Obosesti peste masura cand faci sport? Ai putea avea deficienta de fier

Joi, 24 Martie 2011, ora 15:27
6346 citiri
Obosesti peste masura cand faci sport? Ai putea avea deficienta de fier

Daca programul de miscare pe care ti l-ai impus, pentru a ramane in forma, te oboseste peste masura in loc sa te ajute sa te simti revitalizat, ar putea fi vorba despre o carenta de fier in organism.

Poti fi intr-o forma de zile mari, dar sa ai aceasta deficienta, sustin specialistii de la Universitatea Missouri, care au masurat cantitatea de fier in cazul a 121 de persoane pasionate de sport. In 36% dintre femei si 6% dintre barbati era, intr-adevar, vorba de carenta de fier, conform Suite101.com. Asta, desi foarte putine dintre persoanele care fac sport regulat se confrunta cu o asemenea deficienta.

O cantitate prea mica de fier in organism face ca muschii sa absoarba oxigen mai greu, ducand la instalarea oboselii. Tipurile de miscare care "cer", la randul lor, o mai mare cantitate de fier sunt aerobicul si alergarea, fierul pierzandu-se si prin sudoare. Insa orice tip de miscare consuma din rezervele de fier ale organismului.

Fierul este necesar organismului pentru a produce hemoglobina. Aceasta substanta transporta oxigenul catre toate celulele organismului, fiind singura cale prin care acestea pot beneficia de oxigen. Cand o semenea deficienta de fier exista, celulele noastre au parte de mai putin oxigen, rezultatul fiind oboseala.

Carenta de fier inseamna si un creier obosit

Si creierul are nevoie de fier. Neurotransmitatorii cer cantitati semnificative de fier pentru a functiona corespunzator. O astfel de deficienta presupune nu doar oboseala corpului, ci si pe cea resimtita la nivelul creierului.

Avem nevoie de cel putin 18 mg de fier pe zi, pe care il putem lua din carne, fasole si cereale. In cazuri in care carenta exista, este nevoie de suplimente sau multivitamine luate zilnic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#fier miscare, #carenta fier, #deficienta fier, #anemie, #fier sport, #carenta fier oboseala, #creier fier , #fitness