Sucul de portocale te fereste de racelile de sezon

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 10:15
2506 citiri
Sucul de portocale te fereste de racelile de sezon

Portocalul, originar din Asia, zona Chinei si Indiei, a fost adus in Europa de arabi, pe drumul matasii. Portocala era candva fructul extrem de cautat la curtile monarhilor europeni, olandezii numindu-l "marul chinezesc". De aici, din Europa, a ajuns in America, continent care astazi a devenit cel mai mare producator de portocale.

In Europa, portocalul este cultivat in zonele foarte insorite ale continentului, precum Grecia, sudul Italiei si al Spaniei, si fructele sale sunt cautate pe timpul iernii pentru vitaminele pe care le contin si puterea lor de a lupta cu racelile de sezon.

Pentru compozitia lor bogata, portocalele nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, mai ales ca sunt mai ieftine decat merele. Vitamina C, care reprezinta 75% din totalul de vitamine pe care le contine, combate raceala, gripa, guturaiul. Portocala mai contine calciu, fier, fosfor, potasiu, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, vitaminele B1, B2 si B3. Fructul contine zaharuri in proportie de 10%, iar fibrele alimentare din compozitie ajuta organismul sa digere mai bine alimentele.

Portocala este un bun remineralizant si revitalizant al organismului, recomandat tuturor categoriilor de varsta. Daca vrei ca toata ziua sa fii vioi, cu spor in activitatea pe care o desfasori si bine dispus, atunci dimineata bea un pahar de suc proaspat de portocale, simplu sau in amestec cu un grepfrut roz si o jumatate de lamaie, preparat in casa, cu un storcator manual. Dupa preferinta, poti adauga si o lingurita de miere, desi nu este necesar, portocala avand propria dulceata in compozitie.

De ce e bun sucul de portocale

Sucul de portocale se recomanda atat persoanelor sanatoase, cat si celor suferinde, mai ales hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu colesterolul crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a migrenelor. In caz de oboseala, sucul de portocale are efect energizant pe termen lung, asa ca persoanele care depun efort fizic sau intelectul intens nu mai au nevoie de alte stimulente, cum ar fi cafeaua sau bauturile energizante.

Sucul de portocale se recomanda si celor mici deoarece, fiind foarte bogat in vitamine si minerale, ajuta la cresterea normala a copilului. Pentru ca este foarte bine asimilat de organism, sucul de portocale ajuta la digestie, motiv pentru care ar trebui sa fie consumat zilnic de persoanele care sufera de constipatie.

Infuzia din flori si frunze de portocal se recomanda persoanelor care sufera de insomnie, aceasta actionand ca un sedativ.

Cojile de portocale nu se arunca. Este pacat. Impreuna cu coji de la alte fructe, petale de flori si crengute de brad, cojile de portocale, puse pe noptiera din camera in care dormi, parfumeaza aerul, creand o atmosfera calma, linistita si relaxanta.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#portocale sanatate, #suc de portocale energizant, #coji de portocale, #portocale boli , #fructe