Rosia si marul, beneficii incontestabile pentru sanatate

Joi, 14 Martie 2013, ora 23:30
12244 citiri
Rosia si marul, beneficii incontestabile pentru sanatate

Marul, cel mai consumat fruct de pe glob, alaturi de rosie, una din cele mai importante legume pentru dieta zilnica, reprezinta cele mai bune alegeri pentru o nutritie echilibrata si sanatoasa, din multitudinea de variante pe care natura ni le ofera.

Rosia are in compozitia sa licopen, ca de altfel toate fructele si legumele de culoare rosie, un antioxidant extrem de puternic ce are rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul, deteriorarea vederii odata cu trecerea anilor, cataracta, bolile cardiovasculare.

Pe langa licopen, rosiile au in compozitia lor, potasiu din belsug, fosfor, vitamina C, A si K, fier si calciu, nutrienti care le recomanda ca fiind benefice pentru sanatate. In schimb, rosiile nu au grasimi si nu ingrasa.

Este stiut ca sezonul rosiilor e vara si ca cele mai gustoase sunt cele care se coc la soare, in gradina proprie sau in cea a micilor producatori. Rosiile de peste an, cele de la supermarket-uri, sunt perfecte ca forma, marime si culoare dar nu au nici un gust.

De aceea e recomandat ca macar vara sa se consume zilnic rosii, ca atare, in mancare gatita sau sub forma de suc. Licopenul din compozitia lor protejeaza impotriva cancerului si a bolilor de inima, vitaminele ajuta la buna functionare a ficatului si prevenirea hemoragiilor.

De asemenea, consumul de rosii echilibreaza colesterolul din sange si poate fi de un mare folos in curele de slabire.

Marul

Marul, fructul biblic, desi nimeni nu-l numeste, ci doar il banuieste, este cel mai raspandit si cel mai consumat fruct de pe mapamond. Nu intamplator, cand se trece la diversificarea hranei nou-nascutului, primul aliment care i se da copilului este marul si asta datorita compozitiei sale bogate si hranitoare.

Merele, bogate in vitaminele A, B1, B2 si C, dar si in substante nutritive, precum magneziu, fosfor, fier si potasiu, au numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.

Astfel, consumate constant si intotdeauna cu tot cu coaja, merele reduc colesterolul, ajuta digestia, previn bolile cardiovasculare si intaresc oasele, dau elasticitate si fermitate pielii, mentin glicemia la nivel normal si previn osteoporoza.

In plus, indiferent de varsta, merele curata si intaresc dintii si gingiile, inlatura obosela si starea de nervozitate, protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete, previn diareea si constipatia, vara sau la drum lung tin de sete si pot inlocui dulciurile satisfacand foamea de dulce.

Cumpara mere de la piata, de la producatorii autohtoni. Chiar daca nu sunt perfecte ca forma, culoare si marime precum cele de la supermarket-uri, sunt naturale, nu au conservanti si chimicale si inca-si mai pastreaza aroma si gustul pe care le stim de mult.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#mere sanatate, #coji de mere bronsita, #rosii cancer, #rosii salata , #fructe