Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Piersicile - merele de aur ale Persiei

Sambata, 31 Iulie 2010, ora 09:04
11161 citiri
Piersicile - merele de aur ale Persiei
FOTO: Cuisine AZ

Piersicile sunt printre cele mai racoritoare fructe ale verii. Zemoase, dulci dar cu un aport caloric moderat, de numai 40 calorii la 100 grame, piersicile sunt cea mai buna cale de remineralizare a organismului. Sunt utile si in hidratare, o piersica avand 87% apa.

Piersicile fac parte din categoria fructelor foarte bogate in potasiu, mineralul care contribuie natural, in metabolismul uman, la eliminarea toxinelor. In 100 de grame de fruct se gasesc 200 mg de potasiu, dar si cantitati importante de fier, fosfor si magneziu, in proportii ideale, scrie Cuisine AZ.

In ceea ce priveste vitaminele pe care le contin, piersicile sunt o excelenta sursa de provitamina A. Doar 100 de grame de piersica asigura jumatate din necesarul de vitamina A, pentru o zi.

Piersicile contin si multa vitamina C (7 mg/100 g), proportia dintre vitaminele A si C fiind intr-un echilibru perfect ceea ce face ca asimilarea celor doua pretioase vitamine sa fie completa.

Pulpa fructului contine fibre abundente (2 g/100 g de fruct), care stimuleaza activitatea intestinala, fiind foarte blande cu mucoasele gastrice. Faptul ca este un fruct dulce si foarte placut la gust il recomanda in dieta copiilor de la sase luni incolo, sub forma de piure.

Beneficii pentru sanatate

Piersicile sunt un remediu ideal impotriva anemiei, provocata de carenta de fier, sau de proasta asimilare a fierului in organism, datorita cantitatii importante de fier pe care o contin si care se absoarbe foarte bine in tubul digestiv. Mineralele din piersica sunt concentrate in zona din interiorul fructului, de culoare rosiatica.

Sunt eficiente impotriva constipatiei si in bolile de rinichi, datorita fibrelor si potasiului in cantitate mare pe care il contin, si sunt o binefacere pentru sistemul cardio-vascular, regland tensiunea arteriala si favorizand buna functionare a sistemului nervos. Concentratia mare de vitamina A, un antioxidant natural, impiedica formarea tesuturilor maligne.

Fructul si miezul samburelui sunt folosite in industria cosmetica, pentru ca au importante proprietati de hidratare a tenului si, in plus, miros frumos.

Putina istorie cu aroma de piersica

Piersicile au fost cultivate pentru prima data in China, in urma cu 4000 de ani si erau considerate simbolul nemuririi. In religia taoista chineza, piersica este considerata un fruct sacru, iar astazi piersicile sunt oferite sarbatoritilor, la zilele de nastere, ca simbol al sperantei si longevitatii.

Numele latinesc al piersicii - Prunus Persica, provine de la numele tarii, Persia si inseamna "pruna persana".

Din Persia, unde au adus-o chinezi, piersica a ajuns in Roma Antica. Romanii spuneau ca piersicile sunt mere de aur din Persiei. Romanii si mai apoi spaniolii le-au raspandit in toata lumea. Astazi exista aproximativ treizeci de soiuri de piersici.

Fructul perfect

Una din caracteristicile piersicilor este aceea ca devin bune de mancat la doua-trei zile dupa ce sunt culese, pentru ca se coc foarte repede doar dupa ce au fost rupte din copac. O piersica proaspata trebuie sa fie grea, fara lovituri, sa aiba un miros puternic si placut.

Nu culoarea reflecta maturitatea fructului, ci mirosul si senzatia de moale la atingere.

Pot fi pastrate la loc intunecos si racoros cateva zile. Pastrate in frigider aroma dispare. Piersicile sunt ideale pentru gemuri, al caror miros imbatator, se conserva perfect in timp.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#fructe si legume, #piersici antioxidanti , #fructe
Comentarii
Poza khachaturian
khachaturian
rank 1
pai bininteles ca ai abandonat medicina,la medicina nu tine cu "sopirlitu", la motanul felix sopirlitul e regula de baza