Mamaliga si puterile ei tamaduitoare

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 10:27
77448 citiri
Mamaliga si puterile ei tamaduitoare

Nu suntem mamaligari asa cum cred unii, suntem oameni cu gusturi rafinate care, de-a lungul celor 200 de ani de cand porumbul a intrat in cultura si-n bucataria romaneasca, am invatat sa combinam mancarurile si stim acum ce e bun numai cu mamaliga: branza cu smantana, pestele, sarmalele, tochitura noastra moldoveneasca, branza de burduf.

Cea mai buna mamaliga e cea facuta din porumb macinat la moara, nu din cel cumparat de la supermarket si tratat cu chimicale, la foc mocnit, cu lemne, in timp, pentru ca malaiul sa aiba timp sa fiarba in voie. La aragaz, iese o mamaliga fugarita dar la nevoie e buna si asa pentru ca soba cu lemne si la tara a inceput sa fie inlocuita cu cea cu gaze.

Pentru cine nu stie, mamaliga se face foarte usor, doar ca trebuie multa rabdare ca sa fiarba bine si sa iasa gustoasa. Se pune pe foc ceaunul cu apa si putina sare. Cand apa clocoteste, se toarna faina in ploaie amestecand mereu pentru ca malaiul sa nu faca cocoloase. Apoi, se lasa sa fiarba la foc mic. Se mesteca in ceaun cu facaletul, lingura de lemn ori o furculita, cand mamaliga este mai mica. Cand incepe sa se desprinda de ceaun e semn ca-i fiarta si poate fi rasturnata, pe un fund de lemn, special pentru mamaliga, sau o farfurie intinsa.

Prea putin cunoscut ca medicament, porumbul are efecte deosebite in multe boli asa cum au constatat cercetarile etnologice care au pus in evidenta existenta unor aplicatii terapeutice de o eficienta uimitoare. In afara de faptul ca este un aliment delicios si un inlocuitor mult mai bun al painii, mamaliga este si un remediu natural, eficient in boli precum bronsita, raceala, afectiuni intestinale, afectiuni ale ficatului, diabet.

Raceala si durerile in gat se trateaza, extern, cu cataplasme cu mamaliga, asa cum procedau bunicile noastre. Se pune mamaliga pe o bucata de panza sau tifon si se aplica pe piept cat se suporta de fierbinte. Din malai se poate face o geandra, cir sau terci, denumirea depinde de zona, de fapt, o mamaliga subtire, in care se pune putin unt, ulei sau grasime de porc si se mananca fierbinte. Pentru nas infundat, se pune putin malai pe o tabla incinsa si se inhaleaza fumul produs.

Cataplasma cu mamaliga calda este buna si in bronsita, pneumonie, tuse, gripa cu conditia sa se aplice pe piept seara, inainte de culcare, si bolnavul sa nu mai iasa din casa pana a doua zi.

Consumul de mamaliga se recomanda in obezitate unde, spun studiile facute, rezolva problemele generate de hipotiroidie, lipsa de tonus, somnolenta. In caz de urcior, se aplica mamaliga calda care se schimba cat se poate de des. Lipomul se resoarbe daca seara de seara se aplica mamaliga fierbinte care se acopera cu un material gros pentru a mentine temparatura locala ridicata.

Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate daca in loc de paine se mananca zilnic mamaliga calda. Malaiul reduce aciditatea si confera suferindului o stare de calmare si usoara sedare.

Mamaliga nu ingrasa si nu face rau, doar excesele sunt daunatoare.

Sa avem sanatate!

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#porumb mamaliga, #mamaliga raceli, #cir dureri in gat , #durere