Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ce-ti face fumatul si ce se schimba cand te lasi

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 10:42
14635 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ce-ti face fumatul si ce se schimba cand te lasi
Foto: Arhiva personala

Fumatul are consecinte atat de dezastruoase incat cam peste tot in lume exista programe guvernamentale costisitoare, care incearca sa convinga populatia sa stea departe de acest viciu. Este normal ca guvernele sa sustina aceste programe, in contextul costurilor imense generate de consecintele fumatului - 200.000 de miliarde de dolari anual la nivel mondial.

Se considera ca, in intreaga lume, din zece decese, unul este consecinta fumatului, iar anual 5,5 milioane de oameni mor din cauza complicatiilor date de fumat, adica un deces la fiecare sase secunde.

Toxicitatea fumatului

Tigarile contin numeroase substante toxice (peste 4.000), dintre care peste 40 sunt implicate in aparitia cancerului, iar nicotina, cea mai cunoscuta substanta continuta de tutun, este nu numai toxica; in doze mari poate cauza moartea, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Pe langa imbatranirea pielii, tutunul provoaca impotenta, infertilitate (atat la femei, cat si la barbati), afecteaza sistemul imunitar, determina aparitia cariilor, a gingivitei, agraveaza sau determina aparitia unor afectiuni ale sistemului cardiovascular, digestiv sau respirator.

Cat fumezi pana te imbolnavesti?

Este evident ca riscul de imbolnavire din cauza fumatului este cu atat mai mare cu cat se fumeaza mai multe tigari si perioade mai lungi de timp. Cercetatorii au constatat insa ca riscul de complicatii apare de la trei tigari/zi. In plus, exista riscuri si pentru cei din jur, nevinovatii fumatori pasivi, acestea fiind serioase si uneori mortale.

Consecintele fumatului

Fumatul este asociat cu consecinte multiple si deosebit de grave. Daca aparitia cancerului pulmonar este cunoscuta, se stie mai putin despre riscul de cancer de limba, laringe, esofag, stomac, pancreas, uter sau vezica urinara.

Fumatorii dezvolta mai des boli pulmonare (bronsita, emfizem, pneumonii, viroze respiratorii, tuberculoza sau astm), dar si infarct, accidente vasculare cerebrale cu paralizie, arterita cu cangrena si chiar amputari si anevrism de aorta.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cat de importante sunt analizele de rutina si ce inseamna

S-a constat ca dupa fumatul unei tigari, circulatia periferica la nivelul degetelor scade cu 25%, dar si ca pielea imbatraneste precoce. Fumatorii fac mai des si cataracta, diabet zaharat, osteoporoza, impotenta sau ulcer gastric si gastrita.

Este greu sa renuntat la fumat?

O gluma spune ca este foarte usor sa renunti la fumat: te poti lasa de oricate ori vrei, chiar si zilnic. De fapt, renuntarea la fumat este dificila, dar nu imposibila; depinde de cat de hotarat este cel care doreste sa faca acest pas si mai ales daca chiar doreste sa renunte la viciu.

Diferentele sunt enorme intre persoane: am cunoscut o persoana care a renuntat la fumat intr-o zi (si fuma cam cinci pachete zilnic), dar si alta care din cauza fumatului a facut infarct, apoi i s-au amputat pe rand degetele de la picioare, apoi gambele, apoi coapsele, si a renuntat la fumat doar cu o zi inainte sa moara, la varsta de 45 de ani.

Daca renunti la fumat devii "sanatos"?

Teoretic, cu cat ai fumat mai mult, cu atat beneficiile renuntarii la fumat se vad mai greu, mai ales pe termen lung. Exista insa si unele care se vad rapid: de exemplu imbunatatirea respiratiei apare dupa 72 de ore, dupa o luna apare cresterea perfuziei arteriale a membrelor inferioare, scazand riscul de arterita, dupa 3-9 luni apare ameliorarea altor probleme respiratorii, inclusiv tusea tabagica.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita cronica, pericolul care pandeste tinerii cu muschi

Dupa renumtarea la fumat, cercetatorii au constatat ca, pe termen lung, functia pulmonara creste cu 10% pe an, dupa un an scade riscul de infarct de miocard (dar riscul este identic cu al unui nefumator abia dupa 15 ani de la renuntarea la fumat), iar riscul de cancer pulmonar scade abia dupa zece ani.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Efectele fumatului, #fumat boli, #renuntare fumat efecte imediate, #lasat fumat efecte, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #fumat