Mesajul producatorilor de tigari despre noul proiect anti-tutun: Loveste un intreg sector economic si 4 milioane de romani

Luni, 17 Iunie 2019, ora 14:01
8264 citiri
Mesajul producatorilor de tigari despre noul proiect anti-tutun: Loveste un intreg sector economic si 4 milioane de romani
Foto: Arhiva Pixabay

Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC), care reprezinta interesele celor mai mari jucatori din industria tutunului, a anuntat, luni, ca initiativa de hiper-reglementare in domeniul tutunului, promovata de cativa membri ai Parlamentului, loveste un intreg sector economic, precum si patru milioane de romani.

Parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop si Adrian Wiener au depus, pe 5 iunie, un proiect de lege care prevede interzicerea expunerii tigarilor in magazine, reclamele la tigari din magazine, actiunile de promovare si distribuirea gratuita de mostre de produse din tutun, precum si interzicerea sponsorizarii evenimentelor de catre companiile producatoare de tutun.

Producatorii de tigari au atras atentia ca Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului.

"Propunerea este inaintata in conditiile in care Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului. In plus, chiar un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Europa, unde se concentreaza cele mai multe restrictii, rata fumatului e cea mai ridicata din lume (29%) ", se arata in comunicat.

Avand ca obiectiv declarat, sustinut si de CLCC, impiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o fapta deja sanctionata de lege, acest nou proiect de lege propune reglementari radicale, cu severe consecinte negative atat pentru consumatori cat si pentru piata legala a produselor din tutun si cea a produselor alternative, cu risc redus, potrivit coalitiei.

CLCC atrage atentia ca, potrivit datelor Eurostat, procentul minorilor intre 15-19 ani care fumeaza in Romania este de 4,1%, mult sub media europeana de 9,4% si printre cele mai scazute din Europa - doar in Norvegia si Islanda procentele fiind mai mici.

"In contextul in care comercializarea produselor din tutun catre minori este interzisa si sanctionabila, ne-am fi asteptat ca parlamentarii cu adevarat preocupati de subiect sa isi fi manifestat in ultimii trei ani ingrijorarea cu privire la eventualele incalcari ale acesteia si sa fi sesizat autoritatile competente. Spre deosebire de alti colegi, pana la aceasta propunere de lege, preocuparea initiatorilor este dovedita de cele 0 (zero) interpelari pe aceasta tema adresate institutiilor responsabile cu aplicarea legii", au spus reprezentantii CLCC.

Investitiile firmelor din industria tutunului, peste 1,5 miliarde euro

Producatorii atrag atentia ca, in forma actuala, initiativa poate afecta mai mult de 10.000 de angajati directi sau indirecti ai companiilor producatoare si distribuitoare, dar si peste 70.000 de retaileri din Romania, tara in care investitiile totale ale industriei depasesc 1,5 miliarde de euro.

"Ne ingrijoreaza ca politicienii care vorbeau despre un nou mod de a face politica au ajuns, dupa alegeri, la concluzia ca agenda lor nu este facuta de alegatori. Industria nu a fost contactata niciodata de niciunul dintre initiatorii proiectului de lege, pentru ca, asa cum declara unul dintre ei, << pluralismul de idei e un pretext >> . In schimb, au ales sa isi asume un proiect redactat de lobbisti grupati sub umbrela unui ONG, conceput pentru a obtine sponsorizari internationale si capital de imagine, nu pentru a rezolva o problema", au mai spus reprezentantii CLCC.

Coalitia atrage atentia ca interzicerea expunerii produselor din tutun in cele peste 70.000 de magazine din Romania care comercializeaza tigarete va incuraja dezvoltarea pietei negre in conditiile in care, vandute de sub tejghea, produsele legale vor fi usor de substituit cu cele ilegale, mai ales in judetele de frontiera, unde contrabanda ajunge si la 50%.

"Un efect similar asupra pietei negre il va avea si introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, in conditiile in care tigarile din Romania sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumparare. Propunerea legislativa nu tine cont de realitatile pietei, in care 1 din 6 tigari consumate este achizitionata de pe piata neagra, la circa jumatate de pret, si poate submina eforturile sustinute ale autoritatilor de combatere a contrabandei. Romania se afla la granita estica a UE si este vulnerabila la comertul ilegal cu tigarete, care creste substantial la fiecare derapaj al politicilor fiscale si de reglementare. O astfel de propunere a fost deja respinsa in 2015, fiind considerata de natura a perturba piata produselor din tutun din punct de vedere concurential", se arata in comunicat.

O alta prevedere a proiectului de lege este interzicerea dreptului de informare a fumatorilor adulti cu privire la alternativele mai putin nocive la fumat. Aceste "prevederi extreme", asa cum le-a numit chiar initiatorul, au ca scop egalizarea tigaretelor electronice si produselor din tutun care nu arde cu tigaretele, ignorandu-se total opinia unui numar crescand de autoritati de sanatate publica si experti care considera ca a oferi fumatorilor adulti acces la alternative mai putin nocive in comparatie cu tigaretele poate reduce riscul individual si efectele asupra populatiei, potrivit CLCC.

"In timp ce, citand modele ca Turkmenistan sau Kosovo, initiatorii legii vor sa restrictioneze dreptul fumatorilor romani la o alegere informata cu privire la produsele care ar putea reduce riscurile asociate fumatului, pe 8 iunie a.c. Ministerul Sanatatii din Noua Zeelanda a lansat un site in care afirma clar ca << pentru fumatori, trecerea la vapat are potentialul de a reduce semnificativ riscurile de sanatate >> . In Marea Britanie, un site similar exista de mai bine de doi ani", se arata in comunicat.

CLCC atrage atentia ca, la nivel global, milioane de fumatori au renuntat la fumat ca urmare a accesului la alternative cu potential de risc redus, insa fumatorii adulti trebuie sa stie ca aceste produse exista, ce sunt si cum functioneaza.

"Nu in ultimul rand, dorim sa clarificam informatiile false legate de subventiile la tutun, care reprezinta bani europeni pentru fermierii romani. Nu doar Romania beneficiaza de aceste fonduri. In UE sunt 12 tari cultivatoare de tutun, cele mai importante fiind Italia, Bulgaria, Grecia, Spania si Polonia, care detin circa 85% din culturile de tutun. Potrivit site-ului CE, doar in 2017 Bulgaria a primit prin plati directe peste 52 mil. euro pentru culturi de tutun, Ungaria circa 9,6 mil. euro, iar Polonia peste 31 mil. euro. Romania a primit in 2017 circa 1,6 mil. euro", se arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#producatori tigari proiect anti tutun, #proiect anti tutun, #proiect antifumat , #fumat