Zumba, portia ta de sanatate si distractie - Fotoreportaj Ziare.com

Vineri, 16 Martie 2012, ora 13:44
16489 citiri
Zumba, portia ta de sanatate si distractie - Fotoreportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com/Andrada Avram

Daca vrei sa mergi la sala de sport si sa slabesti, sa iti tonifiezi corpul si sa ai silueta la care ai visat dintotdeauna, dar aerobicul ti se pare plictisitor si te-ai saturat mereu de aceeasi coregrafie, ideal pentru tine este sa incerci o lectie de zumba.

Aceasta este mai mult decat aerobic, este o impletire cu dansurile latino. Antrenoarea Daniela Iliescu nu a facut sport de performanta si si-a descoperit pasiunea pentru acest tip de miscare in postura de clienta. Iar pofta de viata pe care o dau ritmurile de merengue, salsa sau rumba, dar si corpul modelat pe care il ai in urma miscarii au facut-o sa indrageasca zumba imediat.

Am participat la o ora pentru a vedea exact cum se desfasoara, iar Daniela explica tot ce trebuie sa stii despre acest sport:

Cat dureaza o sedinta de zumba?

O sedinta de Zumba dureaza 60 de minute, dar participantele incepatoare se pot opri oricand simt nevoie. Important este, insa, streching-ul de la final, care te ajuta sa nu ramai cu febra musculara si sa te relaxezi.

Cu ce se diferentiaza zumba de aerobic?

Zumba Fitness este un program deosebit de eficient care combina pasi de dans cu exercitii de fitness, pe o muzica extrem de antrenanta care nu poate decat sa iti incante simturile si auzul. Elementul surpriza care face diferenta dintre acest program si alte programe de aerobic si fitness este dat de atmosfera incendiar de distractiva si placuta care insoteste coregrafiile fiecarei melodii.

Este clasa la care faci efort intr-un mod extrem de placut, arzi calorii, tonifici intreaga musculatura corporala, razi, te distrezi si nici macar nu-ti dai seama cand au trecut cele 60 de minute. La sfarsitul clasei pleci cu zambetul pe buze, intrebandu-te in gand: Cand e urmatoarea sedinta? De-abia astept!

Vin si barbti la cursuri?

Da, desigur, insa mai rar! Motivele ar putea fi diverse, insa probabil ca tin mai degraba de felul in care barbatii isi atribuie acest statut in lumea fitness-ului, considerand mai degraba ca cel mai potrivit loc pentru ei este in sala de forta si nu in sala de aerobic, alaturi de sexul frumos, care, trebuie sa recunoastem, poate fi intimidant in anumite momente.

Sa nu uitam, insa, ca Zumba Fitness este un program care se adreseaza deopotriva femeilor si barbatilor de orice varsta, categorie sociala si aptitudini sportive si conditie fizica. Nu este necesar sa fi urmat vreun curs de dans ca sa poti participa la o astfel de clasa: este suficient sa iti placa sa faci miscare intr-o atmosfera placuta si plina de energie.

Ce ritmuri are muzica?

Muzica, pe care eu o numesc ingredientul perfect al acestui program de dance-fitness este muzica de inspiratie latino, dar si muzica internationala renumita, cu ritmuri extrem de antrenante si coregrafii usor de urmat de catre toti participantii.

Astfel, sa te misti pe ritmuri de merengue, samba, salsa, cumbia, cha-cha, bachata, flamenco sau reggaeton este un mijloc excelent de a face un antrenament ale carui obiective invizibile la o prima vedere sunt: dezvoltarea sau mentinerea capacitatii de efort in regim aerob (imbunatatirea functiilor cardio-vasculare si respiratorii), imbunatatirea capacitatii de coordonare si control, mentinerea unei stari psihice pozitive, tonifiere musculara (exercitii care pun accent pe anumite grupe musculare), dezvoltarea unei posturi corporale corecte. Clasa de Zumba Fitness seamana mai degraba cu o petrecere fitness ("fitness-party").

Este zumba mai intensa decat alte sporturi asemanatoare?

Fata de unele tipuri de activitati sportive, cu siguranta, fata de altele probabil asemanatoare, depinde de intensitatea acestui program de dance-fitness este dat de cel putin trei factori: ritmul melodiilor, obiectivul acestora si mai ales de executia miscarilor fiecarui participant in parte. Aceasta intensitate este aleasa de antrenori, in functie de capcitaile sportive ale cursantilor.

Ce are in plus fata de alte sporturi?

Buna dispozitie si sentimentul de bucurie cu care ramai la sfarsitul clasei.

Cate calorii se ard la o sedinta, cu aproximatie?

Numarul de calorii arse intr-o sedinta depinde de la persoana la persoana. Astfel, numarul de calorii arse va depinde de greutatea corporala, de nivelul conditiei fizice, dar si alti factori fizici. In general, se incadreaza in intervalul 500 - 1.000 de calorii pe sedinta. Sa nu uitam ca intervalele de intensitate din melodiile continute intr-o clasa variaza in functie de tipul de exercitii executate in cadrul coregrafiilor, dar si de ritmul melodiilor incluse in program.

