Hipnoza, miracolul care calmeaza cele mai atroce dureri

Duminica, 05 August 2012, ora 22:25
4119 citiri
Hipnoza, miracolul care calmeaza cele mai atroce dureri

Capacitatea hipnozei de a calma durerile cele mai insuportabile este demult cunoscuta, dar o baza stiintifica pentru cercetari si tratament la nivel modern a aparut abia in ultimele decenii.

In anul 1992, profesoara Marie-Elisabeth Faymonville, de la Spitalul Central din Liege, Belgia, a realizat pentru prima oara o anestezie generala, bazata numai pe procedeul hipnozei, relateaza Le Monde.

De atunci, in baza cercetarilor profesoarei Faymonville, s-au efectuat la acest spital 7.000 de interventii chirurgicale, sub hipnoza. Ulterior, procedeul a fost aplicat si in Franta.

Sistemul insa nu vizeaza in mod special anestezia generala si operatiile. Alte situatii, cand se impune calmarea durerilor, sunt mult mai numeroase.

Hipnoza a dat rezultate excelente in cazuri de migrene, dureri lombare sau cancer in faza terminala, dar si dureri dentare sau reumatice. Poate mai putin spectaculoase, dar la fel de importante, sunt efectele obtinute prin hipnoza pentru rezolvarea dependentei de tutun, tulburari de comportament, depresii, fobii, stres, disfunctii sexuale.

In ce consta hipnoza?

Contrar unui concept incetatenit in randul necunoscatorilor, hipnoza nu are nimic comun cu starea de somn. Chiar daca, in anumite cazuri, efectul hipnozei produce si o stare asemanatoare somnului, fondul fenomenului este total diferit.

Vorbind simplificat, o persoana, aflata in stare de somn profund, dar natural, se trezeste sub orice impuls extern si, cu atat mai mult, daca cineva ii produce o taietura cu bisturiul.

Hipnoza este creata tocmai pentru ca persoana, aflata sub aceasta influenta, sa suporte bisturiul, sa nu reactioneze la operatie, iar durerea sa nu-i provoace niciun fel de reactie, asa cum nu-i provoaca nici anestezia conventionala.

In opinia doctorului Bruno Suarez, de la Institutul Francez de Hipnotica, hipnoza este o stare naturala, cu elemente de constienta modificate. Este acea stare care se instaleaza uneori, cand, citind o carte, te simti decuplat de tot ce te inconjoara. Aceasta conditie se creaza printr-o buna colaborare intre hipnotizor si pacient.

Copiii sunt receptivi la hipnoza

Copiii sunt, in general, mai receptivi la hipnoza decat adultii, fiind mult mai predispusi sa evadeze intr-o lume imaginara. S-a constatat ca cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 5 ani sunt gata oricand sa uite de zona lor dureroasa.

In Franta, pionierul hipnozei clinice pentru copii este dr. Chantal Wood, de la spitalul pediatric Robert Debre, din Paris, care practica in mod curent si cu succes acest procedeu. Rezultatele sunt notabile.

Succesul provine si din faptul ca un copil este mult mai credul decat un adult, pentru el hipnotizorul este un magician, capabil sa faca minuni, carora imaginatia sa le dea o cu totul alta valoare, decat un adult.

O lume imaginara

Pentru ca hipnoza sa-si faca efectul, trebuie sa accepti o lume imaginara, pe care ti-o induce hipnotizorul, iar tu n-o respingi. Dimpotriva, simti un fel de nepasare fata de obsesia durerii, oricat de atroce ar fi.

Ceea ce intelege mai greu un neinitiat, este faptul ca atenuarea durerii prin hipnoza consta tot intr-un fel de somn, dar nu unul general, ci unul instalat numai in partea dureroasa.

Nu o data li s-au atribuit hipnotizorilor si calitatea de terapeuti, considerandu-se ca, prin hipnoza, s-ar vindeca unele maladii. Pana in prezent, nicio cercetare n-a confirmat acest concept. Mai curand, este de crezut faptul ca atenuarea durerilor ii induce bolnavului ideea de vindecare si n-ar fi exclus ca unii hipnotizori sa faca pe vindecatorii, fara insa o baza reala si fara macar o pregatire in acest sens.

Fata de toate analgezicele si anesteziantele folosite, hipnoza are avantajul cert de a nu produce efecte secundare, ceea ce o face totdeauna de preferat inaintea altor procedee.

Dar nici acestea nu pot fi eliminate. Pe de o parte, exista persoane nerceptive la respectivul procedeu, pe de alta parte, in domeniul operatiilor exista cazuri complicate, cand numai procedeele clasice prezinta siguranta necesara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#hipnoza calmant dureri, #dureri lombare, #cancer in faza terminala, #dureri dentare , #durere