Durerile de spate - ce pot indica ele si cand sa mergi la medic

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 07:02
303155 citiri
Durerile de spate - ce pot indica ele si cand sa mergi la medic

Coloana omului este alcatuita din 33 de vertebre, intre care se afla discuri intervertebrale ce atenueaza forta impacturilor (absorb socurile). Nu mai putin de 641 muschi ai spatelui si milioane de fibre nervoase iti permit sa stai drept, sa te apleci, si sa faci alte miscari care implica spatele.

Vertebrele protejeaza maduva spinarii si sunt impartite in principal in trei segmente: cervical, toracic si lombar.

Intr-un moment al vietii, aproape orice persoana are de-a face cu dureri de spate, iar durerea cronica in aceasta zona a corpului iti afecteaza randamentul, incurcandu-te la indeplinirea multor activitati de zi cu zi. Iar caracteristicile unei dureri de spate pot indica problema medicala sau afectiunea care a aparut. Huffington Post iti da mai multe detalii in aceasta privinta, precum si alte informatii utile despre durerile de spate.

1. Ce pot indica simptomele

Daca durerea este la nivelul mijlocului si se inrautateste dimineata si seara, poate fi vorba de osteoartrita.

Daca simti durere si senzatie de intepenire, rigiditate, la nivelul mijlocului, soldurilor si picioarelor, poate fi o vertebra deplasata.

Daca durerea este localizata si a aparut in urma unei cazaturi sau a ridicarii unui obiect greu, poate fi vorba de o intindere sau de o entorsa.

Daca simti durere si rigiditate la ambele picioare, ar putea fi vorba de ingustarea canalului spinal (putand astfel sa puna presiune asupra nervilor).

Daca simti durere sau amorteala la nivelul spatelui, soldurilor si/sau al unui picior, ar putea fi din cauza presiunii pe nervul sciatic provocata de o hernie de disc.

Durerea acuta de spate dureaza pana la cateva saptamani si este cauzata adesea de o intindere (musculara) sau de o entorsa (intinderile si entorsele sunt cele mai comune cauze ale durerii de spate). Sciatica este un tip de durere cronica de spate, dureaza mai mult de trei luni si poate radia spre solduri si un picior (fiind cauzata de hernia de disc).

Durerea provocata de stenoza spinala (ingustarea canalului spinal) radiaza de obicei spre ambele picioare si poate sa dispara cand stai jos. Durerile de spate pot fi un simptom generat si de o tumoare la nivelul coloanei vertebrale.

2. Afectiuni care nu au legatura cu spatele, dar care pot cauza dureri la nivelul acestuia

Durerea de spate poate fi provocata si de afectiuni care nu au legatura directa cu acesta sau de anumite stari fizice. Mai exact, pietrele la rinichi sau infectiile pot provoca dureri care par sa vina de la spate; endometrioza poate de asemenea sa determine durere la nivelul mijlocului si pelvisului; fibromialgia se manifesta si prin dureri musculare la spate; iar sarcina declanseaza aproape inevitabil dureri de spate.

3. Factorii de risc

Factorii de risc pentru durerile de spate sunt numerosi si, in timp ce pe unii nu ii poti evita, pe altii ii poti. Printre factorii de risc pe care ii poti evita, macar partial daca te straduiesti, se numara stresul, rucsacurile grele, depresia, o postura proasta (mai ales cocosarea), sedentarismul, greutatea corporala in exces, fumatul, o alimentatie deficitara, o slujba care presupune ridicari dese de obiecte grele.

De cealalta parte, factorii pe care nu ii poti schimba deloc sunt inaintarea in varsta, istoricul familial, fracturi sau rani anterioare la nivelul spatelui, sarcina si defectele congenitale.

4. Cand sa mergi la medic

Daca ai intre 18 si 50 de ani, durerea este limitata la nivelul mijlocului, nu simti amorteala in picioare, anumite pozitii amelioreaza durerea si ai o stare de sanatate generala buna, atunci riscul de a avea o problema serioasa la nivelul spatelui este mai mic. In multe cazuri nu este necesar sa mergi la medic deoarece durerea va disparea de la sine, cu sau fara un tratament.

Anumite simptome sau stari insa pot indica o problema mai serioasa, pentru care este nevoie de parerea unui specialist. Astfel, daca ai varsta de peste 50 de ani, durerea a aparut in urma unei vatamari, suferi de alte boli sau ai slabit inexplicabil, simti amorteala sau durere in picioare, ai incotinenta, durerea este constanta si nu se amelioreaza in anumite pozitii (cum ar fi cand te intinzi in pat), este indicat sa te duci la un doctor.

Dupa caz, in functie de ce va considera medicul, un diagnostic poate fi pus cu ajutorul mai multor investigatii printre care se numara un examen cu raze X, un computer tomograf (CT), un examen RMN (rezonanta magnetico-nucleara), injectii in coloana, o electromiograma.

Pentru tratarea durerilor pot fi luate de asemenea mai multe masuri, printre care se numara medicamente, interventii chirurgicale in cazuri severe, terapii alternative cum ar fi acupunctura sau masaj terapeutic, si altele.

Totodata, este important sa te straduiesti sa ai o alimentatie mai sanatoasa, variata si echilibrata, sa renunti la fumat daca ai acest viciu, sa incerci sa controlezi stresul, sa ai o postura mai buna, sa faci exercitii fizice in mod regulat (in special pentru flexibilitate si forta).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#dureri spate, #dureri mijloc, #dureri acute spate, #durere spate, #durere cronica spate , #durere