Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 10:01
5943 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre fatetele dentare
Foto: Mihaela Dan

Fatetele dentare au devenit in ultimii ani o alegere frecventa a celor care isi doresc sa remedieze mici probleme ce tin de estetica dentara, cum ar fi mici imperfectiuni de forma ale dintilor sau nemultumiri privind culoarea lor.

Acestea sunt o alternativa rapida la albirea dentara sau la tratamentul ortodontic, insa fiecare caz in parte trebuie discutat cu medicul specialist pentru a alege cea mai buna solutie.

Practic, fatetele dentare reprezinta pelicule fine, rigide de ceramica (portelan) ce acopera suprafata externa, vizibila a dintilor si au rolul de a imbunatati aspectul acestora. Acestea se realizeaza dupa slefuirea superficiala a dintilor, cu sau fara anestezie, in functie de sensibilitatea fiecarui pacient.

Evolutia tehnicilor de realizare a fatetelor in laborator permit la momentul actual slefuirea din ce in ce mai redusa a dintilor pentru aplicarea lor, de mai putin de 1 mm, iar cimentarea se face cu un ciment special, dupa pregatirea smaltului pentru a obtine o adeziune cat mai buna.

Inainte de realizarea fatetelor se face o simulare pe un model realizat in laborator, pentru ca medicul sa evalueze impreuna cu pacientul rezultatul final. De cele mai multe ori, pentru un rezultat estetic foarte bun, dar si pentru a nu exista diferente de culoare, transluciditate si forma, fatetele nu se realizeaza pe un singur dinte, ci pe cel putin cei sase dinti frontali, de la canin la canin, sau chiar mai departe, pana la nivelul premolarilor, ceea ce face ca tratamentul prin aceasta tehnica sa devina costisitor.

Cand sunt indicate fatetele dentare

Ca si alte procedee de cosmetica dentara, aplicarea fatetelor se face dupa consultarea cu medicul specialist, care va recomanda tratamentul potrivit in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.

Candidati la aplicarea fatetelor dentare sunt cei care prezinta dinti cu modificari de culoare mostenite genetic sau ca urmare a administrarii unor medicamente (tetraciclina) sau a excesului de fluor in perioada de formare a smaltului, dar si persoanele care au dinti cu modificari de culoare ca urmare a pierderii vitalitatii dintelui (din cauza unor traumatisme sau carii dentare).

Vezi si de ce se ingalbenesc dintii

De asemenea, in cazurile in care nervul dintelui moare, acesta poate capata o culoare maronie, chiar si in conditiile in care obturatia (plomba) de canal si cea coronara sunt corect realizate, astfel ca fatetele dentare reprezinta o modalitate buna de a ascunde acest defect minor.

In cazul dintilor tociti, scurtati din cauza uzurii, de obicei, fatetele se realizeaza simultan cu gingivectomia (taierea gingiei pentru a alungi coroana dintelui).

Dintii cu fracturi, ciobiti, dintii cu obturatii (plombe) vechi si voluminoase, cu modificari de culoare si care au impregnat si smaltul dentar din vecinatate pot capata si ei un aspect mai frumos cu ajutorul fatelor dentare.

Acelasi efect il putem obtine si pentru dintii cu modificari mici de forma si dimensiune, care creeaza asimetrii vizibile sau dintii inghesuti, nealiniati sau cu spatii intre ei - in cazul in care pacientul nu doreste alinierea lor cu ajutorul aparatului dentar.

Fatetele dentare sunt, asadar, o varianta de luat in calcul atunci cand ne dorim sa mascam defecte minore ale danturii intr-un mod rapid, eficient si minim invaziv.

Citeste si ce este sigilarea dintilor si de ce trebuie realizata

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala Orto-Implant Expert, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ce sunt fatetele dentare, #recomandari fatetele dentare, #dentist fatetele dentare , #dinti
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Slefuirea dintilor sanatosi