Barbatii fumeaza de doua ori mai mult ca femeile

Marti, 11 Mai 2010, ora 15:26
1094 citiri
Barbatii fumeaza de doua ori mai mult ca femeile

Un barbat roman fumeaza in medie cat doua femei, conform rezultatelor Eurobarometrului realizat de Comisia Europeana.

Potrivit Societatii Romane de Pneumologie, in Romania peste o treime dintre barbati sunt fumatori, respectiv 37,6%, comparativ cu 12,5% dintre femei, care au acelasi viciu.

Pe de alta parte, specialistii atentioneaza ca dependenta de tutun la femei este mai puternica decat la barbati.

"Este dovedit ca incidenta cazurilor de fumat este mai mare in randurile barbatilor, iar Romania nu face exceptie. Totusi, femeile renunta mai greu la acest obicei din motive de ordin emotional. In special femeile tinere sunt cele mai afectate de acest viciu. Ajutorul de specialitate din partea unui medic este absolut necesar in cazul renuntarii la fumat", spune dr. Dumitru Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si al Reteaua pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Reprezentantii Societatii Romane de Pneumologie citeaza rezultatele cercetarilor realizate de catre Universitatea de Medicina din Hong Kong, potrivit carora femeile renunta mai greu la fumat decat barbatii. Dificultatea se datoreaza faptului ca femeile apeleaza la tigara in momente incordate cand aceasta este transformata, la nivel psihic, intr-un sprijin pentru depasirea stresului si a depresiei.

Studiile de profil realizate in ultimii 20 de ani arata ca femeile fumatoare sunt mai vulnerabile in fata cancerului si a bolilor respiratorii decat barbatii fumatori.

De asemenea, conform raportului Eurobarometru, moartea cauzata de fumat poate fi evitata daca se iau masuri eficiente din timp. Raportul mai arata ca in Europa, Grecia ocupa primul loc ca procentaj de fumatori - 42%, pe cand in Romania, 36% din populatie este fumatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#barbati fumat, #femei fumat, #dependenta fumat, #fumat Romania, #cancer fumat , #fumat