Mancarea de tip junk food da dependenta ca si heroina

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 13:51
2404 citiri
Mancarea de tip junk food da dependenta ca si heroina

De ceva vreme se vehiculeaza ideea ca alimentatia nesanatoasa, de tip junk food, ar da dependenta. Insa un cercetator britanic a vrut sa testeze practic acest fenomen, iar rezultatele sunt de-a dreptul socante.

Dr Paul Kenny, expert in neurologie, a facut un experiment pe cobai, impartindu-i in trei grupe, diferentiate doar prin calitatea si cantitatea hranei primite.

Daca cobaii din primul grup au primit alimente normale, sanatoase, iar cei din a doua grupa doar o cantitate limitata de junk food, celor din a treia grupa li s-a dat doar junk food, la discretie, fiind incluse si gustari din ciocolata.

Dupa o vreme s-a observat ca soarecii din a treia grupa se ingrasasera considerabil, ei continuand sa manance aproape fara oprire.

Cand li s-a masurat nivelul de satisfactie din creier, s-a observat ca, pentru a ajunge la nivelul normal de satisfactie al soarecilor din primele doua grupe, rozatoarele din a treia grupa erau nevoite sa manance iar si iar, semn clar de dependenta, potrivit neurologului, citat de The Telegraph.

Practic, dupa cum a concluzionat specialistul, junk foodul actioneaza asupra creierului intocmai ca si heroina, dand rapid dependenta si fiind nevoie de portii din ce in ce mai mari pentru a se obtine satisfactia.

In grupa alimentelor considerate nesanatoase, care dau dependenta, sunt incluse si burgerii, chipsurile, carnatii si prajiturelele. Consumul acestor alimente nu face decat sa programeze creierul sa ceara mai mult si mai mult.

Studiul realizat de britanicul care momentan traieste in SUA este unul dintre primele care incearca sa stabileasca o legatura intre creier si junk food, asemanatoare aceleia dintre creier si droguri.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#junk food dependenta, #mancarea nesanatoasa dependenta, #creier fast food , #fast food