Numarul romanilor care au murit din cauza fumatului s-a triplat in ultimii 25 de ani

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 21:12
3305 citiri
Numarul romanilor care au murit din cauza fumatului s-a triplat in ultimii 25 de ani

Mortalitatea prin cancer pulmonar - boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat - aproape s-a triplat in 25 de ani in tara noastra, se arata intr-un comunicat al Institutului "Marius Nasta".

Potrivit sursei citate, in 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar in 2009 ajunsese la 74,6. Nici femeile nu stau mai bine, evolutia ratei mortalitatii prin cancer pulmonar confirmand ceea ce prezicea un cunoscut epidemiolog englez: "daca femeile vor fuma ca barbatii, vor muri ca barbatii".

Pe baza studiilor stiintifice de evaluare, inclusiv a cost-eficientei, Organizatia Mondiala a Sanatatii propune statelor o strategie in 6 puncte, numita sugestiv MPOWER: Monitorizare, Protectie (impotriva fumului de tutun), Oferire de ajutor (pentru renuntarea la fumat), Avertizare (prin inscriptionarea pachetelor de tutun), Interzicerea publicitatii si sponsorizarii, Cresterea taxelor.

Fumatul este o boala si, tocmai din acest motiv, multi oameni nu reusesc sa renunte la tigari singuri sau o fac cu mare greutate si suferinta. Pentru acei fumatori care isi doresc din tot sufletul sa renunte la dependenta de fumat, dar realizeaza ca nu pot singuri sau au un numar mare de recidive, exista ajutor medical de specialitate.

Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului "Marius Nasta", deruleaza de 5 ani Programul National Stop Fumat care include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite.

Fumatul la copii

Toate cadrele medicale incluse in program cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti de fumat. Pentru a intra in program, pacientii trebuie doar sa sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau sa acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se afla cel mai apropiat medic specialist. De cateva luni, programul are si prezenta pe Facebook.

Una dintre principalele tinte ale actiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezinta copiii si adolescentii.

Cei care isi doresc ca, in principal copiii sa nu se apuce de fumat si sa nu devina dependenti de aceasta boala cronica, pot cauta solutii in motivele pentru care acestia sunt atrasi de tutun.

Familia in care unul sau ambii parinti fumeaza este primul contact al copilului cu drogul. S-a demonstrat de mult timp ca, in cazul copiilor care traiesc in familii in care nu se fumeaza, probabilitatea inceperii fumatului scade cu aproximativ 75%.

Un studiu efectuat pe o durata de 3 ani arata ca parintii care continua sa fumeze, insa in afara casei, descurajeaza copiii in initierea fumatului. Mai mult, chiar daca adolescentul a inceput deja sa fumeze, faptul ca nu ii este permis sa fumeze in casa ii dubleaza acestuia sansele de renuntare la fumat.

In ultimi 10 ani, romanii au trecut printr-o transformare pozitiva. Studiul GATS, realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea metodologica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, arata ca, in 2011, mai putini romani fumau zilnic si, fapt imbucurator, mai putini fumau acasa.

Daca in 2003, 50% dintre adultii cu varsta intre 15 si 60 de ani declarau ca au fost expusi acasa fumului de tigara in ultima saptamana, in 2011 procentul a scazut la 35,4%.

O explicatie este si scaderea numarului total de adulti fumatori. Totodata, mass-media, prin actiunile de informare, a jucat un rol important: daca in 2003 doar 65,6% dintre adulti mentionau ca au vazut emisiuni despre efectele negative ale fumatului, in 2011, procentul lor a crescut la 83,6%.

"Daca parintii incep sa faca ei insisi ceea ce le cer copiilor lor, adica fie renunta la fumat, fie macar nu fumeaza acasa, daca mass-media si medicii ii informeaza pe parinti si pe copii despre efectele fumatului, daca autoritatile statului iau masuri pentru scaderea atractivitatii fumatului, prin inscriptionari ale pachetelor si interzicerea publicitatii si pentru ingreunarea accesului la produsele din tutun (prin cresterea pretului), atunci mai ramane o singura cale de 'atac': limitarea locurilor in care adolescentii sunt incurajati sa fumeze.

Aceasta inseamna interzicerea fumatului in cluburi, discoteci, baruri si in toate locurile publice inchise in care, nu-i asa, 'e cool sa fumezi', dar in care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%", declara dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop Fumat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#crestere numar decese fumat, #stop fumat campanie nationala , #fumat