De ce femeilor le este mai greu sa se lase de fumat?

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 15:21
2798 citiri
De ce femeilor le este mai greu sa se lase de fumat?

Cercetarile au aratat ca femeile se lasa mai greu de fumat decat barbatii, iar un nou studiu vine, in sfarsit, si cu o explicatie - creierul acestora raspunde diferit la nicotina.

De fiecare data cand ne aprindem o tigara, numarul receptorilor nicotinei creste, nefacand decat ca viciul sa fie si mai greu de lasat, relateaza LiveScience. Studiul de fata, derulat la Universitatea Yale, a aratat ca fumatorii barbati au mai multi receptori de nicotina decat nefumatorii. Insa, in mod surprinzator, femeile care fumeaza au acelasi numar de receptori de acelasi tip ca si cele care nu au aprins in viata lor o tigara.

Diferenta e imensa, explica Kelly Cosgrove, profesor de psihiatrie la Scoala de Medicina a Universitatii Yale. Descoperirea este importanta mai ales in contextul in care majoritatea terapiilor disponibile in prezent pentru renuntarea la viciu au in centru nicotina, aici injtrand guma de mestecat sau plasturii care administreaza ingredientul activ.

In timp ce pentru barbati acestea pot functiona, in cazul femeilor ar fi mai potrivite si eficiente terapiile care nu presupun administrarea acestui ingredient.

In cazul femeilor ar fi mai potrivite terapiile comportamentale, exercitiile fizice si de relaxare si medicamentele ce nu contin nicotina, a mai spus coordonatorul studiului.

In plus, pe langa raspunsul la nicotina, importante si cauzatoare de dependenta sunt si gesturile presupuse de fumat, in cazul femeilor acestea fiind mai greu de "vindecat" decat in cazul barbatilor, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat de Archives of General Psychiatry.

S-a ajuns la aceste concluzii dupa ce creierul a 52 de barbati si 58 de femei, jumatate dintre voluntari fiind fumatori, restul nu, a fost scanat.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#fumat femei, #nicotina creier, #renuntare fumat, #receptori nicotina creier , #fumat