Gutuia, ingredientul perfect de toamna

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 23:20
9606 citiri
Gutuia, ingredientul perfect de toamna

A venit, a venit toamna... cu miros de gutui coapte si peltea fierbinte in borcanele frumos aliniate pe masa gospodinelor. Indiferent ca e vorba de un cosulet cu gutui asezat pe masa din sufragerie sau un borcan cu peltea in camara bunicii, casa va va fi inundata cu arome seducatoare de trandafiri si plimbari in padure, de sofran si flori de portocal.

Despre gutuie si beneficiile ei am aflat inca din Antichitate, din anul 600 i.Hr., cand era considerat, in Grecia Antica, fructul preferat al Afroditei.

Acest fruct provine, ca origine, din Caucaz. Gutuile nu au fost niciodata la fel de populare ca celelalte fructe de toamna, cum ar fi merele sau perele, iar probabil acest lucru se datoreaza si faptului ca nu prea pot fi consummate crude, direct culese din pomul roditor.

Gutuile crude sunt lemnoase si au un pronuntat gust acrisor-amarui, dar daca decidem sa le lasam la copt pe ziare, intr-un loc aerisit si luminos, atunci acestea vor capata o culoare rubinie si un miros placut, adevarata bijuterie pentru simtul olfactiv.

Incercati sa imbogatiti clasica placinta cu mere si cu niste gutui sau folositi bucati de gutuie coapta cigar si in mancare si astfel veti ajunge la noi dimensiuni ale standardelor culinare.

Iata cateva sugestii despre cum ati putea gati gutuile, potrivit The Telegraph:

1. Gutuile merg de minune alaturi de carnea de porc, in special cea grasa, asa ca nu este nimic gresit in a adauga cateva felii de gutuie in tocana de porc pentru a oferi un gust dulce-acrisor preparatului. O alta sugestie ar fi sa preparati un sos din gutuie coapta si pasata in blender, usturoi, ulei de masline si sare , care merge la fel de bine langa o friptura suculenta de porc.

2. Membrillo este o alta sugestie despre cum am putea folosi gutuile. Acest preparat foarte cunoscut in Spania este o pasta grosiera, cu o nuanta de rosu profund si se acompaniaza cu o branza maturata picanta, cum ar fi Manchego, pecorino sau cheddar.

3. Gutuile se preteaza de minune si la deserturi, cum ar fi tartele, dulceturile, placintele si chiar si inghetata.

Si daca retele internationale abunda in variatii despre cum ar putea fi folosite gutuile la gatit, atunci ar trebui amintit faptul ca si pe plaiurile autohtone se gasesc preparate delicioase cu gutui.

Printre aceste retete minunate se pot aminti mancarica de gutui cu pui, mancarica de post cu gutui si prune uscate sau pelteaua.

Gutuia este un fruct foarte versatil, astfel ca odata ce te vei apuca de gatit nu vei sti cum sa il combini mai bine: langa o felie cu iaurt - dimineata, cu o bucata de branza veche la pranz sau alaturi de o friptura grasa la cina.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#gutuie retete, #gutuie preparate culinare, #beneficii gutui, #gutui fruct toamna , #fructe