Ziare.com

OMS, in razboi cu industria tutunului. Vezi cati romani mor de la fumat

Joi, 31 Mai 2012, ora 17:20

   

OMS, in razboi cu industria tutunului. Vezi cati romani mor de la fumat
In acest an, sloganul propus de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu prilejul Zilei Mondiale fara Tutun, care este sarbatorita in fiecare an pe 31 mai, este "Stop interventiei industriei tutunului!".

Campania OMS are ca scop informarea grupurilor tinta cu privire la incercarile industriei tutunului din ce in ce mai agresive de a submina masurile pentru implementarea Conventiei-cadru a OMS privind controlul tutunului si contracararea acestor incercari, din cauza pericolului grav pe care il reprezinta pentru sanatatea publica, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) remis, joi, Ziare.com.

Conventia Cadru de Control a Tutunului reprezinta instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat si adoptat sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest fapt reprezentand un pas important in politicile de sanatate publica.

Prin legea nr. 332/2005, Romania a ratificat Conventia-cadru a Organizatei Mondiale a Sanatatii pentru controlul tutunului (publicata in Monitorul Oficial nr. 1088 din 2 decembrie 2005).

Ziua Mondiala Fara Tutun din acest an incearca sa atraga atentia factorilor politici de decizie si opiniei publice asupra tacticilor de intimidare ale industriei tutunului, in vederea controlului consumului de tutun la nivel mondial.

Fumatul, in Romania

Conform Studiului in Populatia Generala privind prevalenta consumului de droguri la nivel national, realizat de Agentia Nationala Antidrog si cuprins in Raportul National privind situatia drogurilor in Romania 2011, in scadere fata de anul 2004 si in crestere fata de 2007, fumatul produselor din tutun inregistreaza cel de-al doilea nivel al prevalentei consumului de droguri in populatia Romaniei: mai mult de jumatate dintre cei intervievati (56,9%) au fumat cel putin o data de-a lungul vietii.

In ultimele 30 de zile, au declarat ca fumeaza o treime dintre subiecti (30,3% - in scadere fata de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) ca a fumat zilnic.

Comparativ cu studiile anterioare, se observa: pe grupe de varsta - pentru 35 - 44 de ani, cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vietii (63,4%) si crestere fata de studiul anterior, din 2007.

Pentru grupa de varsta 15 - 24 de ani, continua scaderea prevalentei celor care au fumat cel putin o data de-a lungul vietii, iar pentru 25 - 34 de ani se inregistreaza, ca si in 2004 si 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) si consumul actual (35,5%). Raportul intre populatia fumatoare de sex masculin si cea de sex feminin ramane de aproximativ 2:1.

In functie de mediul de rezidenta, se observa mentinerea tendintei inrgistrate in studiile anterioare: cele trei prevalente au cea mai mare valoare in zonele urbane mari si cea mai mica in cele rurale. Pentru respondentii care au declarat ca au fumat in ultimele 30 de zile nu se observa diferente majore.

Intre rezultatele celor trei studii in privinta numarului de tigari fumate zilnic media varstei de debut pentru consumul de tutun are aceeasi tendinta: o scadere a pragului mediu de debut pentru generatia tanara (15 - 34 ani), in raport cu generatia adulta (35 - 64 ani) si cu valoare mai mica pentru persoanele de sex masculin (in 2010 - 17,57 ani), fata de cele de sex feminin (in 2010 -19,46 ani).

Tutunul cauzeaza anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti fumatori.

In Romania, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat, aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini si comportamente familiale permisive fata de consumul de tutun, absenta unor legaturi familiale de tip emotional-suportiv, anturajul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3831 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corect !

Pină cind se vor lăsa rominii de fumat......multă apă va trece pe Dimbovița !

 

E foarte adevarat cafumatul face rau sanatatii,

dar n-am auzit niciodata ca cineva a facut acte sau fapte antisociale sub influenta tutunului!

Insa sub influenta alcoolului, indiferent de extractia lui, aproape toate relele care au fost, sunt sau vor fi sunt acoperite de acesta.

