Sa afisezi steroizi la vanzare e ca si cum ai avea heroina pe taraba Interviu cu un nutritionist

Luni, 28 Aprilie 2014, ora 07:55
28040 citiri
Sa afisezi steroizi la vanzare e ca si cum ai avea heroina pe taraba Interviu cu un nutritionist
Foto: blog.jarofjuice.com

Pe Internet se gasesc zeci de site-uri in limba romana care vand clientilor steroizi. Cei mai multi oameni carora li se adreseaza aceasta oferta bogata de steroizi vor sa faca muschi.

Steroizi.com, esteroizi.ro, steroizi.ro, steroizi-shop.com, steroizi.biz, vand-steroizi.com, anabolizante2008.com si alte zeci de site-uri sunt folosite de cei care fac culturism si vor sa se "umfle" brusc. Site-urile insa fac o ilegalitate, intrucat vanzarea de substante dopante este interzisa prin lege.

"Sa afisezi steroizi la vanzare e ca si cum ai avea heroina pe taraba", a declarat, pentru Ziare.com, medicul nutritionist Serban Damian, care conduce clinica Superfit din Bucuresti.

Ce sunt steroizii?

Daca vorbim de substantele pe care le folosim ca medicamente, sunt analogi ai hormonilor existenti in organismul nostru, avand efecte similare. Noi avem un sistem hormonal care este condus de hipotalamus, hipofiza, glandele suprarenale, testicule la barbat, ovare la femei. In final, se ajunge la secretia de hormoni steroidieni, cei care au influenta dubla.

Pe de o parte controleaza functia sexuala, pe de alta parte e efectul anabolizant, de acumulare, de dezvoltare a tesuturilor. Hormonii anabolizanti sunt substante exogene, fabricate din substante extrase din animale, pulbere de testicole de taur, la inceput, dupa care au inceput sa fie sintetizate in laborator. S-au obtinut steroizi tot mai puternici sau care sa fie cat mai putin detectabili.

Asta e si batalia, sa obtii un steroid pe care sa nu il detecteze niciun laborator cu tehnicile actuale. Steroizii au fost creati mai intai ca medicamente, pentru diverse disfunctii hormonale pe care sa ii administrezi in niste doze bine stabilite. Dopingul e insa departe de ceea ce se vorbeste in medicina.

Ma intereseaza situatia steroizilor in Romania. E posibil ca in multe sali unde se practica si culturismul sa se folosesca acesti steroizi?

Ce mai stiam acum cativa ani, atunci cand mai aveam o legatura cu asta, era despre Stanozolol, Androlol. Eu m-am despartit de lumea culturismului in urma cu sapte ani, cand am inceput sa fac altceva, sa alerg, sa am alte pasiuni. Nu mai stiu care sunt ultimele trenduri. Aceste substante sunt aduse din strainatate de obicei, din Turcia, sau din alte tari unde se vand ca medicamente.

Se faceau cicluri de steroizi, se injecta Sustanol, care e un tip de steroid anabolizant cu patru tipuri de steroizi inauntru, un cocteil de steroizi, si se mai lua in paralel Deduradecabolin, de catre baieti si fete care doreau sa acumuleze rapid masa musculara. Asta insa nu e numai in culturism. In culturism totul e la vedere, pentru ca vezi baieti si fete cu muschii asa de bine dezvoltati.

In schimb, se folosesc in sporturi ca atletismul, mai ales in probele de viteza, unde ai nevoie de muschi foarte puternici, de fibra musculara, de densitate musculara, sau la aruncare cu bila, cu sulita, in inot.

In orice sport se pot folosi, in ciclism, unde se foloseste Eritropoetina, o alta substanta care nu e steroid, dar care se foloseste, si care pana la urma ii da sportivului un avantaj incorect, inegal, fata de un contraconcurent care merge pe drumul lui natural. Asta e una din principalele probleme din sportul de performanta, si de aceea se fac testari.

Mai exista concurenti care merg pe drumul lor natural?

Da. Sportul de performanta e o treaba foarte serioasa. Culturismul e cumva altceva. In culturismul profesionist nici nu se fac controale antidoping. Acolo trebuie sa fii cat mai mare, cat mai spectaculos pe scena. Acolo se folosesc in mod sigur si o recunosc chiar si sportivii de performanta. In culturismul amator, care este controlat, steroizii anabolizanti sunt interzisi. Iar in sporturile olimpice, e clar ca dopingul e periculos pentru cariera ta de sportiv.

Care sunt consecintele? E doar o perioada care nu-i afecteaza viata ulterior sau raman urmari?

Eu le spun asta pacientilor care mai vin sa ma intrebe, care sunt tentati si care se jura ca vor sa ia doar o perioada. Eu le spun ca este o loterie. Poate ca la unul din zece oameni are efecte secundare, nimeni nu poate sa spuna ca nu vei suferi pe termen lung. Daca luam orice medicament de pe piata si ii citim lista de efecte secundare, cum e la banalul Paracetamol, vedem ca si acolo unele pot fi fatale.

Ca o paranteza: daca iei 20 de pastile de Paracetamol, faci insuficienta hepatica si mori. 20 de pastile, nu-ti trebuie mai mult. La steroizi e la fel, conteaza de tipul de steroid, de doze, de timpul cat iei. Cei care folosesc practic substituie secretia naturala a organismului si vin cu niste doze foarte mari.

