ABC-ul fructelor de vara

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 07:00
5277 citiri
ABC-ul fructelor de vara
Foto: fitbie.msn

Pe timpul verii fructele se gasesc din abundenta. Pentru a fi sigur ca sunt sanatoase alege-le pe cele produse la nivel local (poate chiar din gradinile proprii), astfel incat sa nu aiba atat de multe substante adaugate pentru conservare ca cele transportate pe distante lungi din alte tari.

Spre exemplu, pana ajung in supermarket, piersicile de import pot contine pana la noua pesticide diferite, care sunt aplicate pentru ca fructele sa nu se strice repede. De aceea, este de preferat sa consumi fructele in sezonul lor, cand este mai mic riscul de a contine pesticide (chiar inexistent daca sunt din gradina personala), sau sa alegi fructe organice.

Dulci, suculente si pline de vitamine, fructele mentionate mai jos te vor ajuta sa fii mai sanatos, conform Fitbie.

1. Pepene rosu

Acest fruct este benefic pentru inima. Potrivit unui studiu, cei care au baut sase pahare a cate 225 de mililitri cu suc de pepene rosu zilnic, timp de trei saptamani, au avut parte de o crestere cu 22% a nivelului de arginina din organism - un aminoacid care stimuleaza circulatia in zona inimii. Daca nu poti sa consumi atat pepene, ajuta si cantitati mai mici.

O portie de 154 de grame contine 46 de calorii, un gram de fibre, unul de proteine, 12 de carbohidrati, 21% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C si 18% din cea de vitamina A.

2. Capsuni

Cauta sa consumi capsuni fara stricaciuni, cu o culoare intensa si cat mai cuprinzatoare (pana spre codita). In ceea ce priveste depozitarea, este ideal sa le tii pe un prosop de hartie, pe un singur rand, intr-un vas acoperit pe care sa il pui in frigider.

O portie de 152 de grame contine 49 de calorii, 3 grame de fibre, unul de proteine, 12 de carbohidrati, 149% din doza zilnica recomandata de vitamina C si 29% din cea de mangan.

3. Mure

Cauta murele bine coapte, negre, care au cu 40% mai multi antioxidanti decat cele parguite, rosiatice.

O portie de 144 de grame contine 62 de calorii, 8 grame de fibre, 2 de proteine, un gram de grasime, 15 de carbohidrati, 50% din doza zinica recomandata de vitamina C, 47% din cea de mangan si 36% din cea de vitamina K.

4. Afine

Acest fruct poate ajuta la prevenirea mai multor boli, de la cancer pana la afectiuni ale inimii. In aproximativ 100 de grame de afine gasesti mai multi antioxidanti decat in oricare alt fruct (aceeasi cantitate). Poti sa le combini cu suc de lamaie si capsuni.

O portie de afine de 148 de grame contine 84 de calorii, 4 grame de fibre, unul de proteine, 21 de carbohidrati, 36% vitamina K, 24% vitamina C si 25% mangan.

5. Piersici

Si acestea sunt fructe care te ajuta sa fii mai sanatos, daca ai grija sa fie cat mai ferite de pesticide.

O piersica de marime medie (de 5-6 centimetri in diametru) contine 59 de calorii, 2 grame de fibre, unul de proteine, 15 de carbohidrati si 17% vitamina C.

6. Pepene galben

Atunci cand alegi un pepene galben incearca sa gasesti unul cu coaja fara urme de lovituri sau stricaciuni (acestea pot gazdui agenti patogeni).

O portie de 177 de grame contine 60 de calorii, 2 grame de fibre, unul de proteine, 16 de carbohidrati, 120% vitamina A, 108% vitamina C si 14% potasiu.

7. Pere

Unele soiuri se mai coc si toamna, insa, indiferent de anotimp, acestea reprezinta un fruct similar marului din punct de vedere nutritional, desi nu se vorbeste atat de mult despre ele. O para are mai multe fibre decat un mar, cam aceeasi cantitate de vitamina C si doar putin mai multe calorii si carbohidrati.

O para de marime medie (cam 170 de grame) are 103 calorii, 6 grame de fibre, unul de proteine, 28 de carbohidrati, 12% vitamina C.

8. Ananas

Acesta are proprietati antiinflamatoare, continand multe vitamine, antioxidanti si enzime. De asemenea, protejeaza corpul impotriva cancerului de colon, a artritei si a degenerarii maculare.

O portie de 165 de grame are 82 de calorii, 2 grame de fibre, unul de proteine, 22 de carbohidrati, 131% vitamina C si 76% mangan.

9. Kiwi

Acest fruct are mai multa vitamina C decat o portocala. In plus, contine fibre, potasiu si vitamina E.

Un kiwi de marime medie contine 46 calorii, 2 grame de fibre, unul de proteine, 11 de carbohidrati, 117% vitamina C, 38% vitamina K si 7% potasiu.

10. Papaya

Un astfel de fruct de marime medie te poate ajuta sa scapi de raceala, iar betacarotenul si vitaminele C si E din papaya reduc inflamatiile, atenuand astmul. Acest fruct este cea mai buna sursa de papaina - o enzima atat de eficienta in descompunerea proteinelor incat este folosita si pentru a fragezi carnea.

Taie fructul in doua si consuma pulpa suculenta sau macina semintele pentru a le folosi in loc de piper negru.

O portie de 140 de grame contine 55 calorii, 3 grame de fibre, unul de proteine, 14 de carbohidrati, 144% vitamina C, 31% vitamina A si 13% folati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#fructe vara, #fructe sanatoase, #fructe vara sanatoase, #fructe pesticide , #fructe