Ce meserii au cei care participa la cursuri?

Participantii la clasa de Zumba Fitness au cele mai diverse meserii: Cristina este inca studenta, Laura are propria ei firma de produse electronice, Mirela conduce o mica echipa intr-o companie multinationala de automobile, Camelia este functionar intr-o companie care ofera servicii de gestionare a afacerilor pentru diverse companii din intreaga lume intr-o varietate de domenii, Alina este angajata a unei cunoscute companii hoteliere romanesti, etc.

Kilogramele conteaza? Adica exista o limita, in sensul in care persoanele prea plinute nu pot face acest sport?

Nu exista o asemenea limitare. Orice persoana poate face zumba, iar daca la inceput simte ca nu poate tine pasul cu restul cursantilor, nu este nicio problema, caci isi poate construi propriul ritm pana cand corpul se obisnuieste cu exercitiul fizic. Din moment ce zumba este o modalitate de a slabi, ar fi absurd sa existe limita de kilograme in sala.

Ce varste au majoritatea cursantelor?

Trebuie spus faptul ca Zumba Fitness este un proogram care se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, avand programe personalizate care au la baza o strategie riguroasa bine pusa la punct de catre specialisti in domeniul fitness-ului. Cea mai mica varsta este de 4 ani, iar cea mai inaintata nu poate fi numita, caci depinde exlusiv de dorinta de a face sport a clientilor.

Exista alaturi de programul clasic, mai multe tipuri de programe in functie de varsta participantilor:

Zumba Gold este un program destinat persoanelor in varsta, indiferent de conditia lor fizica.

Zumbatomic este un program destinat exclusiv copiilor cu varste cuprinse intre 4-12 ani; un program cu melodii speciale, conceput in mod expres pentru copii si care pune accent pe dezvoltarea increderii in sine, stimularea metabolismului si dezvoltarea coordonarii motrice. Are la baza coregrafii atractive pentru acestia, pe melodii in ritmuri de hip-hop, reggaeton, cumbia si altele.

Aqua Zumba: acest tip de program mai este cunoscut si sub denumirea de Zumba "pool party si ofera participantilor o noua idee asupra notiunii de antrenament eficient si revigorant. Aqua Zumba este totodata un antrenament cardio si de tonifiere.

Zumba in the Circuit este un program intensiv de efort care se desfasoara pe parcursul a 30 de minute si care are mai multe stadii de lucru. Desigur, exercitiile au loc pe ritmurile antrenante de reggaeton, salsa, merengue, hip-hop si multe altele.

Zumba Gold-Toning este un program de tonifiere usor de urmat, oferit incepatorilor sau persoanelor in varsta, care are in vedere tonifierea musculara, dezvoltarea mobilitatii si coordonarii motrice, precum si a rezistentei fizice.

Zumba Senta este cel mai nou program, aparut si in Romania, care utilizeaza in timpul antrenamentului un scaun obisnuit, care are rolul de a fi in postura unui partener de dans. Programul are ca obiectiv atat tonifierea musculaturii, dezvoltarea si cresterea rezistentei la efort, cat si dezvoltarea echilibrului. Si toate acestea, intr-o atmosfera specifica de petrecere caracteristica orelor de Zumba.

Cu cat timp inainte este bine sa mananci sau sa nu mananci?

Deoarece vorbim despre un program de fitness, sfaturile profesionistilor raman aceleasi: perioada de timp este de aproximativ doua ore inainte de antrenament. Stim cu totii ca este contraindicat sa faci efort fizic fara a oferi corpului o sustinere energetica.

Asadar, este indicat sa iei masa cu doua ore anterior efortului fizic, ori cel putin sa ai in vedere o gustare chiar inainte de antrenament. De ce aceste sfaturi? Deoarece corpul are nevoie de o sursa de energie pentru a face fata efortului la care este supus, dar si pentru a nu-si orienta in mod gresit atentia spre masa musculara.

Exista contraindicatii?

Nu exista contraindicatii in mod deosebit pentru Zumba. Insa, fiind vorba despre un program de fitness, este bine ca participantii care au diferite probleme de sanatate (de orice natura) sa aiba acordul medicului pentru efort in general. Totodata, e bine de stiut ca pentru orice miscare, care poate parea solicitanta sau care ii poate pune in dificultate fizica pe participanti, aceasta poate fi modificata la nivelul intensitatii, dar si al modalitatii de executie.

De femeile insarcinate, asa cum sunt si eu in aceasta perioada, nu se poate spune decat ca este nevoie de acordul doctorului. Daca acesta constata ca a trecut perioada in care poate sa apara avortul spontan, zumba nu are de ce sa fie periculoasa. Sunt evitate sariturile si miscarile foarte bruste, atata tot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#zumba exercitii, #zumba aerobic, #zumba miscare, #zumba cursuri Romania , #fitness