Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai mari greseli legate de fitness, care te pot ingrasa

Marti, 28 Iunie 2011, ora 18:13
74396 citiri
Cele mai mari greseli legate de fitness, care te pot ingrasa
Foto: ideas.thenest

Daca faci parte din categoria persoanelor care cred ca 20 de minute petrecute lucrand pe bicicleta eliptica ard 250 de calorii sau ca ridicarile de greutati te pot face sa arati cu prea multi muschi, atunci ai nevoie de cateva sfaturi.

Ideas.thenest.com a cerut parerea mai multor experti, unii dintre ei care lucreaza cu vedete, pentru a scoate in evidenta cateva dintre cele mai mari greseli legate de fitness, pe care le poti face si care ar putea duce chiar la o acumulare de kilograme.

1. Nu faci exercitii fizice, deoarece ti-e teama ca apoi te vei simti foarte infometat

Adevarul in aceasta privinta este chiar de partea opusa. S-a observat ca exercitiile suprima apetitul. E drept, sesiunile de exercitii facute intr-un mod intensiv, gen antrenamente-maraton, pot amplifica senzatia de foame, insa doar in cazuri rare - organismul arde foarte multe calorii si are nevoie apoi de multi nutrienti pentru a-si reveni.

2. Lucrezi doar dimineata, pe stomacul gol

Cercetarile au aratat ca, de fapt, antrenamentul facut mai tarziu in zi te poate ajuta sa arzi mai multe calorii decat unul efectuat dimineata, pe stomacul gol. Si asta pentru ca forta muschilor si temperatura corpului ating un punct optim dupa-amiaza, ceea ce inseamna ca poti munci mai mult, cu mai putin efort. In plus, pana in acel moment probabil ai mancat ceva, deci ai mai multa energie.

Insa, aceasta nu este neaparat o regula. Unele persoane se simt mai motivate sa se antreneze dimineata, iar altele dupa-amiaza sau chiar seara. Cheia este sa alegi momentul in care simti ca poti lucra mai intens, cu mai putin efort. Daca alegi sa lucrezi dimineata, ai grija sa mananci ceva cu o jumatate de ora inainte, cum ar fi un fruct. Corpul are nevoie de putina energie pentru efort fizic.

3. Te axezi numai pe abdomene

Daca faci doar astfel de exercitii, nu vei reusi sa ai un abdomen de invidiat, cu celebrele "pachetele". Pentru acest rezultat este nevoie sa lucrezi toti muschii abdominali, cum ar fi cei oblici si transversi, precum si mijlocul. Toti acesti muschi contribuie la a-ti da forta si stabilitate.

Iar printre exercitiile pe care le poti adauga la antrenament in acest scop se numara ridicarile de greutati si aruncarile. Insa, in acelasi timp, trebuie sa scapi si de grasimea abdominala, daca o ai. Pentru acest lucru este nevoie de cel putin 4-5 antrenamente cardio pe saptamana, a cate 20 de minute, si de o alimentatie sanatoasa.

4. Petreci mai mult de doua ore la sala de fitness, pentru a face cat mai mult efort

In aceasta privinta trebuie sa stii ca nu conteaza prea mult cat timp lucrezi, ci cat de intens o faci. Prin urmare, daca te numeri printre cei care se antreneaza cel putin doua ore, poti sa mai reduci din acest timp.

Poti arde usor acelasi numar de calorii in jumatate din timp, prin intensificarea exercitiilor. Iar daca lucrezi la o intensitate mare, vei stimula organismul sa arda calorii si dupa ce termini antrenamenul, cateva ore bune.

5. Faci aceleasi exercitii de mult timp si cu aceeasi intensitate

Din pacate, ceva ce functioneaza o perioada nu poate functiona la nesfarsit. Daca faci aceleasi exercitii prea mult timp, corpul se va obisnui cu ele si nu va mai raspunde la fel, sau cel putin nu la fel de bine.

Cheia, pentru a vedea rezultate, este sa iti provoci constant corpul cu schimbari si sa faci exercitii variate. De regula, organismul da randament cam doua saptamani cu acelasi program.

Iar schimbarile nu trebuie sa fie mari. Spre exemplu, daca obisnuiai sa lucrezi 30 de minute pe bicicleta eliptica, adopta un program de genul 10 minute pe bicicleta, alte 10 pe aparatul de vaslit si alte 10 pe banda de alergat. Apoi modifica ordinea, dupa alte doua saptamani.

6. Lucrezi doar 30 de minute zilnic, de trei ori pe saptamana

Aceasta este o recomandare pe care o auzi des in campaniile anti-sedentarism, dar cuprinde niste cerinte minime, care practic te ajuta sa eviti niste efecte negative ale sedentarismului. Daca insa vrei sa slabesti, este nevoie sa lucrezi mai mult, adica cel putin 4-5 sesiuni pe saptamana de antrenament intens.

7. Eviti ridicarile de greutati

Multe persoane, in special femei, se feresc sa ridice greutati deoarece cred ca le deformeaza corpul, dandu-le un aspect prea musculos. Insa, acest lucru nu se intampla decat daca te antrenezi foarte mult, special pentru a mari masa musculara.

Si, in plus, greutatile au o mica legatura cu masa musculara, marimea muschilor fiind determinata de trei factori majori: mostenirea genetica, sexul (barbatii sunt mai predispusi sa aiba o masa musculara mai mare) si tipul de antrenament (nu marimea greutatii, ci cum o ridici).

In general, daca folosesti greutati usoare, intre 1,3 kilograme si 3,6 kilograme, in functie de nivelul de forta pe care il ai, si faci mai multe repetari, cum ar fi doua seturi a cate 12-15 repetari, iti vei tonifia muschii fara sa iti deformezi corpul.

8. Nu simti ca lucrezi bine, pana nu ai dureri musculare

Ceva disconfort sau chiar dureri in stadiile de inceput ale unui antrenament sunt normale, din moment ce muschii se adapteaza la noi activitati. Insa, daca ai dureri cronice in urma antrenamentelor nu inseamna ca ajungi la rezultate extraordinare, ci ca organismul nu are timp sa isi revina, sa se recupereze, ceea ce nu este bine.

Si, ai grija sa nu confunzi durerea musculara cu durerile articulare. In cel din urma caz este nevoie sa mergi la un medic.

9. Te dai jos de pe banda de alergat cand afiseaza ca ai consumat un anumit numar de calorii

Desi este dezamagitor, cele mai multe dintre aparate nu calculeaza cu acuratete numarul de calorii consumate. Prin urmare incearca sa lucrezi mai mult, pentru a depasi acel prag pe care ti l-ai propus legat numarul caloriilor arse.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#greseli fitness, #greseli fitness care ingrasa, #greseli legate fitness, #greseli efort fizic slabit , #fitness