Evali - o noua afectiune declansata de tigara electronica

Sambata, 18 Ianuarie 2020, ora 10:58
7985 citiri
Evali - o noua afectiune declansata de tigara electronica
Foto: Arhiva Pixabay

O noua afectiune indusa de tigara electronica si o noua consecinta a fumatului este Evali, o boala care in Romania este necunoscuta, a declarat vineri la Constanta profesorul doctor Florin Mihaltan.

Potrivit medicului, semnele prezente ale afectiunii sunt: tahicardie, febra, tahipnee (stare patologica constand in accelerarea anormala a ritmului de respiratie), hipoximie.

"Evali - o noua afectiune indusa de tigara electronica, o noua consecinta a fumatului. Nu exista tip de produs sanatos, exista doar promovare intensa cu niste victime recrutate din randul adolescentilor. Dinamica este ingrijoratoare. (...) Ce este in aceste tigari electronice? (...) Se pedaleaza foarte mult pe agenti aromatizanti, dar exista o multitudine de alti compusi care sunt inhalati de acesti vapers si care sunt daunatori. (...) Unii sustin ca aceasta tigara electronica este daunatoare doar din cauza adaugarilor la nicotina pe care le face prin initiative proprii un adolescent doritor sa mai incerce si alte lucruri. Pentru multi dintre acestia doar consumul acelei tigari electronice cu nicotina este daunator. (...) Apare manifestare respiratorie. Ea este punctata si de unele expresii gastrointestinale si simptome sistemice si aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febra, tahipnee, hipoximie", a explicat Mihaltan in cadrul unui eveniment organizat de Sanatatea Press Group si Institutul "Marius Nasta".

El a mentionat ca unul dintre compusii lichidului din tigara electronica, propilen glicol, induce crize de astm. "El exacerbeaza crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. (...) Aromele sunt in plus daunatoare in acest produs. Ele sunt la randul lor cu posibile relatii cu leziuni pulmonare", a subliniat Florin Mihaltan.

Conform acestuia, exista doua linii de terapie: antibiotice si corticoizi.

"Avem o noua afectiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? As zice fara menajamente cei care promoveaza siguranta acestor produse, si bineinteles si doctorii care nu sunt educati sa stopeze, si ONG-urile, guvernele, tarile care nu au facut nimic in acest moment, doar au mers pe castiguri imediate si pe contributia la bugetul de stat. Iar de aici, pe aceasta boala se construieste la ora actuala un intreg esafodaj, care impune medicilor o noua atitudine in fata unui consumator de tigara electronica. Se discuta de foarte multe relatii inclusiv cu drogurile si care dau de gandit", a aratat profesorul doctor.

In opinia acestuia, cea mai eficienta masura antifumat o reprezinta taxa pe pachetul de tutun.

"Cea mai puternica masura antifumat care functioneaza si pentru tigara electronica este sa maresti taxa pe pachetul de tutun. Daca maresti cu 10% taxa, se lasa intre 3-5% dintre fumatori, care sunt tinerii care nu au bani sau care au bani dramuiti de acasa", a mai sustinut medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#tigara electronica boli, #tigara electronica afectiune noua Evali , #fumat