OMS: Scumpirea tigarilor e cea mai eficienta masura pentru renuntarea la fumat. Cati fumatori sunt in Romania, la ce varsta incep si ce marci prefera

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 15:00
6074 citiri
OMS: Scumpirea tigarilor e cea mai eficienta masura pentru renuntarea la fumat. Cati fumatori sunt in Romania, la ce varsta incep si ce marci prefera
Foto: Arhiva Ziare.com

Scumpirea tigarilor, prin aplicarea unor taxe mai mari, este cea mai importanta masura care determina renuntarea la fumat si previne initierea fumatului la copii, a declarat, marti, Miljana Grbic, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, in cadrul unei conferinte la Bucuresti.

"Desi taxarea produselor din tutun a fost modificata in conformitate cu cerintele Uniunii Europene de taxare a tutunului, este inca necesara o crestere substantiala a pretului tigarilor.

Conform GATS 2018, jumatate (50,1%) din populatia Romaniei a fost in favoarea cresterii taxelor pe produsele din tutun.

Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cresterea pretului tutunului, prin aplicarea unor taxe mai mari, este cea mai eficienta masura care determina renuntarea la fumat si previne initierea fumatului la copii", spune ea.

Potrivit OMS, desi nivelul expunerii la fumul de tutun ambiental a scazut in mod semnificativ, exista incalcari ale aplicarii politicii de interzicere a fumatului in locurile publice din interior.

"Monitorizarea si aplicarea eficienta a legislatiei existente in materie de interzicere a fumatului in spatii publice inchise sunt importante pentru a proteja publicul de expunerea la fumul de tutun.

In plus, este important ca prevederile legislatiei antifumat din Romania sa fie extinse si asupra produselor cu tutun incalzit si a tigarilor electronice", spun reprezentantii OMS.

Cati fumatori sunt in Romania, ce fumeaza si cand se apuca

In Romania, la nivelul lui 2018, 30,7% dintre adultii cu varsta de minimum 15 ani (40,4% barbati si 21,7% femei), adica 5,63 de milioane adulti, au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice forma (produse din tutun care se fumeaza, produse fara fum si produse cu tutun incalzit), arata Studiul global privind tutunul la adulti (GATS), publicat, marti, de Ministerul Sanatatii si realizat prin Institutul National de Sanatate Publica, cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC, SUA).

"Per total, 30,2% (5,6 milioane, 39,2% dintre barbati si 21,5% dintre femei) de adulti au fumat tutun in mod curent. O treime din fumatorii romani (33,5%) au fost adulti tineri, din grupa de varsta 15-24 de ani.

Cinci milioane de adulti s-au declarat fumatori curenti zilnic (3,2 milioane de barbati si 1,8 milioane de femei). Dintre fumatorii curenti zilnic, 71,5% fumeaza in primele 30 de minute de la trezire.

Varsta medie de initiere a consumului de tutun, intre persoanele in varsta de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumatori curenti zilnic, a fost 17,9 ani (17,7 ani in randul barbatilor si 18,3 ani in randul femeilor)", se arata in studiu.

Cele cinci marci mai frecvent achizitionate au fost Kent (23,9%), Pall Mall (21,3%), Winston (12,8%), Dunhill (10,3%) si Marlboro (7,3%).

In medie, un fumator curent a cheltuit lunar 482,6 lei (aproximativ 110 dolari) pentru procurarea tigarilor. Costul a 100 de pachete de tigari fabricate, ca procent din PIB pe cap de locuitor in 2018, a fost de 4,5%.

Cea mai mare proportie dintre adultii care au utilizat tigari electronice (43,1%) si cea mai mare proportie dintre adulti care au consumat produse cu tutun incalzit (27,8%) au cheltuit intre 18 si 100 lei pe aceste produse in ultimele 30 de zile.

Cum sa scapam de viciu

De asemenea, acordarea de ajutor pentru renuntarea la fumat ar fi posibila prin consolidarea serviciilor existente de renuntare la fumat prin formarea profesionistilor din domeniul sanatatii pentru acordarea consilierii; extinderea serviciilor de renuntare si integrarea acestor servicii in cadrul asistentei medicale primare, arata studiul.

"Realizarea unui sistem eficient de trimitere la nivel local si campanii de educatie tintite sunt importante pentru un dezvoltarea unui sistem eficient de renuntare la consumul de tutun, care sa sprijine persoanele care incearca acest lucru.

Mai mult, luand in considerare scaderea dramatica a fumatorilor care au facut o incercare de a se lasa de fumat in ultimele 12 luni (scadere relativa de 37%) si procentul mare de fumatori (43,9%) care nu sunt interesati sa renunte la fumat, este importanta reluarea campaniilor de informare cu privire la pericolele consumului de tutun", releva studiul mentionat.

Acesta arata totodata ca acele campanii de informare privind consumul de tutun trebuie sa tina seama de actualele lacune de constientizare a pericolelor fumatului si trebuie orientate catre grupurile cu grad ridicat de risc (cum ar fi copiii, tinerii si femeile), pentru a preveni initierea consumului de tutun.

Educatia sanitara in scoli si grupuri comunitare, consilierea minima in unitatile medicale, campaniile de combatere a publicitatii in mass-media sunt canale de comunicare care ar trebui sa fie utilizate mai intens.

Aceste campanii ar trebui sa prezinte riscurile asociate cu toate tipurile de tutun consumat, inclusiv produsele cu tutun incalzit si tigarile electronice.

Rezultatele GATS arata ca mai mult de o treime dintre adulti au observat diferite tipuri de publicitate, promovare si sponsorizare (inclusiv sponsorizare in sport), subliniind necesitatea de a adopta noi reglementari pentru eliminarea de pe piata a acestor forme de promovare si publicitate.

Cauza de deces cu cele mai multe sanse de a fi prevenita

Potrivit OMS, consumul de tutun este recunoscut ca fiind cauza de deces cu cele mai multe sanse de a fi prevenita la nivel mondial. Cauza principala de deces, boala si saracie, epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice cu care s-a confruntat lumea, omorand peste opt milioane de persoane pe an.

Mai mult de 7 milioane din decese sunt rezultatul direct al consumului de tutun, in timp ce aproximativ 1,2 milioane sunt rezultatul expunerii nefumatorilor la fumul de tutun ambiental - fumatul pasiv.

Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide pana la jumatate din cei care il folosesc ca atare.

Marti, Comisia pentru Buget a Senatului a respins fara amendamente initiativa legislativa a USR care interzice expunerea produselor de tutun in magazine, in afara locului de vanzare, dar si a fumatului in parcuri sau masinile in care se afla minori si femei insarcinate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania OMS fumat, #Romania OMS scumpit tigari , #fumat