Prima data la sala? Tot ce trebuie sa stii despre exercitiile cu greutati si cele la aparate

Autor: Dani Grigore - instructor fitness
Sambata, 26 August 2017, ora 10:16
27891 citiri
Prima data la sala? Tot ce trebuie sa stii despre exercitiile cu greutati si cele la aparate
Foto: Arhiva personala

Multe persoane cred ca atunci cand incep sa mearga la sala trebuie doar sa "traga de fiare". Aceasta abordare este complet eronata. Exista reguli si principii dupa care trebuie sa ne ghidam, daca ne dorim rezultate.

Folosirea inadecvata a aparatelor sau a greutatilor nu numai ca duce la lipsa performantei, ci si la accidentari, unele dintre ele grave, explica pentru Ziare.com antrenorul Dani Grigore.

Scriu acest articol cu gandul sa fie un mic ghid pentru toti cei care pasesc pentru prima data in sala de fitness sau de forta.

Indiferent daca executi exercitii cu greutati sau la aparate, trebuie sa stii ca nu exista un aparat sau un exercitiu ideal. Totul depinde de scopul urmarit de tine.

De ani buni exista argumente pro si contra pentru fiecare dintre abordari. Dar sa le luam pe rand:

Ce sunt greutatile libere?

Greutatile libere sunt ganterele, halterele, mingiile medicinate sau greutatile atasate. In principiu, greutatile libere sunt instrumentele care pot fi miscate intr-un spatiu tridimensional.

Greutatilie libere se folosesc de forta grativationala. Astfel, ceea ce trebuie sa faci este sa le impingi sau sa le tragi contra fortei gravitationale.

Ce sunt aparatele?

Aparatele de fitness sau de forta sunt toate aparatele ce nu pot fi miscate intr-o maniera tridimensionala.

Practic, putem include aici orice aparat ce permite o miscare in doar doua directii. Iar de cele mai multe ori, aparatele se folosesc de scripeti si cabluri, astfel limitand miscarea executata.

Avantajele greutatilor libere

Principalul avantaj al greutatilor libere este... libertatea de miscare. Astfel, indiferent de constitutia ta fizica, poti executa perfect exercitiile cu greutati libere.

Un alt avantaj al greutatilor libere este faptul ca acestea lucreaza doar cu forta gravitationala. Ceea ce inseamna ca tragi sau impingi greutatile intr-o forma bruta. Iar forma bruta duce la cresterea masei musculare.

In plus, cu ajutorul greutatilor libere, structura ta musculara se va dezvolta adecvat. Ceea ce aparatatele de forta nu pot oferi.

Avantajele aparatelor

De cealalta parte, aparatele, prin miscarea lor limitata, te ajuta sa lucrezi mai bine anumite zone, ceea ce duce la "definirea" corpului.

Un avantaj important al aparatelor este ca, pentru un incepator, acestea elimina riscul accidentelor.

Diferenta dintre exercitiile cu greutatile libere si cele executate cu aparate

Chiar daca lucrezi aceeasi grupa de muschi, cele doua tipuri de aparate actioneaza in mod diferit pe zona respectiva. In plus, si rezultatul este diferit.

Exercitiile cu greutati libere stimuleaza cresterea musculara, in timp ce, daca lucrezi cu aparate, stimulezi definirea masei crescute cu greutatile libere.

Datorita libertatii de miscare si a fortei gravitationale, antrenamentul cu greutatile libere necesita un efort sustinut. Astfel, cel mai bine e sa incepi antrenamentul cu greutatile libere si sa-l termini prin a lucra la aparatele de forta.

Citeste si cum dai burta jos repede si bine.

Dani Grigore,

Instructor personal si fitness manager Pure Jatomi Fitness Tomis Mall Constanta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Prima oara la sala, #exercitiile cu greutati si la aparate, #exrcitii greutati libere, #exercitii aparate instructor, #Dani Grigore antrenor , #fitness