura uscata, aparent banala, este, de fapt, o afectiune destul de importanta, mai ales atunci cand se resimte de mai multe ori.

In primul rand, senzatia de uscaciune a gurii trebuie tratata, din mai multe considerente - este neplacuta si se poate manifesta prin arsuri la nivelul limbii, halitoza (miros neplacut al respiratiei), precum si ulceratii la nivelul mucoasei bucale.

In al doilea rand, aceasta afectiune poate provoca carii dentare, deoarece nu exista suficienta saliva in gura - un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor sau chiar infectii orale. Aceasta afectiune este cel mai des intalnita la femeile care se afla la menopauza si la fumatori.

5. Carii

Cariile sunt o problema des intalnita la milioane de oameni, afectiunea fiind intalnita nu doar la adulti. Cu toate acestea, caria radiculara este mai des intalnita la varstnici. Este importanta vizita regulata la medicul stomatolog, folosirea pastei de dinti cu fluor, curatarea cu ata dentara pentru a preveni astfel de afectiuni.

Citeste si Cat poate fi de rea o carie. Riscuri la care te expui daca nu tratezi infectiile dentare

Sanatatea orala poate fi afectata si de bolilele specifice varstei inaintate: diabet, boli cardiace sau cancer. De aceea, este esential sa se mentina sub control fiecare simptom aparut care poate afecta echilibrul organismului.

Citeste si De ce apare durerea dupa ce iti pui o plomba si ce este de facut

Potrivit specialistilor in sanatatea orala, aceste afectiuni pot fi usor tratate prin diverse interventii. Pentru dintii afectati prin carie, medicii recomanda realizarea de obturatii, inlay-uri, daca distructia este intinsa sunt indicate onlay-urile sau coroanele.

Pentru lipsa dintilor, recomandarea este inserarea de implanturi dentare si aplicarea unor coroane, punti sau proteze, sau doar realizarea unor lucrari la nivelul dintilor restanti. Daca exista mai multi dinti lipsa, pacientii au posibilitatea sa opteze pentru o proteza dentara.

Dr. Aura Caizer

Medic stomatolog Clinica Trident

www.clinicatrident.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Afectiuni dentare comune la adulti, #Afectiuni dentare comune, #afectiuni dentare , #dinti