Paradox: Cum creste consumul de fructe si legume apetitul pentru mancare nesanatoasa

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 20:47
4560 citiri
Paradox: Cum creste consumul de fructe si legume apetitul pentru mancare nesanatoasa
Foto: Pexels

A incepe o dieta este o sarcina grea. Cu cat mancam mai multe alimente sanatoase, cu atat mai mult ne dorim un hamburger cu branza sau o bucata de pizza.

Un nou studiu publicat de revista "Proceedings of the National Academy of Sciences" a intarit aceasta credinta populara, descoperind ca alimentele care contin fructoza (fructele si legumele, in special) maresc apetitul pentru alimentele cu un ridicat aport caloric, cum ar fi, de exemplu, cele considerate "junk food", relateaza cotidianul spaniol ABC.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de 24 de persoane, carora le-au cerut sa consume o serie de bauturi. Unele dintre acestea contineau 75 de grame de fructoza, iar celelalte contineau aceeasi cantitate de glucoza.

Dupa ce participantii la test au consumat bauturile, expertii le-au prezentat o serie de imagini in care apareau dulciuri, pizza si hamburgeri si le-au cerut sa le ordoneze in functie de pofta de a le consuma in acel moment.

Rezultatele au fost relevante. Dupa ce au baut lichide cu fructoza, subiectii s-au aratat mult mai inclinati spre "junk food" decat dupa ce au luat glucoza. Dupa cum explica Live Science, oamenii de stiinta au stabilit ca prima substanta influenteaza foamea si apetitul pentru alimente deosebit de bogate din punct de vedere caloric. Toate acestea, din cauza reactiei provocate de fiecare dintre formele de zahar.

Au stabilit ca fructoza nu genereaza senzatia de a fi mancat o cantitate considerabila de alimente. "Spre deosebire de glucoza, fructoza nu stimuelaza hormonii ca insulina", a explicat dr. Kathleen A. Page, profesor de medicina clinica la University of Southern California (USC).

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, s-a bazat pe o serie de analize care au aratat ca nivelul de insulina din sange era mult mai mic la persoanele care consumasera "zaharul natural" din fructe si legume.

Cercetatorii au dovedit, de asemenea, ca, atunci cand pacientii au consumat bauturi cu fructoza, s-au activat anumite regiuni din creier asociate nevoii unei recompense calorice (ceea ce nu se intampla in cazul glucozei).

Junk food-ul imbatraneste creierul, afectand judecata

Concluzia este ca, desi ambele substante au acelasi numar de calorii, se metabolizeaza in mod diferit si fiecare produce o senzatie anume. Glucoza se utilizeaza pentru a produce energie pentru corp - incluzand creierul - in timp ce fructoza se metabolizeaza prin ficat si circula foarte putin prin sange.

In mod curios, ultima parte a acestui experiment a determinat cat de mult doreau subiectii sa consume "junk food" dupa ce luau fructoza. Li s-a dat posibilitatea de a alege intre o farfurie cu alimente bogate din punct de vedere caloric, primita in acel moment, si o recompensa in bani primita peste o luna. Raspunsul aproape unanim a fost optiunea pentru mancare.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#fructoza creste apetit junk food, #fructe legume efect corp, #cauza pofta fast food, #fructoza metabolizare organism , #fast food