Ziare.com

"Operatia Cenusareasa", o chirurgie estetica a picioarelor

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 21:30

   

"Operatia Cenusareasa", o chirurgie estetica a picioarelor
Unul din cele mai dureroase sacrificii pe care il aduce femeia pe altarul modei este suferinta picioarelor. Suntem facuti de natura sa umblam desculti.

Incaltamintea ne protejeaza piciorul si poate ca n-am avea de suferit, daca am purta cu totii pantofi ortopedici, adaptati la piciorul fiecaruia. Dar ne-am obisnuit sa adaptam piciorul la pantof si, beinteles, la moda.

Piciorul accepta si varful foarte ascutit, si tocul inalt, si mult altele, dar adesea, adaptandu-se pantofului, oasele se deformeaza in timp, cresc monturi, si formele devin bizare.

Doamnele sunt nevoite se abandoneze pantofii cu varful decupat, cei cu calcaiul la vedere, renunta sa se mai arate la plaja si uneori feresc dizgratiosul picior chiar si de privirea sotilor.

O noua specialitate de chirurgie a picioarelor a aparut mai intai in America, iar ulterior a luat avant in Marea Britanie, cunoscuta cu numele "operatia Cenusareasa", noteaza portalul Factroom.

Doctorul Jason Hargrave de la Cosmetic Foot Surgery Centre din Marea Britanie a executat pana acum 12.000 operatii la laba piciorului si la glezna, redandu-le estetica initiala, deformata de incaltaminte.

Incaltamitea poate actiona asupra piciorului pentru ca e prea stramta, prea mica, ascutita la varf dar vinovat pentru acest discomfort este cel mai adesea tocul inalt. Piciorul are nevoie ca incaltamintea sa-l protejeze, nu sa-l incarcereze.

Desi succesul estetic al operatiilor apare vizibil, utilitatea lor ramane totusi mult cotroversata. Pe de o parte pacientele sunt multumite de rezultatul final, pe de alta parte unele operatii, cum este de pilda scurtarea degetelor la picior (degetul poate fi scurtat cu pana la 1 cm) presupune o convalescenta lunga, care nu-i exclus sa dureze pana la 6 luni.

In prima parte a acestei perioade, pacienta poate astepta chiar imobilizata la pat, ulterior umbla sprijinita in carje, iar trecerea la mersul normal se face treptat.

Aceasta evolutie se desfasoara normal, ea face parte din tratamentul postoperatoriu, dar poate avea un efect moral deprimant, atunci cand da o anumita senzatie de infirmitate.

Fireste, mai intervine si factorul material. Tratmentul costa in Marea Britanie nu mai putin de 4500 lire sterline, ceea ce echivaleaza cu 5780 euro sau 7715 dolari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2359 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor