Beneficii mai putin stiute pe care ti le aduc exercitiile fizice

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 18:09
8224 citiri
Beneficii mai putin stiute pe care ti le aduc exercitiile fizice
Foto: Huffington Post

Este deja foarte cunoscut faptul ca executarea in mod regulat a exercitiilor fizice poate imbunatati sanatatea cardiovasculara si ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime. Insa, pe langa aceste beneficii de baza aduse de miscare exista si altele suplimentare, care sunt mai putin cunoscute si care pot fi chiar surprinzatoare.

Potrivit Huffington Post, iata care sunt acestea:

1. Un plus in viata sexuala

Potrivit doctorului in medicina David Katz, activitatea fizica regulata poate duce la cresterea circulatiei sangvine intr-un mod care are un efect direct asupra functiei sexuale. Un studiu recent a identificat o legatura intre activitatea fizica si functia erectila la barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani: barbatii care au facut mai multe exercitii erau mai feriti de disfunctiile erectile.

2. Schimbari in modificarea genelor

Oamenii de stiinta fac din ce in ce mai multe descoperiri legate de cum pot factorii de mediu, printre care se numara alimentatia, activitatea fizica, stresul, toxinele, sa schimbe felul in care genele noastre se manifesta, sa influenteze activarea sau nu a unor gene si chiar care dintre ele sunt transmise de la o generatie la alta.

O astfel de cercetare a scos la iveala, spre exemplu, faptul ca mersul pe jos timp de o ora pe zi poate reduce tendinta genetica spre obezitate.

3. O piele mai frumoasa

Transpiratia din timpului unui antrenament te poate ajuta sa ai apoi o piele mai stralucitoare. Alaturi de exercitiile fizice, consumarea unor alimente sanatoase ajuta la refacerea celulelor.

De asemenea, daca sistemul natural de detoxifiere al organismului functioneaza cum trebuie (ficatul, rinichii si splina), acest lucru se va vedea la nivelul pielii.

4. Ochi mai sanatosi

Rezultatele unui alt studiu legat de efectele activitatii fizice asupra organismului sunt chiar surprinzatoare: exercitiile practicate regulat pot duce la o reducere a riscului de a fi diagnosticat cu glaucom. Cercetatorii, care au evaluat 5.650 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 48 si 90 de ani, au ajuns la concluzia ca persoanele care au facut exercitii moderate in tinerete aveau un risc mai mic cu 25% de a ajunge sa sufere de glaucom.

Explicatia nu este deocamdata clara, dar e limpede ca exista o legatura intre sedentarism si factorii care cresc riscul acestei afectiuni.

5. Un somn mai bun

Un efort fizic facut in timpul zilei iti poate aduce un somn mai bun noaptea. Conform unui studiu de amploare, ale carui rezultate au fost date publicitatii anul trecut, persoanele care faceau exercitii cu o intensitate moderata sau mare cel putin 150 de minute pe saptamana (peste 20 de minute pe zi) au raportat o crestere cu circa 65% a calitatii somnului, comparativ cu cei mai sedentari.

Totodata, dovezile stiintifice care arata ca exercitiile ar putea fi o alternativa la medicamentele pentru imbunatatirea somnului sunt in crestere, iar beneficiile ar putea fi si mai mari din moment ce un somn deficitar este legat de o crestere a tensiunii arteriale sau a nivelului glicemiei la cei diagnosticati cu diabet de tip 2.

6. O minte mai ascutita

Exercitiile fizice, o alimentatie buna, odihna, relatiile afective armonioase ajuta nu doar intregul corp, in general, ci si creierul. Pe termen scurt, exercitiile inseamna o crestere a fluxului sangvin la nivelul creierului si, prin urmare, o mai buna oxigenare si "hranire" a cu nutrienti, ceea ce te poate ajuta sa gandesti mai limpede.

Este recomandat chiar ca, in loc sa bei o cafea, intr-o pauza, sa faci o scurta plimbare, iar faptul ca statul pe scaun pentru prea mult timp este asociat cu o serie de probleme de sanatate, printre care se numara riscuri mai mari de diabet si cancer, ar trebui sa constituie o motivatie in plus.

Mai mult, activitatea fizica regulata are si beneficii pe termen lung, numeroase studii legand-o de o reducere a riscului de dementa si de o imbunatatire a memoriei.

7. Mai putine migrene

Migrenele sunt declansate de o varietate de factori, de la stres si anumite alimente la schimbari de mediu, iar studii recente arata ca exercitiile fizice ar putea fi la fel de eficiente in prevenirea lor ca si unele medicamente care au acest scop.

8. O imunitate mai buna

Exercitiile moderate, facute regulat, pot stimula mecanismele de aparare ale organismului impotriva virusurilor si bacteriilor. O persoana sedentara are un risc de a face 2 sau 3 infectii ale tractului respirator superior pe an, in timp ce una care este moderat activa are un risc redus cu o treime.

In cazul celor care fac exercitii in mod intensiv, beneficiile scad insa. Maratonistii, spre exemplu, pot avea un risc de 2-6 ori mai mare de a face o astfel de infectie in primele doua saptamani de dupa incheierea unei curse.

9. O dispozitie mai buna

Faptul ca dupa ce faci ceva miscare te simti mai bine a fost remarcat probabil de oricine, activitatea fizica declansand eliberarea de endorfine, substante chimice care produc o stare de euforie. Iar sa faci mai multe exercitii decat executi de obicei iti poate oferi o stare de bine si mai intensa.

10. O viata mai lunga

Un studiu taiwanez dat publicitatii anul trecut sugereaza ca si 5 minute de activitate fizica pe zi pot prelungi speranta de viata cu trei ani.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#beneficii exercitii fizice, #beneficii activitate fizica, #beneficii neasteptate exercitii fizice, #beneficii miscare, #miscare endorfine, #sport stare spirit , #fitness