Ar putea tigaretele electronice sa inlocuiasca tutunul?

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 21:03
2931 citiri
Ar putea tigaretele electronice sa inlocuiasca tutunul?

Un studiu neozeelandez a relevat faptul ca fumatorii care recurg la tigareta electronica au aceeasi rata de succes in renuntarea la fumat ca si persoanele care folosesc plasturii cu nicotina. S-ar putea ca, in viitor, tutunul sa fie inlocuit cu aburul imbogatit cu nicotina.

Exista dezbateri intense in ceea ce priveste nu numai consecintele celor doua procedee asupra sanatatii, dar si asupra eficientei lor. Parerea unei bune parti a corpului stiintific este ca ele mentin dependenta de nicotina, in vreme ce o alta buna parte a savantilor crede ca ele sunt cele mai eficiente metode pentru abandonarea fumatului.

In timp ce dezbaterile continua, fumatul continua sa ucida, direct sau indirect, peste 50% dintre fumatori. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii dau tutunul drept resposabil pentru sase milioane de decese anual si prognozeaza opt milioane pe an pana in 2030. In afara cancerelor de plamani, care reprezinta consecinta directa, fumatul contribuie masiv la bolile cardio-vasculare, care sunt cauza numarul unu de deces in lume.

Amploarea capatata intr-un rastimp foarte scurt de vanzarile tigareteleor electronice - denumite si e-cigarettes - nu le-a lasat cercetatorilor vreme sa descopere care sunt adevaratele efecte ale utilizarii "tigarii cu aburi".

Un studiu efectuat recent a incercat sa descopere care este rata de succes a e-cigarette in comparatie cu un mijloc mai "clasic" de abandonare a fumatului: plasturii cu nicotina.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca numarulde fumatori care renunta la tutun prin cele doua metode ne-medicale este sensibil egal.

Studiul, potrivit NewsMaxHealth, este primul care a facut o comparatie intre e-cigarettes si plasturii cu nicotina, despre care se stia deja ca acorda un ajutor in renuntarea la fumat.

"In vreme ce rezultatele noastre nu au aratat o diferenta semnificativa intre procedee, putem spune ca, la capatul unei perioade de sase luni, tigaretele electronice au fost mai eficiente decat plasturii, pentru fumatorii care au incercat sa reduca portia zilnica de tutun", a declarat Chris Bullen, de la Universitatea Noii Zeelande din Aukland.

"Este interesant ca persoanele care au luat parte la studiul nostru au fost mult mai entuziasmate de e-cigarette decat de plasturi si avem drept dovada faptul ca un mare numar dintre ei au spus ca vor recomanda tigareta electronica rudelor si prietenilor."

Cercetarea s-a efectuat pe un numar de 657 de fumatori care doreau sa se lase de tigaretele din tutun, impartiti in trei grupuri. 292 dintre ei au primit e-cigarettes obisnuite din comert, cu un continut de 16mg de nicotina, timp de 13 saptamani. Acelasi numar de participanti au primit, pentru aceeasi perioada, plasturi cu nicotina. 73 de oameni au primit e-cigarettes placebo fara nici un pic de nicotina.

La finalul perioadei de sase luni, 5,7 dintre subiecti au reusit sa se lase de fumat complet: 7,3% cu tigaretele electronice, 5,8% cu plasturii si 4,1% cu placebo. "Totusi", a spus Bullen, "rezultatele statistice nu au fost intr-atat de semnificative incat sa putem spune ca exista vreo diferenta masiva intre cele doua metode."

Un alt lucru interesant relevat de studiu arata ca, printre cei care nu au reusit sa se lase, fumatul s-a redus semnificativ la cei care foloseau e-cigarette, comparat cu celelalte doua grupuri. Dupa sase luni, 57% dintre fumatorii de tigarete electronice reusisera sa reduca tigaretele din tutun la jumatate, fata de doar 40% din grupul de utilizatori de plasturi.

Bazandu-se pe rezultatele studiului, Ann McNeill, specialista in dependenta de nicotina, profesor la Institutul de Psihiatrie de la Kink's College din Londra, a spus ca aceasta descoperire ar trebui sa determine expertii sa adopte tigaretele electronice drept o arma eficienta impotriva fumatului.

McNeill a declarat "Tigaretele electronice sunt vestea cea mai buna in controlul fumatului din ultimele doua decenii, fapt dovedit si de raspandirea rapida a acestui produs mai putin toxic printre fumatori."

"Popularitatea castigata de catre e-cigarettes sugereaza ca exista acum produse mai putin periculoase de substitutie a fumatului, ceeace este un semn ca s-ar putea ca, in viitor, sa avem o posibilitate reala de a depasi faza fumatorului de tutun", spune doctorul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#fumat tigara electronica, #metoda lasat fumat, #plature nicotina , #fumat