Tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar - Cand trebuie folosit si ce reguli de igiena orala trebuie respectate

Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:00
9885 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre aparatul dentar - Cand trebuie folosit si ce reguli de igiena orala trebuie respectate
Foto: dr. Mihaela Dan

Succesul in viata tine foarte mult si de modul in care arati. Toata lumea vrea, printre altele, sa aiba dinti drepti siun zambet perfect. Pentru asta este nevoie sa acorzi o ingrijire deosebita danturii.

Cu ajutorul doamnei Mihaela Dan descoperim care este importanta aparatului dentar, cand trebuie folosit si care sunt regulile de igiena orala.

Trebui sa stiti ca aparatul dentar reprezinta un tip de tratament stomatologic specializat care are scopul de a indrepta dintii si a corecta ocluzia (muscatura) dentara.

Aparatul dentar, la copil, in perioada de crestere, mareste maxilarele pentru a face loc dintilor sa erupa in pozitie normala, repozitioneaza maxilarele, atunci cand mandibula se afla prea in spate sau prea in fata, si indreapta dintii.

La adult, aparatul poate alinia dintii, fara a mai avea efecte considerabile asupra pozitiei oaselor maxilare.

Potrivit recomandarii medicului, copiii trebuie sa mearga la o consultatieortodontica inca de la varsta de 6-7 ani.

"Varsta cea mai indicata pentru prima consultatie ortodontica este cea de 6-7 ani, cand incep sa se schimbe dintii de lapte. Daca la evaluarea clinica si radiologica se constata ca nu este suficient loc pentru alinierea dintilor, se aplica un aparat mobil care sa stimuleze cresterea maxilarelor.

Exista si aparate functionale (de silicon) care corecteaza deformarile osoase si dentare produse de obiceiuri daunatoare precum sugerea degetului, respiratia orala, roaderea unghiilor etc.

Din experienta proprie, am observat ca exista o conceptie si o indrumare gresite conform carora trebuie sa asteptam sa se schimbe toti dintii de lapte. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la agravarea problemelor ortodontice, durata si costurile tratamentului vor creste, va fi nevoie de extractia unor dinti permanenti pentru alinierea lor pe un maxilar ramas mic si, mai rar, de interventii chirurgicale de repozitionare osoasa", a declarat dr. Mihaela Dan, medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala la clinica OrtoImplant Expert.

Aparatul dentar poate fi purtat si de catre adultii care au probleme cu dantura

Si in Romania, urmand trendul din alte tari cu o cultura a sanatatii mai dezvoltata, din ce in ce mai multi adulti au devenit constienti de importanta unui zambet frumos si sanatos pentru reusita profesionala si personala, precum si de importanta unei muscaturi corecte pentru a evita aparitia parodontozei.

Unele dintre optiunile estetice cel mai frecvent alese sunt bracketurile de ceramica si safir, deoarece sunt foarte putin vizibile.

Aceasta solutie este viabila chiar si la varste inaintate, de 50-60 ani. Un exemplu in acest sens ni l-a dat specialistul in ortodontie, care ne-a dezvaluit ca cea mai varstnica pacienta a sa a purtat aparat dentar la varsta de 62 ani pentru a readuce in pozitie initiala dinti migrati in urma unor extractii dentare vechi, permitand astfel realizarea unor lucrari dentare sau implanturi corecte a caror reusita ar fi fost altfel compromisa.

In ceea ce priveste aparatele dentare, acestea pot fi mobile, indicate pana la varsta de 11-12 ani, sau fixe, respectiv cu bracketuri lipite pe interiorul sau exteriorul dintilor. Bracketurile pot fi metalice, ceramice sau de safir.

"De asemenea exista elastice transparente, dar cele colorate le fac foarte atractive si usor de acceptat de catre copii. Purtarea aparatului dentar a devenit chiar un trend printre adolescenti si tineri.

O alta metoda de indreptare a dintilor este cea obtinuta cu ajutorul unor serii de gutiere de plastic, insa indicatiile ei sunt limitate. De la caz la caz, medicul impreuna cu pacientul vor alege cea mai buna metoda de tratament pentru fiecare", ne-a declarat Mihaela Dan.

Ce reguli trebuie respectate

Cum orice tratament ortodontic nu poate avea succesul dorit fara respectarea unor reguli minime, iata cateva dintre acestea.

In primul rand, pacientul trebuie sa tina seama de faptul ca tratamentul este de durata, de la cateva luni la 2 ani, rar mai mult decat atat.

De asemenea, cu cat tratamentul s-a inceput mai tarziu, iar cazul a fost mai dificil, dintii au tendinta de a se reintoarce in pozitia initiala dupa terminarea tratamentului, de aceea este necesara purtarea unui dispozitiv de mentinere a rezultatului, de obicei gutiera de contentie sau retainer fix.

In primele zile de la aplicarea bracketilor este posibil sa apara un disconfort pana la durere, pana cand pacientul se obisnuieste cu prezenta lor, insa aceste simptome dispar la administrarea de analgezice sau la aplicarea cerii de protectie. Activarea periodica va produce doar senzatie temporara de tensiune.

De asemenea, pacientii cu aparat dentar fix trebuie sa evite alimentele dure, care ar putea dezlipi bracketurile, ne-a explicat dr. Mihaela Dan.

In ceea ce priveste pacientii care poarta un aparat fix, ei trebuie sa acorde o atentie suplimentara igienei orale, deoarece printre bracketuri pot ramane resturi alimentare.

"Periajul se va efectua dupa fiecare masa, cu periuta normala si apoi cu cea interdentara. Folosirea atei dentare este putin mai dificila, dar nu imposibila. De foarte mare ajutor pentru mentinerea igienei dentare corecte este folosirea dusului bucal", ne sfatuieste medicul.

O alta problema ce poate aparea este igiena incorecta pe durata tratamentului, fapt care creste riscul de aparitie a cariilor si gingivitei. Totodata, si purtarea inconsecventa a gutierei de mentinere a rezultatului creste riscul de recidiva a anomaliei dento-maxilare.

Totusi, cele mai mari riscuri sunt atunci cand neglijam problemele ortodontice, care, in opinia specialistului nu trebuie ignorate. Astfel dintii inghesuiti nu permit realizarea unui periaj corect si nici patrunderea atei dentare, ceea ce duce in timp la aparitia cariilor si a complicatiilor acestora (gangrena dentara, abcese, infectii la varful radacinii si altele), a tartrului si inflamatiilor gingivale.

"In plus, ocluzia (muscatura) incorecta produce forte distribuite anormal, suprasolicitand dintii, musculatura si articulatia temporo-mandibulara. Dintii se tocesc, apare parodontoza", a declarat medicul Mihaela Dan, medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala la clinica OrtoImplant Expert.

Asadar, asigurati-va ca aveti un zambet perfect si nu ignorati problemele ortodontice. Va va face nu doar mai zambitori, dar va va creste foarte mult increderea de sine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#aparat dentar copil, #aparat dentar adult , #dinti