Scapam de dependente alergand

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 08:34
2956 citiri
Scapam de dependente alergand

Dintotdeauna s-a spus ca miscarea face bine. Miscarea slabeste, ne mentine tineri, ne oxigeneaza creierul si ne face sa dormim mai bine. Chiar si grecii antici stiau lucrurile acestea, caci de la ei ne-a ramas celebra Mens Sana in Corpore Sano.

Multi dintre noi merg la sala sau alearga prin parc, majoritatea pentru a slabi. Putini stiu insa ce se intampla in organismul lor datorita alergatului. Si mai ales in creierul lor.

Potrivit lui Dragos Cirneci, doctor in psihologie si specialist in neurostiinte, miscarea produce neuroni. Inca din anii '90 se stie ca alergatul conduce la aparitia a noi neuroni intr-o parte a creierului numita hipocamp. Acest fenomen - numit neurogeneza adulta - se produce la orice varsta, chiar si la a 3-a.

Ce legatura este intre alergare si neuroni? Mersul si alergatul duc la secretia unor hormoni precum IGF - un hormon similar insulinei - care joaca rol de factor de crestere a celulelor, in cazul nostru a neuronilor.

Noii neuroni sunt mai speciali decat cei "clasici". Ei sunt mult mai sensibili la experiente si au un rol fundamental in invatare. Cercetarile efectuate la The Salk Institute for Biological Sciences au aratat ca ei sunt implicati in vindecarea fobiilor.

De ce? Pentru ca vindecarea unei fobii nu este un proces de uitare, ci de re-invatare, numit extinctie. Similara cu extinctia fobiilor este si vindecarea dependentelor - care este tot o forma de extinctie.

Alergand departe de droguri

Un factor important in terapia dependentelor - fumat, droguri sau alcool - este controlul emotiilor si dorintei declansate de contextele care au fost asociate cu consumul acestora sau a ceea ce se numeste conditionare contextuala. Un studiu recent realizat la University of Illinois at Urbana-Champaign a aratat ca noii neuroni aparuti ca urmare a alergatului sunt implicati in controlul conditionarii contextuale produse de droguri.

Mai exact, ei au drogat sobolani cu cocaina si au asociat drogul cu un spatiu anume dintr-o cusca. Apoi i-au pus la alergat intr-o roata timp de 30 de zile si dupa aceasta i-au re-expus la spatiul cu pricina asociat cu drogul, dar fara a-l mai primi de aceasta data. Acesti sobolani au scapat de conditionarea contextuala - adica au re-asociat contextul respectiv cu lipsa drogului - spre deosebire de cei care au avut o viata sedentara timp de 30 de zile.

Citeste mai mult despre Scapam de dependente alergand pe Think Outside The Box.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dependente tratare, #sport dependente, #renuntare vicii, #renuntare fumat, #renuntare alcool, #renuntare droguri , #fitness
Comentarii
Poza Ibrean Razvan
Ibrean Razvan
rank 2