Simptome ale unui atac de cord pe care s-ar putea sa le ignori

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 07:01
62501 citiri
Simptome ale unui atac de cord pe care s-ar putea sa le ignori
Foto: topnews

Un atac de cord (sau infarct miocardic) nu loveste intotdeauna din senin, ci determina mai multe simptome pe care le putem observa in zilele sau saptamanile de dinaintea acestuia. Semnele insa pot fi diferite la femei si barbati si diferite de cele clasice, cum ar fi durerea in piept.

Un studiu realizat in SUA a scos la iveala ca 95% dintre femeile care supravietuisera unui atac de cord au avut simptome cu cateva saptamani sau chiar luni inainte, dar nu le-au luat in seama deoarece nu erau insotite de acea durere in piept.

Potrivit Cring.com, iata cateva simptome care pot fi ale unui atac de cord si pe care s-ar putea sa le ignori, desi n-ar trebui.

1. Indigestie si greata

Unele dintre semnele care sunt cel mai des trecute cu vederea sunt durerea de stomac si greata. Simptomele pot varia de la o indigestie moderata la greata severa, crampe si varsaturi. Unele persoane experimenteaza o durere cu crampe in partea de sus a abdomenului, acest semn fiind mai intalnit la femeile si adultii de peste 60 de ani, desi multi nu il leaga de sanatatea cardiaca.

Desigur, in cele mai multe cazuri, durerea de stomac si greata nu sunt indiciile unui atac de cord. Dar fii mai atent atunci cand ceva pare neobisnuit, mai ales daca simptomele apar brusc si nu ai mancat ceva de care stii ca iti face rau.

2. Durere in umar, gat, ureche sau maxilar

O durere ascutita si amorteala in piept, umar si brat sunt indicatoare ale unui infarct miocardic, dar la multe persoane durerea nu este localizata strict in zonele respective ci poate radia spre gat, maxilar si ureche. Unele femei au spus ca au avut chiar o durere intre omoplati.

Un semn relevant este ca durerea apare si dispare, mai degraba decat sa fie persistenta (desi acest lucru este tocmai unul care contribuie la ignorarea ei, mai ales ca o face greu de identificat).

S-ar putea ca intr-o zi sa simti durere la nivelul gatului, a doua zi sa nu mai ai nimic, iar mai apoi durerea sa apara la nivelul urechii si maxilarului. Daca remarci ca durerea pare sa se mute sau ca radiaza in sus, este important sa spui unui doctor.

3. Disfunctie erectila

Dificultatea de a avea sau mentine o erectie este comuna la barbatii care au boli ale arterelor coronare, dar nu e musai sa aiba vreo legatura. Insa, asa cum arterele care inconjoara inima se pot ingusta si ingrosa, la fel se poate intampla si cu cele din jurul penisului, si, pentru ca acestea sunt mai mici, pot face ca deteriorarea sa fie simtita mai repede.

Un sondaj european a aratat ca doi din trei barbati tratati pentru afectiuni cardiovasculare sufereau de disfunctie erectila inainte sa le fie descoperite problemele la inima.

4. Epuizare

O oboseala "zdrobitoare" care persista mai multe zile este un alt semn ca ceva nu e in regula la nivelul inimii si care este ignorat prea des pentru ca se gasesc oarece explicatii. Femeile in special, care au avut un atac de cord, si-au amintit apoi ca au avut si acest simtpom inainte.

Mai mult de 70% dintre cele incluse intr-un studiu au raportat o oboseala extrema in saptamanile si lunile de dinaintea atacului de cord.

Spre deosebire de alte stari de oboseala, cea legata de un infarct este neobisnuit de puternica. Daca de obicei esti o persoana destul de energica si brusc simti o oboseala intensa, sa mergi la un doctor este neaparat necesar.

5. Dificultati in respiratie si ameteli

Senzatia ca nu poti respira adanc poate aparea de asemenea in cazul unui atac de cord, din cauza circulatiei slabe, putand fi insotita de confuzie usoara si ameteala. Peste 40% dintre femeile care avusesera un atac de cord si-au amintit ca au avut acest simptom.

6. Umflarea picioarelor si dureri la nivelul lor

Atunci cand muschiul inimii nu functioneaza cum trebuie, deseurile celulare nu sunt preluate de sange din tesuturi, iar rezultatul poate fi umflarea, aparuta la picioare in special deoarece acestea sunt situate cel mai departe de inima, astfel ca circulatia este mai slaba.

Mai mult, cand tesuturile nu primesc suficient sange se poate ajunge la ischemie, o afectiune care este dureroasa. Discuta cu un medic daca ai aceste simtpome.

7. Insomnie si anxietate

Multi dintre cei care au suferit un infarct miocardic si-au amintit ca au simtit o incapacitate aparuta subit de a adormi sau de a ramane in starea de somn in saptamanile sau lunile care au precedat atacul. Daca deja ai insomnii, acest simtpom este insa greu de remarcat. Unele femei au spus chiar ca s-au simtit ca si cum un dezastru ar fi urmat sa se intample.

Daca de obicei nu ai probleme legate de somn, si incepi sa ai insomnii si sa suferi de anxietate fara explicatie, mergi la un medic.

8. Simptome ca de gripa

Daca ai pielea transpirata, te simti obosit, slabit, ametit este posibil sa ai o gripa, dar si sa urmeze un atac de cord. Chiar si senzatia de greutate in piept si de presiune poate fi confundata cu o gripa sau raceala in piept.

Daca observi semne care seamana cu cele ale unei gripe, dar nu ai febra, mergi la doctor. De asemenea, fii atent la greutatea in a respira si la tuse deoarece pot fi si ele indicii ale unui infarct, din cauza proastei circulatii care apare cand inima nu functioneaza normal (evident, aceste simptome pot fi legate si de probleme la plamani).

9. Un puls rapid si neregulat

Un alt simptom care preceda uneori un atac de cord este cunoscut ca tahicardie ventriculara - descris adesea ca un puls rapid si neregulat. In timpul unui astfel de episod, care apare brusc, simti ca inima iti bate foarte repede si tare, ca si cum ai urca un deal, doar ca nu-l urci. Poate dura doar cateva secunde, sau mai mult.

Daca e mai mult, poti simti ameteala si slabiciune. O crestere a ratei batailor inimii atunci cand nu faci efort fizic este o problema ce trebuie de asemenea spusa unui medic.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#simptome atac cord, #semne atac cord, #atac cord, #infarct miocardic, #simptome infarct miocardic, #semne infarct miocardic , #durere