Lucruri surprinzatoare legate de tigari

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 07:02
19679 citiri
Lucruri surprinzatoare legate de tigari
Foto: listverse

In prezent, multi oameni si-au dat seama ca fumatul poate dauna sanatatii si poate chiar ucide, desi nu toti fac si ceva pentru a sta departe de acest pericol.

In urma cu ceva timp, insa, fumatul era privit ca ceva interesant, sexy, si existau chiar sportivi care ii faceau reclama. E drept, si astazi mai este privit asa de catre unii, dar in special de catre tinerii teribilisti. In rest, se iau masuri din ce in ce mai multe pentru a combate acest viciu, fie prin diverse campanii, fie prin interzicerea fumatului in locuri publice.

Potrivit Listverse si Health, iata cateva aspecte interesante si surprinzatoare legate de tigari.

1. Tigarile sunt cel mai comercializat obiect de pe planeta, aproximativ un trilion (o mie de miliarde) fiind vandute in fiecare an.

2. Continutul de nicotina care se gaseste in mai multe marci de tigari, era, cel putin intr-o perioada, in crestere. Conform unor studii realizate de Universitatea Harvard si de Departamentul pentru Sanatate din Massachusetts, intre 1997 si 2005 cantitatea de nicotina din tigarile Camel, Newport si Doral ar fi crescut cu 11%.

3. Fabricile de tigari din Statele Unite fac mai multi bani din vanzarile catre diverse tari de pe glob decat din vanzarile catre americani.

4. Tigarile contin arsenic, formaldehida, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac si 43 de substante cancerigene.

5. In anii '50, firma Kent folosea in filtru o substanta cunoscuta ca fiind un cancerigen activ.

6. Un compus chimic care este o componenta majora a urinei, ureea, este folosit pentru a adauga "aroma" tigarilor.

7. In cele mai multe tari din intreaga lume, varsta legala pentru a cumpara tigari este 18, ridicata de la 16, iar in Japonia varsta minima este de 20 de ani.

8. Conform cercetatorilor, un fumator pierde, in medie, 14 ani din cauza fumatului. Acest lucru nu inseamna insa neaparat ca va muri mai tanar, viata lui putand fi mai lunga decat speranta medie de viata.

9. In SUA, statele care au cele mai mari procentaje de fumatori sunt Kentucky (28,7%), Indiana (27,3%) si Tennessee (26,8%), iar cele aflate la polul opus sunt Utah (11,5%), California (15,2%) si Connecticut (16,5%).

10. Tigarile pot contine mai mult de 4.000 de ingrediente care, cand sunt arse, pot produce peste 200 de compusi chimici. Multi dintre acestia au fost legati de deteriorari la plamani.

11. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 25% dintre tigarile vandute in lume sunt traficate.

12. In Europa numarul barbatilor care fumeaza e de 46%, comparativ cu 26%, in randul femeilor, in Africa 29% dintre barbati au acest viciu comparativ cu doar 4% dintre femei, iar in sud-estul Asiei 44% dintre barbati fumeaza, fata de 4% dintre femei. In SUA, insa, procentajul femeilor fumatoare (22%) este mai aproape de cel al barbatilor fumatori (35%).

13. Nicotina ajunge la creier in 10 secunde dupa ce fumul a fost inhalat. Iar aceasta substanta a fost gasita in fiecare parte a corpului, inclusiv in laptele matern.

14. In timpul secolului al XX-lea, fumatul a ucis aproape 100 de milioane de oameni in intreaga lume.

15. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul ucide o persoana la fiecare 10 secunde si se estimeaza ca va ucide zece milioane de oameni in fiecare an pana in 2025.

16. Jumatate din decesele legate de fumat apar intre 35 si 69 de ani.

17. Fumatul ucide de cinci ori mai multi oameni inainte de vreme decat accidentele de masina, drogurile, SIDA, crimele si sinuciderile din intreaga lume la un loc.

18. Femeile care fumeaza in timpul sarcinii au rate mai mari de avort spontan, nastere prematura si complicatii .

19. Fumatorii isi aprind adesea o tigara dupa masa, pentru "a ajuta mancarea sa fie digerata mai usor", dar aceasta este doar o senzatie falsa.

20. Printre "aromele" adaugate in tutun se numara ulei de portocale, ulei de lamai verzi, ulei de levantica, cacao, ulei de morcovi, rom, vanilie, otet, cuisoare, lemn dulce, ulei de nucsoara, suc de sfecla.

21. Fumatorii sustin ca viciul ii face sa se simta mai relaxati, mai concentrati, mai calmi, mai vigilenti, dar de fapt acest viciu produce un efect diferit la fiecare persoana, in functie de ce asteapta aceasta sa primeasca de la inhalarea fumului de tigara. Ulterior, fumatorul se va folosi de aceste asteptari ca sa aiba un motiv pentru a continua sa fumeze.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#decese tutun statistici, #vanzari tigari nivel mondial, #fumat sanatate, #tigari componenta, #tigari compusi cancerigeni, #femei barbati fumat , #fumat