Ziare.com

OMS: Fumatul pasiv ucide anual 600.000 de oameni

de Anca Serghescu
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 12:47

   

OMS: Fumatul pasiv ucide anual 600.000 de oameni
Primul studiu global in ceea ce priveste efectele fumatului pasiv asupra sanatatii arata ca 600.000 de oameni mor anual, din care o treime sunt copii, cel mai adesea expusi fumului de tigara acasa, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In studiul care a cuprins 192 de tari se specifica faptul ca fumatul pasiv este in mod special periculos pentru copii, care risca sa moara in somn, subit, sau de pe urma pneumoniei sau astmului, relateaza BBC.

Fumatul pasiv cauzeaza si boli de inima, respiratorii si cancer pulmonar. 165.000 de copii mor de pe urma infectiilor respiratorii favorizate de fumat, cel mai adesea in sudul si estul Asiei si Africa. Ei sunt expusi fumului de tigara mai ales acasa, arata statisticile.

Bolile infectioase si fumatul pasiv reprezinta o combinatie letala, avertizeaza specialistii. Pe langa faptul ca risca o serie de boli respiratorii, plamanii copiilor care inhaleaza fum de tigara se dezvolta si mai greu decat ai celor care cresc in case unde nu sunt expusi fumului de tigara.

La nivelul mapamondului, 379.000 de decese sunt cauzate de bolile de inima favorizate de fumatul pasiv, 165.000 de infectii respiratorii, tot pe fondul expunerii la fumul de tigara, 36.900 de pe urma astmului si expunerii la fum de tigara, si 21.400 din cauza cancerului pulmonar si fumatului indirect.

Cei mai multi sunt expusi fumatului indirect in Europa si Asia, iar cei mai putini in Americi, estul Mediteranei si Africa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1497 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor