Morfina, cosmar si paradis

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 14:28
8519 citiri
Morfina, cosmar si paradis
Foto: BBC

Milioane de oameni din lumea intreaga mor in chinuri groaznice din cauza ca nu au acces la morfina, cel mai ieftin, eficient si usor de administrat tratament impotriva durerilor puternice.

Intr-un reportaj realizat de BBC, este prezentata situatia din Uganda, tara in care accesul la morfina este limitat. Intr-un spital din capitala Kampala, Joyce, o femeie in varsta, zace pe al cincilea pat de pe stanga al unuia dintre saloane.

Are cearsafurile rulate in jurul trupului, iar chipul ii este contorsionat de durere. Sotul ei, un barbat foarte slab, se apleaca deasupra ei. Joyce are cancer, iar pana in urma cu cateva zile i se administrase morfina. Acum spitalul a ramas fara stocuri.

"A avut dureri in continuu. Se plange ca durerile sunt atat de puternice, incat simte ca ii intra in oase", a spus una dintre asistente.

Guvernul ugandez produce si distribuie morfina catre spitale, dar proasta gestionare din sistem face ca stocurile sa nu ajunga la timp sau sa fie insuficiente.

"Ne aflam intr-o situatie dificila", a precizat Lesley Henson, o specialista britanica din cadrul spitalului Mulago. Au pacienti ale caror dureri au fost tinute sub control cu ajutorul morfinei, dar acum au ramas fara ea.

In multe situatii, morfina este un medicament extrem de eficient, care se foloseste adesea in tarile dezvoltate. Este ieftin, eficient si usor de administrat pe cale orala.

Cu toate acestea, potrivit unei statistici furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in fiecare an, mai bine de cinci milioane de bolnavi de cancer mor in dureri groaznice, deoarece nu au acces la morfina.

"Ceea ce ii impiedica pe acesti oameni sa-si tina durerile sub control este un tratament ale carui costuri ajung la circa 2 dolari pe saptamana, o suma infima", a spus Meg O'Brien, lider in cadrul unui ONG care militeaza pentru accesul bolnavilor cronici la morfina.

In tari precum Marea Britanie sau Statele Unite, stocurile de morfina acopera nevoile de tratament in proportie de 100%, in timp ce in statele sarace, doar 8% dintre bolnavi au acces la morfina.

Statisticile arata ca numarul tarilor in care accesul la morfina este limitat sau interzis, de teama de a nu fi folosit pentru a produce heroina, se ridica la 150.

Si medicii sunt sceptici atunci cand trebuie sa prescrie morfina

Multi medici sunt sceptici atunci cand trebuie sa prescrie morfina, de teama ca pacientii lor vor deveni dependenti, insa studiile au confirmat ca rareori acest lucru se intampla.

In India, accesul bolnavului la morfina depinde de locul in care este internat. Spre exemplu, pacientii de la Spitalul Memorial Tata, o clinica moderna din Mumbai, beneficiaza de tratament fara restrictii.

"Avem toate medicamentele necesare. Nu ramanem niciodata fara ele", a spus dr. Mary Ann Muckaden, din partea clinicii din Mumbai.

In alte zone ale tarii, doar 1% sau 2% dintre indienii bolnavi de cancer sunt tratati cu morfina.

Dinesh Kumar Yadav, un indian de 28 de ani, a mers 30 de ore cu autobuzul de la el de acasa si pana la spitalul Tata Memorial ca sa faca rost de morfina pentru sotia sa. Desi aceasta este tintuita la pat, nu pot procura morfina din nordul tarii, acolo unde au domiciliul.

Problema aprovizionarii cu morfina tine de birocratie. "Multi medici din nordul tarii vor sa evite procedurile riguroase necesare pentru aprovizionarea cu morfina", a explicat Mary Ann Muckaden.

In orasul Pune, din statul indian Maharashtra, exista un loc unde nu sunt impuse restrictii in ceea ce priveste accesul bolnavilor la morfina. Un ONG a construit acolo un centru pentru bolnavii cronici, unde acestia au parte de tratament pe banii organizatiei.

"Este raiul pe pamant", a spus Asha Dikshit, a carei mama a venit la centrul din Pune atunci cand avea cancer in faza terminala. "Era in agonie. Umarul ii era dislocat si nu putea fi pus la loc. O durea spatele, iar uneori avea halucinatii", a povestit Asha Dikshit, adaugand ca mama ei a murit linistita, fara chinuri, gratie morfinei.

In pofida facilitatilor de care pot avea parte la Pune, centrul de tratament este ocupat doar in proportie de 60%. Asta se intampla deoarece multi bolnavi refuza ei insisi tratamentul cu morfina, substanta pe care o asociaza cu moartea.

Priya Kulkarni, directorul centrului, a spus ca multi specialisti in oncologie le recomanda pacientilor sa nu apeleze la morfina.

Cu toate obstacolele pe care le intampina, Kulkarni si ceilalti activisti cred ca lucrurile vor incepe sa se miste.

Tari precum Uganda, amintita in inceputul relatarii, nu au avut acces deloc la morfina timp de multi ani. Acum aceasta ajunge in spitale, dar este insuficienta.

La spitalul din Kampala, Joyce, batrana bolnava de cancer, pare sa aiba noroc. Doctorita a mai gasit un flacon de morfina uitat intr-un dulap. Este suficienta pentru a trata doi sau trei oameni.

La scurt timp, un medic ii administreaza morfina batranei. Aceasta incepe sa zambeasca. Fata ei nu mai este incordata, iar sotul ei pare incantat.

Morfina se obtine din opiul extras din mac si are un puternic efect analgezic, fiind recomandata in calmarea durerilor acute. A fost descoperita in 1804, efectele sale terapeutice fiind utilizate incepand cu 1817.

Si Romania s-a confruntat cu o criza de morfina la inceputul anului 2012, cand principalul producator de analgezice pe baza de opiu a anuntat retragerea de pe piata din Romania, invocand intarzierea cu care se deconteaza medicamentele de catre stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#criza morfina spitale Uganda, #criza morfina India, #tratament morfina bolnavi cronic , #durere
Comentarii