Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

OMS, in razboi cu industria tutunului. Vezi cati romani mor de la fumat

Joi, 31 Mai 2012, ora 17:20
5974 citiri
OMS, in razboi cu industria tutunului. Vezi cati romani mor de la fumat

In acest an, sloganul propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu prilejul Zilei Mondiale fara Tutun, care este sarbatorita in fiecare an pe 31 mai, este "Stop interventiei industriei tutunului!".

Campania OMS are ca scop informarea grupurilor tinta cu privire la incercarile industriei tutunului din ce in ce mai agresive de a submina masurile pentru implementarea Conventiei-cadru a OMS privind controlul tutunului si contracararea acestor incercari, din cauza pericolului grav pe care il reprezinta pentru sanatatea publica, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) remis, joi, Ziare.com.

Conventia Cadru de Control a Tutunului reprezinta instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat si adoptat sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest fapt reprezentand un pas important in politicile de sanatate publica.

Prin legea nr. 332/2005, Romania a ratificat Conventia-cadru a Organizatei Mondiale a Sanatatii pentru controlul tutunului (publicata in Monitorul Oficial nr. 1088 din 2 decembrie 2005).

Ziua Mondiala Fara Tutun din acest an incearca sa atraga atentia factorilor politici de decizie si opiniei publice asupra tacticilor de intimidare ale industriei tutunului, in vederea controlului consumului de tutun la nivel mondial.

Fumatul, in Romania

Conform Studiului in Populatia Generala privind prevalenta consumului de droguri la nivel national, realizat de Agentia Nationala Antidrog si cuprins in Raportul National privind situatia drogurilor in Romania 2011, in scadere fata de anul 2004 si in crestere fata de 2007, fumatul produselor din tutun inregistreaza cel de-al doilea nivel al prevalentei consumului de droguri in populatia Romaniei: mai mult de jumatate dintre cei intervievati (56,9%) au fumat cel putin o data de-a lungul vietii.

In ultimele 30 de zile, au declarat ca fumeaza o treime dintre subiecti (30,3% - in scadere fata de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) ca a fumat zilnic.

Comparativ cu studiile anterioare, se observa: pe grupe de varsta - pentru 35 - 44 de ani, cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vietii (63,4%) si crestere fata de studiul anterior, din 2007.

Pentru grupa de varsta 15 - 24 de ani, continua scaderea prevalentei celor care au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, iar pentru 25 - 34 de ani se inregistreaza, ca si in 2004 si 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) si consumul actual (35,5%). Raportul intre populatia fumatoare de sex masculin si cea de sex feminin ramane de aproximativ 2:1.

In functie de mediul de rezidenta, se observa mentinerea tendintei inrgistrate in studiile anterioare: cele trei prevalente au cea mai mare valoare in zonele urbane mari si cea mai mica in cele rurale. Pentru respondentii care au declarat ca au fumat in ultimele 30 de zile nu se observa diferente majore.

Intre rezultatele celor trei studii in privinta numarului de tigari fumate zilnic media varstei de debut pentru consumul de tutun are aceeasi tendinta: o scadere a pragului mediu de debut pentru generatia tanara (15 - 34 ani), in raport cu generatia adulta (35 - 64 ani) si cu valoare mai mica pentru persoanele de sex masculin (in 2010 - 17,57 ani), fata de cele de sex feminin (in 2010 -19,46 ani).

Tutunul cauzeaza anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti fumatori.

In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini si comportamente familiale permisive fata de consumul de tutun, absenta unor legaturi familiale de tip emotional-suportiv, anturajul.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ziua Mondiala Antifumat, #fumat OMS, #ziua antifumat, #statistica fumatori Romania , #fumat