Domnilor, nu neglijati miezul de nuca: ajuta la calitatea spermei

Vineri, 17 August 2012, ora 11:19
12130 citiri
Domnilor, nu neglijati miezul de nuca: ajuta la calitatea spermei

Constatand ca unul din sase cupluri are probleme in ce priveste fertilitatea, doctorul Alan Pasey, specialist in andrologie la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, a declarat presei ca, in opinia sa, calitatea spermei, de care adesea se face responsabila infertilitatea, depinde si de regimul alimentar.

In mod deosebit, specialistul s-a referit la faptul ca introducerea in alimentatie a fructelor cu coaja lemnoasa, cum sunt nucile, imbunatateste simtitor capacitatile fertile ale spermei. Practic, se constata o imbunatatire certa a acesteia la persoana care, timp de 12 saptamani, a consumat cate 75 gr nuci pe zi, informeaza BBC.

Acizii grazi din miezul de nuca sunt benefici pentru intreaga stare de sanatate, contribuind totodata si la imbunatatirea fertilitatii masculine. Fireste, aceste prime constatari vor necesita in viitor experimentari si testari facute cu migala.

In acest sens, cercetatorii si-au propus un program de studiere a mai multor cupluri, care urmeaza tratamente contra infertilitatii in clinici, intrucat numai masuratori precise pot stabili in ce proportie contribuie miezul de nuca, sau vreun alt factor, la imbunatatirea fertilitatii.

O prima etapa a testarilor a fost deja efectuata asupra unui lot de 117 barbati, cu varste intre 21 si 35 de ani, supusi la acelasi regim alimentar, cu exceptia portiei zilnice de nuci, pe care a primit-o numai o parte dintre acestia.

In mod cert, calitatea spermei s-a imbunatatit, iar anomaliile cromozomiale au disparut la cei care primeau portia de nuci.

Mai exista insa si ipoteza ca orice fruct cu coaja lemnoasa are asemenea proprietati si, ca urmare, va fi necesar a se efectua in viitor numeroase studii, atat pentru confirmarea ipotezei, cat si pentru a stabili care anume din aceasta categorie de fructe ofera cele mai convenabile efecte ale scopului propus.

Dr Catherine Carpenter, de la Centre for Human Nutrition (Universitatea Los Angeles, SUA), considera ca toate efectele benefice observate provin din faptul ca nucile ofera o sursa foarte bogata in acid alfa-linoleic, iar miezurile altor fructe, cu cat ar fi mai bogate in aceasta substanta, cu atat vor oferi efecte mai bune.

In acest sens, speciile de nuci din plantatiile californiene au dat rezultate foarte bune. Rezulta ca este necesar a se studia eficienta in functie de soiuri de nuci, iar acestea nu sunt putine.

In Europa, cele mai multe si mai cunoscute plantatii de nuci se gasesc in Franta, Serbia, Grecia, Bulgaria si Romania. De asemenea, sunt plantatii de proportii in Asia (China), America de sud (Chile), Noua Zeelanda si sud-estul Australiei.

Daca se va dovedi ca eficienta miezului de nuca pentru scopul propus este deosebita, se va impune probabil analizarea efectului pentru toate soiurile de nuc, aflate pe diferitele arealuri.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#nuci calitate sperma, #nuci viata sexuala, #nuci fertilitate barbati , #fructe