Si totusi nu se face campanie?

De ce?

 

pentru ca ne vor prosti

nu vor un popor capabil de gandire critica pentru ca este contrar intereselor lor, nu vor un popor inteligent care sa se gandeasca cat de rau sunt f...i de sistem, vor un popor obedient care este intratat de inteligent incat sa munceasca pentru a face sistemul sa functioneze si suficient de prost ca sa accepte toate aceste joburi cu salar de *** care dabea iti ajunge sa traiesti decent! Dar se pare ca nimeni nu observa nimanui nu ii pasa...

Pentru ca suntem un neam

de betivi!

Industria tutunului

Nicotina creeaza dependenta si afecteaza sistemul nervos central !

Vizionati filmul The Insider (1999) - Scandal in industria tutunului .

Ramaneti Liberi!

 

Agentia Nationala Antidrog?

Am sperat ca este o greseala de tipar si ca de fapt e vorba de "Antidog", ca de asa ceva chiar ar fi nevoie avand in vedere numarul de maidanezi.

In loc sa umble dupa droguri, vajnica agentie bate campii plantati cu tutun. Lumea se drogheaza intr-o veselie, dar ei au altele... chestii importante... ce conteaza ca tutunul nu e drog? Cand e vorba de a-i trozni pe fumatori, nici atributiunile de serviciu nu mai conteaza. Uite pe ce se irosesc banii pe care ii platim la stat.

Manca-v-ar tata, bateti campii in lung si in lat vorbind fara noima despre "incercarile industriei tutunului... de a submina... bla, bla, bla" fara sa fiti in stare sa dati nici macar un singur exemplu concret. Ar fi si greu, n-aveti de unde sa le scoateti, industria tutunului nu face nimic, n-are de ce. Pe cei de la OMS, sau mai degraba OMG, noi fumatorii, oricum nu-i bagam in seama. Cumpam tigari indiferent de spumele la gura pe care pe care le fac aia. Si atunci, de ce si-ar pierde producatorii timpul combatand ineptiile voastre? Se limiteaza la a se apara atunci cand dati cu copita in interesele lor.

Statisticile voastre mi-au placut. Conform lor, 1 din 3 romani fumeaza. Asa era si acum un sfert de secol. Din anul 2000, de cand tembelul de Bush v-a dat mana libera la scara planetara, ati irosit o gramada de resurse financiare, materiale, umane, etc, fara a realiza ABSOLUT NICIUN PROGRES. Asta demonstreaza cat de priceputi sunteti.

Cica fumatul provoaca cancer pulmonar. Daca nu fumez, n-o sa fac cancer pulmonar? Iar daca fumez si fac cancer pulmonar, de ce spuneti ca este din cauza fumatului? Pot face cancer pulmonar si fara sa fumez. Si nefumatorii se imbolnavesc de aceeasi boala. Ce m-ar interesa pe mine, cum faceti sa demonstrati ca un fumator care a facut cancer pulmonar, nu s-ar fi imbolnavit daca nu ar fi fumat?

In schimb, afirmatia asta e de o sinceritate dezarmanta: "Mortalitatea prin cancer pulmonar (...) aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani".
Deci, in timp ce numarul fumatorilor a ramas neschimbat, incidenta cancerului pulmonar s-a triplat. Aceasta este cea mai elocventa dovada ca nu exista nicio legatura intre fumat si cancerul pulmonar. Daca fumatul ar cauza cancer, ar trebui sa existe o proportionalitate directa intre numarul fumatorilor si cel al cancerosilor, numarul cancerelor sa creasca numai daca creste si numarul fumatorilor. Dar uite ca nu este nicio legatura, incidenta cancerului creste vertiginos in timp ce procentul fumatorilor ramane constant.

Dovada suprema ca fumatul ne ste daunator consta in observatia ca nu exista nicio boala specifica fumatorilor. Daca fumatul ar fi daunator, ar trebui sa existe cel putin o boala pe care sa o aiba EXCLUSIV numai fumatorii. Dar nu exista niciuna. Toate bolile pe care le au fumatorii le au si nefumatorii.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor