Exterior de fumator: 10 efecte vizibile ale fumatului

Marti, 18 Mai 2010, ora 12:05
59889 citiri
Exterior de fumator: 10 efecte vizibile ale fumatului
foto: health.com

Cand spunem ca fumatul dauneaza grav sanatatii, ne gandim la o perioada indelungata de timp si la toate bolile grave de care credem mereu ca suntem feriti, pana la proba contrarie, ignorand faptul ca fumul de tigara isi lasa amprenta zilnic asupra exteriorului nostru, in modul cel mai vizibil.

Semnele dependentei de nicotina sunt atat de vizibile, incat fumatorii pot fi recunoscuti cu usurinta, dupa o multime de insusiri fizice, iar frumusetea si aspectul sanatos nu se numara printre ele, potrivit Health.com.

Iata cateva din cele mai vizibile efecte ale fumatului asupra aspectului fizic, unele dintre ele mai putin cunoscute, ce pot trece aparent neobservate tocmai din cauza numarului foarte mare de fumatori ce le au in comun.

Cearcane si pungi sub ochi

Specialistii spun ca fumatorii se pot cunoaste si dupa ochi, mai exact dupa cearcanele adanci si pungile dizgratioase ce apar dupa o noapte de nesomn.

13 pasi ca sa te lasi de fumat

Fumatorii au de patru ori mai multe sanse sa doarma prost si sa arate in consecinta, cel mai probabil din cauza absorbtiei nicotinei din timpul noptii, un proces ce nu-i lasa sa se odihneasca cum trebuie.

Psoriazis

Psoriazisul este o neplacuta boala de piele ce poate sa apara chiar daca n-ai pus o tigara in gura toata viata, insa cercetatorii sustin ca fumatorii au sanse cu pana la 60% mai mari sa o faca.

Tu ce fel de fumator esti?

Cei care au fumat zilnic cate un pachet de tigari in ultimii 10 ani risca cu 20% mai mult sa se imbolnaveasca de psoriazis decat nefumatorii, iar riscul poate creste cu pana la 60%, in cazul fumatorilor cu 20 de ani de experienta.

Dinti galbeni

Nu mai este demult un secret ca nicotina ingalbeneste dintii, iar fumatorii pot fi recunoscuti dintr-un zambet, din cauza dintilor galbeni.

Copiii ale caror mame au fost fumatoare au probleme cu somnul

Pe langa banii aruncati pe tigari, fumatorii convinsi sunt nevoiti sa investeasca masiv si in reabilitarea danturii, iar tratamentele de albire a dintilor sunt costisitoare si nu tocmai sanatoase.

Ten imbatranit, brazdat de riduri

Trecerea anilor isi lasa inevitabil amprenta asupra chipului, insa fumatul grabeste acest proces de imbatranire a fetei, inlocuind aerul senectutii cu imaginea decrepitudinii.

Cauze ale declansarii cancerului de plamani la nefumatori

Expertii sustin ca fumatorii arata in medie cu 1,4 ani mai batrani decat nefumatorii, deoarece fumatul ingreuneaza circulatia sangelui, de care depinde si sanatatea pielii.

Degete galbene

Nicotina din tigari ingalbeneste orice, de la dinti si peretii camerei in care fumezi, pana la degete si unghii.

Gene de fumator

Exista mai multe solutii pentru scoaterea petelor galbene de pe degete, majoritatea pe baza de suc de lamaie, inalbitori sau chiar bureti de sarma, insa cel mai simplu si mai util ar fi renuntarea la fumat.

Par mai subtire

Cercetatorii spun ca toate chimicalele din fumul de tigara afecteaza ADN-ul din firele de par si lasa celulele fara aparare in fata radicalilor liberi.

Arterele fumatorilor imbatranesc de doua ori mai repede

In aceste conditii, parul fumatorilor tinde sa se subtieze si sa incarunteasca mai repede decat cel al nefumatorilor, ori chiar sa dispara.

Barbatii care fumeaza risca de doua ori mai mult sa-si piarda parul decat nefumatorii, potrivit unui studiu realizat in 2007, in Taiwan.

Cicatrice

Nicotina din tigari provoaca si micsorarea diametrului vaselor de sange, ingreunand astfel circulatia sangvina din extremitatile corpului, ce reduce capacitatea de vindecare a cicatricilor, inclusiv a ranilor din gura, de la nivelul gingiilor.

Vergeturi

Nicotina din tigari afecteaza fibrele si tesuturile conective ale pielii, cauzand pierderea elasticitatii acesteia si aparitia vergeturilor.

Fumatul in timpul sarcinii afecteaza fertilitatea fatului de sex masculin

Vergeturile apar in mod normal din cauza pierderii sau scaderii rapide in greutate, insa fumatul accelereaza acest proces ce are ca rezultat umplerea pielii de semne dizgratioase aproape imposibil de eliminat.

Cataracta

Riscul de aparitie a catarctei dobandite creste cu 22% in cazul fumatorilor, din cauza stresului suplimentar provocat de nicotina la nivelul cristalinului.

Efectele renuntarii la fumat se vad dupa un an

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca riscul creste direct proportional cu numarul tigarilor fumate si deci cantitatea de nicotina absorbita, neavand neaparat legatura cu numarul anilor petrecuti in tabara fumatorilor.

Cancer de piele

Dupa cum ne avertizeaza si pictogramele de pe pachetele de tigari, fumatul provoca o multime de tipuri de cancer, printre care se numara cel de piele.

Nefumatorii sunt mai inteligenti in comparatie cu fumatorii

Un studiu realizat in anul 2001 arata ca fumatorii au de trei ori mai multe sanse decat nefumatorii sa dezvolte carcinoame cu celule scuamoase, cancerul care porneste din invelisul organelor, in special din piele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#efecte fumat, #trasaturi fumatori, #efecte nocive fumat, #boli fumat, #aspect fumator , #fumat