Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Dureri mari, cu analize normale - Pe "sistem nervos"?

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 12:27
11491 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Dureri mari, cu analize normale - Pe "sistem nervos"?
Foto: Arhiva personala

Desi durerea este cauzata de o boala, nu exista un aparat pentru evaluarea intensitatii sale, iar cauzele trebuie depistate prin analize. Sunt persoane care au dureri de mult timp, in diferite zone ale corpului, iar toate analizele si explorarile au aratat rezultate in limite normale.

Este evident ca, daca ai o durere, aceasta este generata de o dereglare a unui organ sau sistem. Totusi, in majoritatea cazurilor, analizele sunt normale in caz de durere, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu. Acest lucru este posibil, deoarece durerea poate fi data si de o problema de sanatate localizata, un spasm muscular, o distensie a unui organ, o tulburare a unui nerv, iar in toate aceste cazuri analizele sunt normale.

Pe de alta parte, sunt si dureri asa-zis "functionale" sau numite popular "pe sistem nervos".

Ce este durerea "pe sistem nervos"

Acest tip de durere se intalneste la persoanele mai sensibile, avand unele caracteristici destul de precise. Se poate considera ca o durere este "pe sistem nervos" (termenul este popular, neexistand in manualele de medicina) daca are urmatoarele caracteristici:

- Durerea dureaza de mult timp

- Este localizata in diferite zone ale aceleasi regiuni (migreaza dintr-un loc in altul)

- Nu se agraveaza (este cam la fel in toata perioada de cand au aparut) - este stationara

- Starea generala a bolnavului este buna - pacientul nu are febra, nu a scazut in greutate, isi poate continua activitatea etc.

- Nu au aparut alte simptome care pot fi legate de durere (in afara unei anxietati, indispozitii, nervozitati date de prezenta durerii)

- Examinarea de catre medic nu a relevat modificari semnificative

- Analizele de sange au fost in limitele varstei (sau ale altor boli deja existente)

- Alte explorari efectuate in zona dureroasa (radiografii, ecografii, endoscopii etc) au fost in limite normale.

Destul de frecvent, oamenii au dureri abdominale, prelungite, repetitive, care ii ingrijoreaza si ale caror cauze nu sunt descoperite usor de catre medici.

Exista dureri abdominale in lipsa unei boli serioase?

Cea mai frecventa situatie in care o persoana poate avea dureri cu analize normale este asa-zisul "sindrom dureros abdominal functional". Durerea abdominala, in acest caz, durereaza peste 6 luni, este constanta sau reapare frecvent, investigatiile de laborator, endoscopice sau CT fiind normale.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cat de importante sunt analizele de rutina si ce inseamna

Acest tip de durere apare cel mai frecvent in urmatoarele situatii:

- Dispepsia functionala - durererea este localizata in centrul abdomenului si nu este modificata de scaun

- Colonul iritabil - este mai degraba disconfort abdominal decat durere. Este ameliorat de emisia scaunului, este insotit de modificarea frecventei si consistentei acestuia

- Sindromul de durere abdominala functionala - durerea abdominala se asociaza cu durere in membre, tulburari de somn, dureri de cap

- Migrena abdominala - durerea abdominala este paroxistica, in jurul ombilicului, dureaza una sau mai multe ore, pacientul avand intre crize zile fara simptome; se asociaza cu numeroase alte simptome.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dureri pe sistem nervos, #dureri inexplicabile, #dureri analize normale cauze, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #durere