Riscul cel mai mare e sa stimuleze dezvoltarea celulelor canceroase latente si sa declanseze, intr-un termen de - sa zicem - un an, un cancer, potenteaza aparitia bolilor cardiovasculare, acumularea de grasime. La nivel articular, apar probleme din faptul ca iti dezvolti intr-un timp scurt musculatura, fara sa se adapteze structurile ligamentare, la nivelul pielii pot sa apara niste dezechilibre care sa duca la aparitia de acnee.

Si la nivel psihic, influxul de hormoni poate sa dea asa numita "furie a steroizilor", creste nivelul de agresivitate.

Am intalnit oameni care stiau sa-si dea medicatia "perfecta" fara sa aiba pregatire, un tip care stia sa prescrie cocteiluri, stia modalitati, timpi. Exista medici care prescriu?

Nu exista asa ceva. Nu exista un medic care sa aiba calificarea asta. Utilizarea steroizilor anabolizanti in scopul cresterii performantei sportive e interzisa. O fac diferiti, dar underground. Exista si un soi de literatura, dar nu exista studii sistematice, ci doar observatii. Daca vrei sa-ti recomande un medic, trebuie sa ai nevoie de un steroid, dar doar in cazuri medicale.

In schimb, exista profesionisti antrenati sa detecteze steroizii. In mod sigur, insa, exista medici, antrenori sau nutritionisti care se complac in a ajuta sportivii sa se dopeze "sanatos". Dar nu stiu daca vreodata o sa dea cineva o declaratie cu zambetul pe buze despre asta.

Dupa ce folosesti multa vreme steroizi, glandele continua sa functionze in mod normal?

Asta e o problema. Organismul nostru are acest mecanism de feedback negativ. Testiculele secreta testosteron. Cand se secreta testosteron, la un moment dat se transmite un semnal ca e prea mult testosteron in sange si secretia se opreste. Cand ceva din afara intervine in ciclul asta, cand tu vii cu steroizi exogeni, pentru hipofiza asta e un mesaj ciudat.

Si ea ii spune testiculului sa nu mai secrete. Azi, maine, o luna. La un moment dat, testiculul isi inceteaza functia. Atunci cand nu mai vii cu steroizi anabolizanti, e posibil sa nu mai functioneze acest mecanism de control si nu se mai secreta in mod natural, la nivelul testiculului, testosteron.

Inteleg ca industria a gasit un raspuns si la asta, exista steroizi care repornesc testiculul.

Da, bineinteles. Clomifen, Clomid. Clomidul, in ciclurile de steroizi, se foloseste la final, tocmai pentru a le da un branci testiculelor sa secrete. Poate functiona sau nu. E o intreaga teorie, cate grame sa iei, cate zile.

Se flescaiesc muschii dupa ce bagi in tine atatea substante? Schwarzenegger sau Stallone nu arata prea frumos.

Au si ei 70 de ani. In principiu, in momentul in care incetezi sa iti stimulezi musculatura, fie ca e vorba de antrenamentul pur si simplu, fie ca e vorba de steroizi anabolizanti, incepe procesul invers, de hipotrofie musculara. Baietii astia care iau un ciclu de doua saptamani de steroizi anabolizanti si se umfla dintr-o data, dupa care nu mai fac nimic, eventual nici nu se mai duc la sala, bineinteles ca se desumfla la loc.

In schimb, un om care se antreneaza sistematic, fara sa foloseasca steroizi anabolizanti, pur si simplu merge luni sau ani la antrenament, mananca cum trebuie, foloseste niste suplimente nutritive legale si fara efecte secundare, isi va dezvolta o masa musculara rezonabila, umana, pe care are sanse sa o mentina o perioada mai lunga de timp, cu un antrenament constant.

Sunt zeci de site-uri pe Internet care vand steroizi anabolizanti. Cat de legal este?

Complet ilegal. Toate pot avea efecte secundare si, in plus, nefiind legal, toate fac evaziune fiscala, cumperi la negru. Nu poti sa iti cumperi pentru muschi, de nicaieri. Poti sa te duci la farmacie, cu reteta si sa iti cumperi pentru ca esti bolnav.

Cati culturisti exista in Romania?

Intr-o vreme, acum cativa ani, erau destul de multi, era un fenomen in crestere, dar nu mi se pare ca acum culturismul mai are un trend de crestere agresiv. Acum se merge pe fitness, sa arati bine, sa fii suplu, sa fii in forma, au luat amploare sporturile de anduranta, outdoor, e altceva. Bineinteles ca mai sunt oameni care trag de fiare sa aiba brandul de 50 de centimetri.

In complexul de recreere IDM din Bucuresti, chiar la intrare, e un stand in care se vand tot felul de substante.

Nu, sa afisezi steroizi la vanzare e ca si cum ai avea heroina pe taraba. Acelea sunt suplimente nutritive.

Ambalajul mi-a atras atentia. Toate denumirile si etichetele trimit la ideea de "hai sa pompam in muschi".

Industria suplimentelor nutritive e o chestie de miliarde de dolari. In principiu, un supliment nutritiv nu trebuie sa aiba niciun fel de efecte secundare, este, mai mult sau mai putin, un fel de aliment intr-o forma concentrata. Ele au scopul intr-adevar de a imbunatati performanta sportiva, dar intr-un mod care nu pune in pericol sanatatea.

In cutiile alea mari cu ambalaje cu musculosi, in principiu se afla concentrate proteice, un fel de lapte praf. Se face pornind de la lapte, oua, soia, canepa, trecute printr-un proces tehnologic care elimina grasimile si carbohidratii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Steroizi Serban Damian muschi anabolizante, #Serban Damian nutritionist steroizi suplimente nutritive, #Damian nutritionist steroizi anabolizante , #fitness